Planul Executivului: din ce în ce mai puţine paturi subvenţionate în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vor fi din ce în ce mai puţine locuri în spitalele din România, pentru a reduce cheltuielile
Vor fi din ce în ce mai puţine locuri în spitalele din România, pentru a reduce cheltuielile

Numărul maxim total de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale cu spitalele va continua să scadă şi în perioada următoare, de la aproape 122.000, anul acesta la 119.000, în 2016, potrivit unei hotărâri aprobate de Guvern în ultima şedinţă.

Guvernul a decis o nouă scădere a numărului de paturi contractate din spitale, pentru 2014-2016, relatează Mediafax.  

Astfel, numărul maxim total de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale cu spitalele va continua să scadă şi în perioada 2014-2016, cu scăderi anuale de câte o mie de paturi, în baza unei hotărâri aprobate de Guvern în ultima şedinţă.

Pentru 2014, Guvernul a aprobat un număr total de 121.579 paturi, pentru 2015-120.579 paturi, iar pentru 2016-119.579 paturi, se arată în document.

Acestea includ paturile din secţiile de spitalizare continuă pentru afecţiuni acute şi, respectiv, cronice, precum şi paturile din sanatorii şi preventorii.

Cifrele nu se referă la numărul de paturi aprobat pentru pacienţii care execută măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate şi nici pe cele din penitenciare-spital, care sunt contractate separat.

Aproape 130.000 de paturi aprobate în 2011

Conform Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sănătăţii, "pentru asigurarea dreptului la ocrotirea sănătăţii", Ministerul Sănătăţii propune, o dată la trei ani, Planul naţional de paturi, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Pentru ultimii trei ani au fost aprobate 129.524 paturi în 2011, 125.639 paturi în 2012 şi 123.127 paturi în 2013, cu aceeaşi tendinţă de scădere, potrivit Mediafax.

De altfel, această decizie a Executivului poate fi corelată cu normele de aplicare a noilor pachete de servicii medicale şi a Contractului-cadru, care intră în vigoare din 1 iunie, şi care stabilesc că peste 100 de afecţiuni vor fi tratate şi peste 100 de proceduri chriugicale vor fi realizate fără spitalizare continuă, ci în ambulatoriu, tocmai pentru a reduce cheltuielile cu spitalizarea.

Începând din luna iunie, românii care plătesc asigurări de sănătate vor beneficia de servicii medicale în baza pachetului de bază, care a fost aprobat la mijlocul lunii mai de Executiv.

Din ianuarie 2015, va intra în vigoare şi pachetul minim de servicii medicale care îi vizează pe cei neasiguraţi. Odată cu acestea, a fost aprobat şi noul Contract-Cadru de servicii medicale (documentul care prevede condiţiile în care se acordă asistenţa medicală).

Ce servicii cuprinde pachetul de bază

Printre altele, în pachetul de bază şi în cel minimal au fost introduse testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, în plus faţă de testarea HIV la gravide.

De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultaţii de monitorizare activă, prin plan de management integrat, pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă şi boală cronică de rinichi. 

În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice şi terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigaţii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie de internarea în spital.

Odată cu pachetul de bază au fost scoase o serie de servicii care erau decontate. Printre acestea se numără serviciile de homeopatie şi fitoterapie, care vor face obiectul asigurărilor private. 

Listă de boli tratate în ambulatoriu 

Pentru protecţia şi asigurarea accesului la servicii medicale în ambulatoriu pentru asiguraţi, a fost însă revizuită lista investigaţiilor medicale paraclinice din pachetul de bază, fiind introduse o serie de investigaţii noi, precum sodiu seric, potasiu seric, angiografie RMN/segment, testosteron etc. 

Tot în pachetul de servicii de bază se regăsesc, la capitolul serviciilor stomatologice, consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice precum şi alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă. Acestea din urmă se regăsesc şi în pachetul minim de servicii, valabil de la 1 ianuarie 2015.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă: 

Noul pachet medical scoate românii din spital. Secţiile de ambulatoriu vor fi tampon între pacienţi şi spitale

Începând din luna iunie, românii care plătesc asigurări de sănătate vor beneficia de servicii medicale în baza pachetului de bază, care a fost aprobat marţi de Executiv.  Din ianuarie 2015, va intra în vigoare şi pachetul minim de servicii medicale care îi vizează pe cei neasiguraţi. Odată cu acestea, a fost aprobat şi noul Contract-Cadru de servicii medicale (documentul care prevede condiţiile în care se acordă asistenţa medicală).

Efect de bumerang. Medicii de familie, încăieraţi cu pacienţii de o legislaţie stupidă

Zeci de medici de familie din ţară, care au eliberat reţete compensate de 90% unor pensionari care mai obţineau chiar şi 10 lei pe lângă pensia lunară, au fost nevoiţi să achite sume uriaşe Caselor Judeţene de Sănătate. Unii au decis să acţioneze în judecată instituţiile, pentru a-şi recupera banii.

Cadrele medicale, nemulţumite de un proiect de lege pus în dezbatere: „Am constatat că s-au accentuat sancţiunile pentru medicii de familie”

Medicii de familie sunt nemulţumiţi de un proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Sănătăţii. Doctorii susţin că actul normativ aduce sancţiuni în plus pentru medicii de familie, dar şi că documentul nu este adaptat la reforma care ar trebui să aibă loc în sistemul sanitar. Prin urmare, aceştia solicită o nouă dezbatere publică în care să se discute pe marginea proiectului de lege.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite