Peste trei milioane de nou-născuţi mor anual, în lume. România, fruntaşă în topul mortalităţii infantile din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România este ţara cu cele mai multe decese de nou-născuţi din Europa FOTO Adevărul
România este ţara cu cele mai multe decese de nou-născuţi din Europa FOTO Adevărul

Zilnic, 800 de mame din întreaga lume mor în timpul sarcinii sau la naştere, în timp ce 8.000 de nou-născuţi, mai mici de o lună, pierd lupta cu viaţa, se arată într-un studiu realizat de Fundaţia Internaţională „Salvaţi copiii” (Save the Children International – n.r.).

Studiul „Starea mamelor din întreaga lume” („State of the World's Mothers”) arată că trei milioane de nou-născuţi, mai mici de o lună, mor anual în lume din cauza unor infecţii, complicaţii la naştere sau probleme ale prematurităţii, toate acestea fiind cauze care pot fi prevenite. 

Prima zi de viaţă este cea mai importantă în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire ale acestor bebeluşi, un milion dintre ei nereuşind să treacă de primele 24 de ore de la venirea pe lume.

Rata mondială anuală a mortalităţii copiilor cu vârsta de până la cinci ani a scăzut cu 40% din anii '90, când se înregistrau 12 milioane de decese, la 6,9 milioane în zilele noastre. În ceea ce priveşte mortalitatea mamelor, rata a scăzut cu 50% pentru acelaşi interval de timp, de la 540.000 de decese pe an, la 287.000. 

Potrivit raportului, Finlanda, Suedia, Norvegia, Islanda şi Olanda sunt ţările în care starea socială a mamelor este cea mai bună din lume, la polul opus situându-se Congo, Somalia, Mali sau Niger. 

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile, respectiv 9,4 decese la mia de copii născuţi vii, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, pe anul 2011, cauza principală fiind naşterile premature.

O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe-suport pentru mame şi copii, precum şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

Organizaţia Salvaţi Copiii România s-a alăturat programului internaţional Every One, care are ca scop salvarea copiilor de până în cinci ani din întreaga lume, demarând acum doi ani o campanie amplă - „Fiecare copil contează” - desfăşurată pe doi piloni esenţiali în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă: programe de informare a mamelor din comunităţile defavorizate şi dotarea maternităţilor cu echipamente medicale peformante. 

De la debutul proiectului şi până în prezent, 554 de mame şi 356 de gravide au beneficiat de sprijinul Salvaţi Copiii România, iar prin campania de strângere de fonduri „Bun venit pe lume”, 15 maternităţi din toată ţara au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de venitilaţie sau alte echipamente performante care vor ajuta medicii în eforturile lor de salvare a vieţilor bebeluşilor născuţi prematur. Valoarea totală a investiţiilor realizate până în prezent este de peste un milion de lei. 

„Cu ajutorul acestor echipamente, aproximativ 327 de nou-născuţi vor fi salvaţi şi 380 de naşteri vor avea loc în condiţii normale anual, conform estimărilor noastre. Pentru Salvaţi Copiii România rămâne o prioritate pe termen lung scăderea mortalităţii infantile, de aceea, retransmitem tuturor apelul nostru către suport - fie prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit, fie prin donaţii directe către organizaţia noastră - pentru ca tot mai mulţi bebeluşi să se poată bucura de darul vieţii. Fiecare copil contează!”, a declarat Preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu.

Pentru a continua scăderea mortalităţii infantile la nivel mondial, experţii Save the Children International au punctat o serie de recomandări, printre care amintim:

- Toate mamele şi nou-născuţii trebuie să aibă acces la îngrijire specializată, care este esenţială pentru supravieţuirea lor.

- Moaşele, împreună cu toate asistentele care lucrează în comunităţi, trebuie să aibă pregătire în domeniu şi să se asigure că există în proximitatea locală spaţii medicale dedicate îngrijirii mamei şi copilului, pentru a preveni astfel complicaţiile care ar putea apărea. Spre exemplu, ar trebui să fie o rutină, întâlnită în toate ţările, ca mamele aflate în travaliu prematur să primească o injecţie conţinând corticosteroizi, care ajută plămânii copilului să se matureze şi să prevină problemele de respiraţie atunci când acesta s-a născut;

- Pentru infecţii simple, dar care pot fi fatale atât pentru mamă cât şi pentru bebeluş, ar trebui să existe antibiotice disponibile.

- Moaşele şi toţi participanţii la naştere au nevoie de instruire specială pentru ca nou născuţii să supravieţuiască "minutului de aur" - primul moment după naştere atunci când, în cazul în care un copil nu respiră spontan, o intervenţie simplă poate să-i salveze viaţa.

- Mamele trebuie încurajate şi susţinute să alăpteze exclusiv imediat după naştere! Nu costă aproape nimic, însă s-a demonstrat că alăptarea ar putea salva sute de mii de vieţi de copii în fiecare an. 

În România, Organizaţia Salvaţi Copiii a înaintat, în noiembrie 2012, Ministerului Sănătăţii un set de recomandări concrete care vor sta la baza îmbunătăţirii Programului Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului. 

Aceste recomandări au fost stabilite în urma derulării workshop-ului „Program prioritar de sănătate publică în România: reducerea mortalităţii infantile şi a consecinţelor prematurităţii”, organizat de Salvaţi Copiii România pentru specialiştii din sănătate, şi vizează, în principal, următoarele direcţii:

- Creşterea adresabilităţii femeilor însărcinate la medic în primele luni de sarcină

- Sprijinirea medicilor de familie în urmărirea prenatală a gravidelor cu risc scăzut prin implicarea activă a moaşelor. 

- Ameliorarea structurilor din maternităţile de referinţă judeţene de nivel II nu numai la nivel de echipamente, ci şi la nivel de expertiză. 

- Dezvoltarea structurilor maternităţilor de nivel III care îngrijesc nou-născuţi cu prematuritate extremă

Crearea unui program de urmărire a dezvoltării copilului născut prematur pe termen mediu şi lung prin crearea unei baze de date care să cuprindă toţi nou-născuţii prematur şi cu greutate mica la naştere

- Reducerea mortalităţii infantile prin anomalii congenitale

Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. 

Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile - copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 22 de ani de activitate, peste 760.000 de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie. 

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children Internaţional, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite