Preţuri la jumătate, în magazinele din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Arădenii şi timişorenii au ajuns să ignore hipermarketurile româneşti pentru a-şi face cumpărăturile mai ieftin la Mako, Szeged, Bekescsaba şi Gyula. 4,45 lei este preţul maxim al

>> Arădenii şi timişorenii au ajuns să ignore hipermarketurile româneşti pentru a-şi face cumpărăturile mai ieftin la Mako, Szeged, Bekescsaba şi Gyula.

4,45 lei este preţul maxim al unui kilogram de ceafă de porc

Preţurile mai mici cu 50% faţă de cele din România şi calitatea produselor sunt principalele motive pentru care bănăţenii au tocit şoselele de peste graniţă pentru a-şi face provizii.
Oraşele Bekescsaba şi Gyula sunt preferatele timişorenilor, în timp ce arădenii aleg localităţile Mako şi Szeged pentru shoppingul de weekend.

Contrar obiceiurilor comercianţilor români, în Ungaria, în preajma sărbătorilor, este sezon de reduceri. Maghiarii au dat şi startul la distracţie, astfel că, în perioada 30 noiembrie - 24 decembrie, din niciun oraş nu lipsesc târgurile de Crăciun. Suvenirele, produsele tradiţionale, aromele vinului fiert sau ale castanelor coapte pe jar îi atrag pe cei veniţi la cumpărături ca un magnet.

În plus, în fiecare seară, spectacole de pantomimă în aer liber, concerte de chitară sau recitaluri de muzică lăutărească. De aici se pot achiziţiona podoabe pentru pom la preţuri de nimic. Marile lanţuri de magazine se întrec în oferte, combinate cu facilităţi care încep cu câte trei-patru reduceri de preţuri pe zi la acelaşi produs, continuă cu asigurarea transportului până la hipermarket şi se termină cu bonusuri atractive, cum ar fi reparaţia pantofilor la preţ redus, locuri de joacă şi supraveghetor pentru copii fără taxe, servicii de înfrumuseţare, masaj.


În hipermarketurile din Ungaria, uleiul costă 300 de forinţi/litru (4 lei/litrul), zahărul se vinde cu 110 - 185 forinţi kilogramul (1,5 - 2,5 lei/ kilogram), iar untul, cu 70 la sută grăsime, costă 111 forinţi (1,5 lei pachetul de 400 de grame). Ceafa de porc costă 230 - 330 forinţi/kg (3,1 lei - 4,45 lei/kg), pulpa de porc costă 400 - 600 forinţi (5,4 - 8,1 lei/kilogram).

La noi scumpiri, la ei reduceri

Preţurile sunt valabile în carmangerii şi măcelării, în zile de prezentare a ofertei când se practică reduceri masive. Caşcavalul se poate cumpăra din Ungaria cu 130 de forinţi (1,7 lei o bucată de aproximativ 200 - 250 de grame), iar vinurile de calitate pot fi cumpărate cu 370 - 450 forinţi (5 - 6 lei sticla de 900 de mililitri). "Ne-am obişnuit să plătim cu cardul, astfel că ieşim şi mai ieftin.

Ni se calculează raportul leu-forint la cursul Băncii Naţionale a României, adică 1,35 lei pentru 100 de forinţi, faţă de 1,38 şi chiar 1,4 lei cât practică unele case de schimb valutar. În general, eu, cu 450 de lei, fac cumpărături pentru trei persoane, care ne ajung o lună.

Mai nou, aducem şi apa minerală din Ungaria, care ne lasă 0,6 lei sticla de 1,5 litri, şi 0,8 lei sticla de 2 litri. Mai achităm 50 de lei contravaloarea transportului (benzina) şi dacă mai adaug şi calitatea mărfurilor, care e net superioară, merită tot efortul un drum până în Ungaria, lună de lună", ne-a explicat Minerva Tomescu, o arădeancă venită la cumpărături în Ungaria.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite