Peste 80 la sută dintre sinucigașii din România sunt bărbați. Județele cu cele mai multe sinucideri
0Peste 80 la sută dintre sinuciderile din România sunt comise de către bărbați, metoda cea mai des folosită pentru suprimarea vieții fiind spânzurarea, se arată într-un raport al Institutului Național de Medicină Legală (INML) ”Mina Minovici” București, care analizează datele statistice din 2019.
Cele mai multe sinucideri, în afară de București, au avut loc în județele Satu Mare și Harghita, potrivit documentului citat, la polul opus aflându-se românii care trăiesc în Vaslui.
În 2019, anul de dinaintea pandemiei, în România au fost raportate 2.401 sinucideri, remarcându-se o scădere drastică în comparație cu anul 2000, când la noi în țară a fost înregistrat un record al numărului de acte suicidare, peste 3.900. Din totalul persoanelor care și-au pus capăt vieții în 2019, 84 la sută au fost bărbați, se arată în raportul INML.
România, la mijlocul clasamentului
Psihologii consultați de „Adevărul” susțin că, la nivel european, România se află la mijlocul clasamentului în ceea ce privește numărul actelor suicidare finalizate cu deces.
„Nu doar în România, ci la nivel european și mondial rata sinuciderii este mai ridicată în rândul bărbaților. Explicația ar fi că în sine sinuciderea implică un act de autoagresiune, iar prin temperament, bărbații sunt cei care au astfel de trăsături care implică forță. De aceea, și metoda cea mai des întâlnită este spânzurarea”, a explicat psihologul Mihai Copăceanu.
Acesta a precizat că femeile recurg la alt tip de sinucidere, ingestia de medicamente, de exemplu, „tocmai pentru că nu implică o folosire a forței”, deși sunt și excepții, susține psihologul, când femeile au folosit ca metodă de a-și curma viața aruncarea în fața trenului sau aruncarea de la etaj.
Satu Mare, Harghita și Galați, județele cu cei mai mulți sinucigași
Statistica INML arată că cele mai multe sinucideri au avut loc în București, unde au fost raportate în 2019 nu mai puțin de 148 de sinucideri, dintre care 53 prin spânzurare.
Medicii legiști atrag atenția că datele statistice din București nu coincid cu cele înregistrate la nivel național, în Capitală tendința fiind de creștere a numărului de persoane care decid să-și pună capăt vieții.
În țară, județul Satu Mare se află în topul numărului de sinucideri, în 2019 fiind raportate 89 de astfel de cazuri, urmat de Harghita cu 79 de cazuri și Galați cu 77 de astfel cazuri. La polul opus, județele unde au fost înregistrate cel mai mic număr cazuri de suprimare a vieții au fost Vaslui cu 15 cazuri de suicid, Caraș-Severin, cu 16 sinucideri și Călărași, cu 22 de sinucideri.
Tentativele nu trebuie tratate ca acte de bravură
Psihologul Mihai Copăceanu susține că statisticile existente la nivel mondial indică faptul că la o sinucidere există încă alte șase tentative.
„Specialiștii trebuie să ia în considerare inclusiv tentativa de suicid și chiar trebuie avute discuții inclusiv cu tinerii care se autorănesc, care își taie brațele cu lama, de exemplu. Astfel de gesturi au fost de multe ori catalogate ca act de autorănire, dar în situații non suicidale. In suicid, intenția nu este de a muri, ci de a pune capăt unei suferințe la nivel psihologic pe care ei o resimt. La noi există acest scepticism, nu se ia în considerare tentative de suicid, fiind considerată doar o încercare de a atrage atenția, ceea ce este complet fals”, arată psihologul Mihai Copăceanu.
Acesta a precizat că România se află printre primele locuri la nivel European la copii sub 15 ani care au ideație suicidară (intenție de sinucidere).