Profilul „cyberdependentului”: La ce riscuri se supun tinerii care stau non-stop pe reţelele sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi tineri au probleme legate de dependenţa de internet FOTO Adevărul
Tot mai mulţi tineri au probleme legate de dependenţa de internet FOTO Adevărul

Tot mai mulţi tineri dezvoltă dependenţe faţă de mediul online şi faţă de reţelele sociale, medicii psihiatri identificând un nou profil în rândul acestora: cyberdependentul - persoana care nu este dispusă să comunice, care are o stimă de sine scăzută, care adună frustrări şi care preferă să se ascundă în spatele unui monitor.

„A apărut acest nou tip de personalitate - cyberdependentul, ea este specifică adolescenţilor dar poate fi întâlnită şi la persoanele adulte şi este frecvent întâlnită şi în România. Ne-am obişnuit atât de mult cu această lume virtuală, încât mulţi preferă să nu mai comunice. Internetul oferă toate atracţiile unei lumi îmbunătăţite şi evident că, în timp, se creează dependenţa”, a explicat profesorul Florin Tudose, medic psihiatru.

Riscurile deconectării de realitate

Doctorul spune că în viitorul apropiat, psihiatrii şi psihologii vor avea şi mai multe astfel de cazuri. „Utilizarea excesivă a reţelelor sociale are consecinţe negative asupra tinerilor, mai ales dacă ne gândim şi la nenumăratele selfie-uri care există. Sunt persoane cu dificultăţi de comunicare, care caută fără încetare un mijloc de a exprima greutatea lor de a trăi”, a completat medicul.

Acesta a adus în discuţie şi termenul „no life”, care exprimă deconectarea totală de realitate. „În momentul în care suntem izolaţi, în momentul în care nu comunicăm, suntem în centrul unei patologii grave. Comportamentele agresive sunt stimulate de excesiva folosire a internetului. Printre altele, individul îşi opreşte dezvoltarea personală”, a punctat profesorul Florin Tudose.

Calculatorul nu este una din cauzele acestui fenomen. Spre exemplu, traumele familiare şi intimidările sunt motive care îl pot determina pe un tânăr să aleagă să îşi petreacă o mare parte din timp în faţa monitorului, mai spune psihiatrul.

Studenţii la medicină consumă alcool şi marijuana

La rândul său, conferenţiarul Cătălina Tudose a explicat că medicii rezidenţi şi studenţii la medicină pe care i-a format în ultimii ani se adaptează cu greu la programul de lucru de la spital, preferă să ia scutiri pentru a nu face gărzi şi consumă alcool în cantităţi considerabile, care pot crea dependenţă. Totodată, medicul a explicat că tinerii care se visează medici nu sunt pe deplin convinşi că vor să urmeze o astfel de meserie şi petrec mult timp pe reţelele de socializare.

„Jumătate dintre rezidenţii care se îndreaptă spre psihiatrie au un comportament modificat, comunică greu cu restul echipei şi cu pacienţii. Sunt situaţii în care tineri eminenţi au dezvoltat o tulburare de adaptare, consumă alcool, marijuana şi benzodiazepine”, a explicat Cătălina Tudose.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite