Paşaportul digital Covid este deja folosit în mai multe state. Cum putem călători până îl primim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Certificatul verde de călătorie va fi total operaţional în luna iulie FOTO Shutterstock
Certificatul verde de călătorie va fi total operaţional în luna iulie FOTO Shutterstock

Şapte ţări au început să emită cu o lună înainte de termen certificatul verde de călătorie în UE. Între timp, în România este finalizat portalul securizat de unde cetăţenii vor putea să îşi descarce certificatul.

Paşaportul Covid sau Certificatul digital propus de CE pentru reluarea călătoriilor în condiţii de siguranţă în această vară a intrat într-o nouă etapă importantă odată cu lansarea sistemului tehnic care permite verificarea acestora cu respectarea vieţii private, a transmis Comisia Europeană. 

Drept urmare, încă de la 1 iunie, şapte state membre – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croaţia şi Polonia – au decis să se conecteze la portal şi au început să elibereze primele certificate. Cele mai multe dintre ţări însă au decis să lanseze certificatul digital al UE privind COVID numai atunci când toate funcţiile vor fi implementate la nivelul întregii ţări. Prin urmare, mai multe ţări vor începe să utilizeze sistemul în zilele şi săptămânile următoare.

La Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), instituţia care se ocupă în România de implementarea certificatului digital, experţii fac ultimele demersuri pentru conectarea la sistemul informatic european. „Se verifică cu atenţie conexiunile cu Registrul Electronic de Vaccinare (care îi are înregistraţi pe cei care s-au imunizat - n.r.) şi CoronaForms (unde figurează toţi cei care au avut COVID-19, dar şi cei testaţi negativ la SARS-CoV-2 - n.r.). În acelaşi timp, finalizăm portalul securizat de unde cetăţenii vor putea să îşi descarce certificatele digitale UE şi realizăm testele de performanţă şi de securitate ale sistemului informatic. Potrivit calendarului de lucru de la nivel european, certificatele digitale UE vor fi implementate la începutul lunii iulie. Din punct de vedere tehnic, specialiştii STS vor putea asigura implementarea sistemului informatic în acord cu graficul stabilit de experţii UE”, au precizat oficiali STS.

Sunt ţări care au cerut amânarea termenului

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afişate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate şi în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR care va conţine o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea şi validitatea documentului. Semnătura digitală aparţine emitentului, astfel încât cetăţenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală. Acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obţinut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecţii.

Creat în doar două luni, portalul UE asigură verificarea caracteristicilor de securitate conţinute în codurile QR ale tuturor certificatelor. Acest lucru le va permite cetăţenilor şi autorităţilor să aibă certitudinea că certificatele sunt autentice. În timpul acestui proces nu se schimbă şi nu se păstrează date cu caracter personal. 

Cu toate că teoretic certificatul digital ar trebui să fie funcţional la 1 iulie, unele state membre UE au cerut o amânare de a termenului de conectare la portal din cauza unor probleme tehnice, iar la Bruxelles s-a decis că poate fi acceptată o întârziere de două săptămâni. În paralel, Comisia Europeană a comunicat că va continua să ofere sprijin tehnic şi financiar statelor membre pentru a se conecta la portal.

Redeschiderea de vară

Portalul UE a fost creat de T-Systems şi SAP şi este găzduit de centrul de date al Comisiei din Luxemburg. Acesta permite verificarea semnăturilor digitale conţinute în codurile QR ale tuturor certificatelor fără prelucrarea datelor cu caracter personal. Cheile de semnătură necesare pentru această verificare sunt stocate pe servere la nivel naţional, iar prin intermediul portalului, aceste chei pot fi accesate de aplicaţiile sau sistemele naţionale de verificare din întreaga UE.

„Faptul că şapte state membre s-au conectat deja la portal este un început bun. Încurajez şi celelalte state să se conecteze cât mai curând posibil. Pregătirea din timp va face ca întregul sistem să poată fi pe deplin operaţional până la 1 iulie, atunci când propunerea va deveni aplicabilă, iar UE va fi gata la timp pentru redeschidere în această vară”, a afirmat comisarul pentru Piaţa Internă, Thierry Breton.

La ce regim sunt supuşi cei fără certificat de călătorie

Conform Comisiei Europene, cei care călătoresc în interiorul spaţiului european cu un „paşaport Covid“ nu ar trebui să fie obligaţi să mai facă un test sau să stea în carantină. În schimb, cei care nu deţin un astfel de document şi vor călători, ei vor fi nevoiţi să respecte restricţiile impuse de fiecare ţară. Măsurile trebuie să se bazeze pe o hartă ilustrată prin culori care să clasifice zonele de la sigure (culoarea verde), la zone cu risc ridicat de transmitere a Covid-19 (culoarea roşu-închis). Astfel, potrivit planului prezentat de Comisia Europeană, călătorii din zonele verzi nu trebuie să se confrunte cu niciun fel de restricţii. Călătorii din zonele portocalii ar putea fi, însă, obligaţi să se testeze înainte de călătorie, iar cei care au fost în zonele roşii ar putea fi nevoiţi să stea în carantină dacă nu au dovada unui rezultat negativ al testului. În plus, călătoriile din zone cu risc foarte ridicat, cele aflate în culoarea roşu-închis, ar trebui „descurajate“. 

Cum pot ajunge românii în destinaţiile preferate de concediu până primesc paşaportul Covid

Până la 1 iulie, când intră în vigoare Certificatul verde digital, cei care călătoresc în UE trebuie să respecte regulile impuse de fiecare ţară în parte. Conform MAE, condiţiile de intrare în ţările care sunt destinaţii preferate ale românilor sunt diferite. Astfel, Bulgaria nu cere la graniţă niciun document în afara actelor de identitate, dar la intrarea în Grecia sunt necesare dovezi că persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obţinut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecţii. Apoi, românii se regăsec printre cei care la intrarea în Spania trebuie să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, prelevat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării. Măsura se aplică pentru toate tipurile de deplasare: aeriană, maritimă, rutieră şi feroviară.

Pe de altă parte, autorităţile italiene cer la intrarea în ţară un negativ al unui test molecular (tip PCR), efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării pe teritoriul italian sau de captură antigen pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.  Totodată, toate persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc în Franţa din ţările spaţiului european au obligaţia de a prezenta companiei de transport şi autorităţilor care efectuează controlul de frontieră un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, prelevat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării.

În fine, la intrarea în Turcia nu se va impune măsura carantinei, dacă persoanele prezintă la frontieră un document emis de autorităţile statelor de domiciliu prin care dovedesc faptul că au fost vaccinate şi că au trecut 14 zile de la efectuarea vaccinului (schema completă a vaccinării) sau prezintă un document oficial care atestă că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni. Persoanele care nu pot prezenta dovada infectării cu virusul SARS-CoV-2 sau a vaccinării trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în ţară sau al unui test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii în Turcia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite