OMS: Consumul de alcool, fumatul şi obezitatea sunt în continuare la niveluri alarmante în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obezitatea este la cote tot mai alarmante în Europa FOTO Adevărul
Obezitatea este la cote tot mai alarmante în Europa FOTO Adevărul

Consumul de alcool, fumatul şi obezitatea au ajuns la cote alarmante în Europa, a atras atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Specialiştii din cadrul forului internaţional au explicat că aceşti factori de risc stau la baza mortalităţii premature în comunitatea europeană.

„Europa nu stă bine cu reducerea consumului de alcool şi ţigări. Atât alcoolul cât şi ţigările sunt factori de risc pentru apariţia diverselor patologii”, a declarat doctorul Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România. Acesta a amintit un raport OMS, care a fost luat în discuţie zilele trecute de miniştri sănătăţii din UE.

Potrivit documentului, deşi numărul morţilor premature legate de bolile netransmisibile — cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul şi bolile respiratorii cronice — este în declin rapid, „nivelurile consumului de alcool, fumatului, excesului de greutate şi obezităţii sunt încă alarmant de mari”.

„Regiunea europeană înregistrează nivelurile cele mai ridicate în ceea ce priveşte consumul de alcool şi fumatul, iar în ceea ce priveşte excesul de greutate şi obezitatea, ea se situează în spatele regiunii Americilor”, adaugă raportul.

59% din populaţie este supraponderală sau obeză

Astfel, 59% din populaţie este supraponderală sau obeză, iar 30% fumează. Potrivit cifrelor din 2010, consumul de alcool este de 11 litri de alcool pur pe an de persoană, în medie, în regiune.

„Suntem pe drumul cel bun, ceea ce este o veste importantă, însă (...) trebuie să depunem mai multe eforturi în ceea ce priveşte factorii de risc, dacă dorim să ne realizăm obiectivele, şi anume o reducere a mortalităţii premature de 1,5% pe an până în 2020”, a declarat Claudia Stein, director de cercetare la biroul european al OMS.

„Numărul persoanelor care fumează este în scădere peste tot — cu unele excepţii — însă cel al persoanelor obeze a crescut”, a subliniat aceasta într-un interviu acordat AFP.

OMS subliniază, de asemenea, că diferenţele dintre ţări în ceea ce priveşte speranţa de viaţă la naştere şi mortalitatea infantilă au scăzut între ţările din regiune, deşi ele rămân "innaceptabil de ridicate". Astfel, potrivit datelor din anul 2010 citate în raport, în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, există o diferenţă de 11 ani între topul şi baza clasamentului. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite