O stațiune de schi din Ucraina provoacă dezbateri aprinse între turiștii români: „Nu mai fiți speriați de bombe!” Prețurile din Bukovel

0
Publicat:

Pârtiile din Bukovel, cea mai mare stațiune de schi din Ucraina, sunt pline de români, chiar dacă războiul este din ce în ce mai periculos pentru civili. Fanii avertizează cu privire la posibilele pericole. „Adevărul” vă spune care sunt prețurile din Bukovel.

Stațiunea de schi numărul 1 din Ucraina - Bukovel. FOTO: Bukovel.com
Stațiunea de schi numărul 1 din Ucraina - Bukovel. FOTO: Bukovel.com

O stațiune de schi din Ucraina încă atrage turiștii români, în ciuda faptului că țara se apropie de al treilea an de război devastator cu Rusia. Este vorba despre Bukovel, cea mai mare stațiune dedicată sporturilor de iarnă din țara vecină, care se află la 100 de kilometri de granița cu România.

Prețurile mici și condițiile bune de schiat și cazare sunt principalele argumente care-i fac pe români să se aventureze în stațiunea de schi numărul 1 din Ucraina. Anul acesta, mai mult ca niciodată discuțiile de pe grupurile de Facebook dedicate românilor care doresc să petreacă câteva zile de sărbători în Bukovel sunt purtate în jurul siguranței turiștilor.

În ciuda faptului că pe site-ul stațiunii se arată că „Bukovel este 100% sigur și prietenos cu familia”. Pe site-ul amintit nu se amintește nimic despre război, ci despre un mediu bine protejat și despre facilități de divertisment operate de buni profesioniști. „Să vă duceți întreaga familie într-o stațiune montană presupune o mulțime de elemente de luat în considerare, ceea ce înseamnă că oaspeții noștri pun siguranța drept o condiție prealabilă de bază. Știind asta, noi, cei de la Bukovel, facem tot posibilul pentru a oferi un mediu bine protejat”, se arată pe bukovel.com.

„Oricine poate practic deține o armă”

În ciuda acestor, să le zicem asigurări din partea gazdelor, unii turiștii români sunt îngrijorați. Alții consideră că nu există motive de îngrijorare.

Zilele trecute, pe unul dintre cele două grupuri de Facebook dedicate stațiunii, un român a întrebat:

„Buna seara!!!Dorim sa mergem în Bukovel pentru o săptămână împreună cu copii în februarie, atunci când va fi vacanță, plecam din Iasi!!! Ne puteți spune va rugăm cât de sigura este stațiunea având în vedere situația actuală cu războiul? Mulțumim!”.

Horatiu a răspuns că a fost anul trecut a fost în februarie și „este superb și liniște. Din acest motiv am decis să petrecem și Revelionul”.

Gabriel este de altă părere:

Salutare! Stațiunea este sigură, în sensul că este departe de linia frontului și nu sunt în imediata vecinătate obiective strategice de atacat cu drone sau rachete de către ruși.

Însă faptul că evidența armelor este scăpată de sub control, și oricine poate practic deține o armă, te pune pe gânduri și îți dă un sentiment de nesiguranță. Un rusofon, o persoană dezechilibrată, poate să provoace oricând o tragedie, pentru că repet, din păcate arme sunt la îndemâna oricui. Dacă stai bine cu mentalul și nu ai copii de luat după tine, așa pentru o aventură stil ,,tânăr și neliniștit" , este ok.”

Acesta consideră că pentru o familie, sunt și alte destinații similare low cost în Bulgaria, Serbia, Slovacia, Cehia.

„Bănuiesc că singurul motiv de ales acum Ucraina pentru schi, sunt costurile mai mici, că altfel din punct de vedere al zăpezii, la 1.700 metri altitudine nici acolo nu mai este prea grozav”, a mai spus Gabriel.

Matei recomandă membrilor grupului să fie rezervați anul acesta:

„Până de curând a fost relativ pace și liniște în Vestul Ucrainei, însă în ultima vreme au fost foarte multe bombardamente în zonă și mai tragic este că au fost vizate cu precădere ținte civile. Găsiți pe internet filmări recente din Bukovel cu drone și rachete care trec peste stațiune.

„Nu mai fiți speriați de bombe”

Adrian sugerează celor interesați să meargă fără copii: „În principiu este liniște și pace... însă nu se poate spune ca există siguranță 100%... așa încât sugerez sa mergeți fără copii”.

Mădălina ironizează întrebare, trimițându-l pe cel interesat să încerce să obțină răspunsuri de la Nostradamus: „Cum poate preconiza cineva ce va fi in viitor în Ucraina?”.

Cosmin a completat: „Îi OK, dar mintal faptul ca ești în Ucraina nu o să o liniște…”

Pe un alt grup de Facebook, subiectul este același.

„Îndrăzneții înving! Bravo băieți, aveți ceva sânge în instalație să mergeți acolo având în vedere situația incertă din Ucraina! Cu mașina proprie bănuiesc nu?” – întreabă Gabriel.

Alexandru intervine: „până când apare prima problemă și după aia o să plângă aici să primească ajutor”.

Andrei susține că a avut nevoie la spital și a acoperit asigurarea: „Nu mai fiți speriați de bombe fără motiv”.

Alexandru susține că fiecare este liber să facă ce vrea cu viață lui: „Aș fi fost primul dacă nu era acesta situație pe care eu personal nu mi-o asum. Acum nu este vorba despre 5 lei la vamă este vorba de un război în plină desfășurare. Ca și fapt divers bunicul meu nu și-a mai văzut familia ( fiind în Ucraina ) timp de 35 de ani pentru că era în România când a început războiul la ei și nu a mai putut să se întoarcă că au închis granițele. Ușurel cu speriatul de bombe. Să sperăm că se termina repede și putem merge în siguranță.”

Pârtie din Bukovel. FOTO: FB/Bukovel.com
Pârtie din Bukovel. FOTO: FB/Bukovel.com

„E plin de români și moldoveni”

Gabriel susține că singura chestie care îl sperie este o eventuală pană de curent care să îl prindă sus pe telescaun.

Pe de altă parte, mai mulți membri ai grupurilor susțin că sunt în stațiune și totul este în regulă. Mulți sunt și cei care s-au arătat hotărâți să meargă.

„Bună acuma m-am întors de la Bukovel! Pe drum tot e okei am mers prin Siret e super! Pe loc e plin de români și moldoveni! Numai ca de la 12 seara pana 5 dimineața e liniște trebuie sa fiți cuminți. Dar pârtie sunt foarte bune și sunt multe! Bafta la schiat!”, a susținut Andrei.

„Satele și orașele din jur nu prea au lumină (doar magazinele și felinarele). La Bukovel, totul este bine. Pârtiile minunate”, a susținut Irina.

Cât de mici sunt prețurile în Bukovel

„Adevărul” a verificat prețurile din Bukovel, pe platforma Booking.com, pentru un sejur în perioada 30 decembrie – 2 ianuarie pentru două persoane.

Prețurile încep de la 62 de euro pentru o cameră dublă în cabană. Cu 338 de euro, Smerichka Hotel oferă un pachet de cazare cu mic dejun și cină plus acces la SPA. Girski Hotel&Spa are aceeași ofertă, dar la 945 de euro. Cea mai scumpă ofertă este la Didukh Eco Hotel&Spa, un hotel de 4 stele, cu mic dejun inclus și acces la SPA – 1.909 euro.

Pe grupurile de Facebook amintit, sunt oferte și mai ieftine, chiar și cu 60 de lei de persoană.

Pentru un ski pass de o zi, plătești 206 lei (1.800 de grivne ucrainene), iar pentru 3 zile – 550 de lei.

Pe de altă parte, la Sinaia, una dintre cele mai populare stațiuni din România, ofertele pentru aceleași condiții de cazare și aceeași perioadă, încep de la 200 de euro – Casa Insorită. Cea mai scumpă ofertă de pe Booking este la Hotelul Mara de 4 stele – 1.292 de euro, cu mic dejun inclus. Nu am găsit oferte cu mic dejun și cină. La Hotel Internațional, cu mic dejun și acces la SPA, pachetul costă 913 euro. Cu 400 de euro, se poate achiziționa un pachet la Pensiunea de 3 stele TUI, cu nimic inclus.

Pentru un ski pass deo zi la domeniul schiabil Sinaia turiștii plătesc 230 lei, iar pentru trei zile 520 de lei.

Prețurile sunt similare în ceea ce privește scki pass-ul, dar în Ucraina se găsesc oferte mai multe și mai avantajoase pentru cazare, putând obține cu 4-500 de euro oferte cu mic dejun/cină și acces la SPA.

În ce măsură prețurile acestea merită riscurile unui sejur într-o țară aflată în război vor stabili turiștii români care vor să meargă în Bukovel...

Pârtie din Bukovel. FOTO: FB Bukovel.
Pârtie din Bukovel. FOTO: FB Bukovel.

Cea mai importantă stațiune de schi din Ucraina

Staţiunea de la poalele muntelui Bukovel, la graniţa regiunilor Ivano-Frankivsk şi Transcarpatia.

Bukovel se află la 100 de kilometri de Sighetul Marmaţiei, 165 de kilometri de Baia Mare, 200 de kilometri de Satu Mare, 220 de kilometri de Suceava, 230 de kilometri de Bistriţa sau 280 de kilometri de Cluj.

Înainte de război, o mare parte dintre turiștii care veneau aici erau români.

Staţiunea Bukovel este situată pe cinci vârfuri de munte: Dovha (1.372 metri, cel mai înalt vârf al muntelui), Bukovel (1.127 metri), Bulchynoha (1.455 metri), Babyn Pohar (1.180 metri), Chorna Kleva (1.241 metri), având aproape 60 de kilometri de pârtie (56 de pârtii de schi) de toate gradele de dificultate (albastru, roşu şi negru). Lungimea pârtiilor variază între 300 de metri şi 2,3 kilometri.

În acelaşi timp pe pârtiile din staţiune pot schia confortabil până la 15.000 de persoane.

Sunt 16 instalaţii de transport pe cablu (cu o capacitate de 34.700 de persoane pe oră). Toate pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă artificială şi trei pârtii sunt dotate cu nocturnă.

Există şase complexe hoteliere și zeci de pensiuni. Sunt 1.500 de locuri de cazare în staţiune şi alte 12.000 de locuri în zona din jur. Ca agrement, centrul oferă posibilităţi de plimbare cu sănii trase de câini, plimbări călare sau ATV-uri, lac cu sistem de încălzire şi plajă amenajată, paintball/airsoft, park extrem, trasee pentru drumeţii şi excursii, rafting, snowbike, centru pentru copii, patinoar, relaxare la SPA etc.

Ucraina a depus candidatura pentru a găzdui Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, iar Bukovel era unul dintre concurenţii-cheie pentru titlul de arenă principală a jocurilor, însă, la final, s-a decis ca Olimpiada de Iarnă să aibă loc la Beijing.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite