Povestea nechezolului, licoarea care înlocuia cafeaua în perioada comunistă VIDEO
0În perioada comunistă, cafeaua era un aliment de lux. Cine nu avea relații la alimentară sau vecini și prieteni navigatori se mulțumea cu nechezolul, un substitut inventat de un român.
Alecu Radu este cel care a inventat nechezolul. Bucureșteanul lucra ca șef de secție la o fabrică de cafea, produs care era un lux pentru românii de rând.
Cafeaua adevărată se găsea în ultimii ani ai comunismului doar în shop-uri, magazinele cu vânzare în valută, unde aveau acces numai cetățenii străini pentru că cetățeanul român nu avea, în general, dreptul să dețină valută, și pe piața neagră, unde cel mai apreciat produs la acea vreme era Wiener Caffe, comercializată în pachete aurii.
Atunci, s-a gândit să prepare un produs care să rămână pe piața românească de consum. Așa a apărut nechezolul, care conținea doar 20% cafea și în rest năut și ovăz.
Nechezolului i se spunea în ultimul deceniu comunist „cafeaua cu înlocuitori“. Unii români o cerneau, pentru a separa paiele de restul ingredientelor și apoi turnau apă fierbinte peste ea.
Muzeul Amintirilor din Comunism, primul muzeu interactiv dedicat vieții cotidiene în România comunistă, demarează o nouă campanie de colectare a amintirilor din perioada comunistă „Un nechezol pentru o poveste“.
Muzeul Amintirilor din Comunism invită publicul să își spună povestea personală. Pentru că cele mai multe amintiri se deapănă la o cafea, MAdC va oferi fiecărui povestitor o ceașcă de cafea sau de nechezol, băutură care înlocuia cafeaua în România anilor ’80.
„Cum era să stai la cozi ore întregi pentru cele mai banale alimente sau să te uiți la televizor doar două ore pe zi? De ce voiau toți un alendelon sau un pescar? De ce se chinuiau să prindă bulgarii?
Experiențele de zi cu zi ale oamenilor care au trăit în perioada comunistă sunt o curiozitate pentru generațiile care au crescut după căderea regimului și pentru turiștii străini care ne vizitează țara. La Muzeul Amintirilor din Comunism, în completarea datelor istorice, vizitatorii descoperă întâmplări și fapte scrise de oameni obișnuiți, care au simțit cu intensitate acei ani. O colecție de amintiri devine o lecție de istorie care nu se poate uita cu ușurință“ – așa sună oferta reprezentanților proiectului inedit.