Planctonul, un blestem pentru viaţa marină?
0Din cauza conţinutului mare de compuşi de carbon, microorganismele care absorb CO2 otrăvesc animalele marine. Se ştie de multă vreme că planctonul oceanelor contribuie la reducerea
Din cauza conţinutului mare de compuşi de carbon, microorganismele care absorb CO2 otrăvesc animalele marine.
Se ştie de multă vreme că planctonul oceanelor contribuie la reducerea încălzirii globale, prin absorbţia unei cantităţi impresionante de dioxid de carbon. Acum însă cercetătorii germani şi norvegieni susţin că organismele unicelulare pline de carbon dăunează lanţului trofic al oceanelor. Un studiu citat de Reuters, realizat recent într-un golf norvegian, a scos la iveală dezastrul produs de dioxidul de carbon în ecosistemul marin.
"Se observă o schimbare majoră şi, în acelaşi timp, surprinzătoare în conţinutului de carbon al organismelor vegetale şi animale care trăiesc în apă până la o adâncime de 200 de metri şi care constituie hrana peştilor şi a altor animale acvatice", a confirmat Ulf Reibesell, biolog marin la Institutul de Ştiinţe Marine Leibnitz din Kiel, Germania.
S-au mai făcut şi alte experimente care au scos în evidenţă faptul că oceanele au absorbit aproape jumătate din emisiile de dioxid de carbon ce provin din arderea combustibililor fosili, începând de la Revoluţia industrială, dar puţine dintre ele au analizat modul în care este influenţată viaţa marină de gazele cu efect de seră.
Blestem pentru ocean
"Ce pare a fi o binecuvântare pentru atmosferă e un blestem pentru ecosistemele din ocean", au spus reprezentanţii institutului care a iniţiat cercetările.
Când planctonul moare şi se scufundă, descompunerea microorganismelor care îl formează consumă foarte mult din oxigenul vital pentru vieţuitoarele care trăiesc în adâncuri.
"Acest lucru va conduce, treptat, la extinderea zonelor fără oxigen de pe fundul oceanelor", susţine Reibesell, şeful echipei de cercetători. Dioxidul de carbon dizolvat se transformă într-un acid slab, astfel că un transport rapid către fundul mării poate să accelereze fenomenul de acidificare care împiedică moluştele sau crustaceele să-şi formeze cochilii.
Planctonul otrăvitor, hrană pentru peşti
Planctonul reprezintă, în primul rând, hrana de bază pentru celelalte animale marine, mai ales pentru peşti. Or, având un conţinut ridicat de carbon, acum planctonul nu mai este nutritiv, ci, dimpotrivă, este ucigător pentru multe specii marine. S-a observat că, de pildă, atunci când crustaceele se hrănesc cu un plancton bogat în carbon, rata lor de creştere şi de reproducere scade.
Studiul s-a bazat pe cercetări efectuate pe un ecosistem aflat la zece metri adâncime în fiordul norvegian. Îngrijoraţi de aceste rezultate, oamenii de ştiinţă vor să-şi extindă acum experimentele şi în Oceanul Arctic, cât şi în Marile Lacuri din America de Nord.