Obţinerea vizei pentru Canada. Cum să emigrezi peste ocean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obţinerea vizei pentru Canada. Visul canadian continuă să atragă anual sute de mii de imigranţi din toate colţurile lumii, inclusiv din România. Canada este singura ţară dispusă să accepte anual un număr de imigranţi echivalent cu circa 1% din populaţia sa. Vă spunem, pas cu pas, ce trebuie să faceţi pentru a putea ajunge în această ţară.

Prin definiţie, statele nord-americane nu prea sunt prietenoase cu turiştii români, cel puţin până va fi simplificat sau eliminat sistemul de acordare a vizelor. Altfel stau lucrurile însă în cazul românilor care vor să emigreze aici. Mai ales când este vorba de oameni calificaţi. Asta pentru că deşi Canada este a doua ţară din lume ca întindere, după Federaţia Rusă, este slab populată, iar economia are nevoie de forţă de muncă.

Obţinerea vizei pentru Canada. Procesul de emigrare este costisitor

Procesul de emigrare este însă complex, costisitor şi destul de lung. Înainte de a face primul pas în demersurile de emigrare, trebuie să vă asiguraţi că dispuneţi de resursele financiare necesare.
Asta pentru că va trebui să plătiţi nenumărate taxe, care vă vor scoate din buzunar mii de euro.
Astfel, veţi plăti pentru obţinerea actelor, traducerea actelor în engleză sau franceză, legalizările, completarea formularelor, întocmirea dosarului etc.  Dosarul trebuie expediat autorităţilor canadiene de imigraţie. Veţi avea de plată costul expedierii.

În caz că autorităţile vor solicita acte suplimentare pe parcursul analizării dosarului, veţi avea de achitat şi alte costuri (procuri, traduceri, legalizări etc.). Alţi bani veţi da pentru examinarea medicală şi expedierea rezultatelor analizelor medicale. Înainte ca autorităţile să vă emită viza de emigrare va trebui să achitaţi taxa pentru dreptul de rezidenţă în Canada.

Nu în ultimul rând, trebuie să puteţi face dovada autonomiei financiară (banii pe care trebuie să-i deţineţi atunci când ajungeşi în Canada, la biroul de emigrări).

Obţinerea vizei pentru Canada. Autoevaluarea

Dacă aveţi banii necesari pentru a plăti toate taxele cerute pe parcursul procesului de emigrare, puteţi face primul pas: autoevaluarea. 

Aceastaeste un test online, pe care îl găsiţi pe diverse site-uri de profil. Practic, acest test vă evaluează şansele de a fi acceptat ca emigrant. Răspunsul la autoevaluare vine pe loc şi poate fi pozitiv sau negativ.

Dacă sunteţi eligibil, puteţi trece la pasul următor: completarea unei cereri de selecţie. Cererea se poate completa online sau în variantă imprimată, formularele fiind disponibile la Ambasada Canadei din Bucureşti. La cererea de selecţie se anexează documentele solicitate de ambasadă: acte de studii, acte care atestă experienţa în muncă, acte care atestă atribuţiile în cadrul locurilor de muncă deţinute, teste de limbi străine, Curriculum Vitae, copii după acte de identitate şi de stare civilă, cazier judiciar etc. Datele candidatului înscrise în cerere sunt comparate, ulterior, cu cerinţele pentru emigrare.

Obţinerea vizei pentru Canada. Care sunt criteriile de selecţie a imigranţilor

Statul canadian a stabilit şase criterii stricte după care selectează imigranţii. În funcţie de parcurgerea acestora, solicitantul primeşte un punctaj. În primul rând, contează nivelul de educaţie al aplicantului. Maximum de puncte îl primesc cei care au studii de masterat sau doctorat.

În al doilea rând, contează cunoştinţele lingvistice de engleză sau franceză. Apoi se punctează experienţa şi vârstă (între 21 şi 49 de ani). Al cincilea criteriu se referă la relaţiile solicitantului cu firmele canadiene. Dacă are deja un precontract cu un angajator canadian, primeşte puncte suplimentare. Ultimul criteriu este adaptabilitatea la spaţiul canadian: dacă solicitantul a mai vizitat ţara, dacă a mai lucrat acolo etc.

Obţinerea vizei pentru Canada. Interviul

Etapa următoare în drumul spre Canada este interviul. Convocarea la interviu este pasul următor, reprezentând primul contact personal cu autorităţile canadiene. Dacă sunteţi convocat înseamnă că ambasada a studiat dosarul dumneavoastră şi că sunteţi un candidat eligibil din punct de vedere al criteriilor preliminare. Interviul are drept scop verificarea cunoştinţelor de limba franceză şi engleză, dar şi a altor genuri de informaţii. Această este o etapă căreia trebuie să-i acordaţi o atenţie deosebită.

Unele întrebări, deşi la prima vedere par inofensive, verifică dacă ce aţi menţionat în documentele de emigrare este corect (familie, muncă, studii), dacă sunteţi apţi pentru schimbare, dacă sunteţi adaptabili (calităţile pesonale, ritmul de lucru). Este preferabil să nu vă plângeţi de şefi sau de programul de lucru încărcat. De asemenea, nu lăudaţi excesiv Canada pentru că vă pierdeţi credibilitatea din moment ce n-aţi fost niciodată în această ţară.

Obţinerea vizei pentru Canada. Examenul medical

Dacă aţi trecut cu bine şi de interviu, mai aveţi doar un singur pas până la încheierea procesului de selecţie. Examenul medical este ultima etapă şi se poate face în România (Bucureşti) sau în Ungaria (Budapesta). Veţi fi examinat numai de către medici agreaţi de Guvernul canadian. Dacă analizele sunt în regulă, nu vă rămâne decât să aşteptaţi programarea pentru viză. Această vine aproximativ în 9 luni de la data la care aţi depus dosarul la Ambasada Canadei din Bucureşti. Această perioadă maximă diferă însă de la caz la caz.

După ce aţi luat viza, puteţi pleca în sfârşit spre Canada. Odată cu dreptul de stabilire, vi se acordă mai multe drepturi care vă permit să trăiţi în Canada. Astfel, la sosire, intraţi într-un program de ajutor oferit noilor veniţi. Ajutorul vizează găsirea unei locuinţe şi ocuparea unui loc de muncă. De asemenea, aveţi acces gratuit la şcoală de limbă engleză sau franceză.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite