CNA interzice apariţia vedetelor în reclamele la jocuri de noroc. Când intră în vigoare noile reguli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) anunţă transmiterea către Monitorul Oficial a noului Cod de Reglementare a Conţinutului Audiovizual, prin care se interzice apariția personalităţilor publice în reclamele pentru jocurile de noroc, pentru a reduce presiunea simbolică asupra tinerilor şi persoanelor vulnerabile.

CNA/FOTO: Facebook
CNA/FOTO: Facebook

„Această decizie nu este doar un document tehnic, ci o expresie a angajamentului CNA de a garanta interesul public, de a proteja categoriile vulnerabile şi de a asigura un cadru echitabil şi predictibil pentru toţi furnizorii de servicii media, indiferent de canalul prin care aceştia operează - tradiţional sau digital", transmite CNA, vineri, într-un comunicat de presă.

Potrivit CNA, acest nou cod este rezultatul unui efort instituţional substanţial, desfăşurat de-a lungul a trei ani, care marchează un moment definitoriu în modernizarea reglementării audiovizuale din România.

Printre cele mai importante prevederi se numără:

* Interzicerea apariţiei personalităţilor publice în reclamele pentru jocurile de noroc, pentru a reduce presiunea simbolică asupra tinerilor şi persoanelor vulnerabile;

* Interzicerea publicităţii înşelătoare pentru suplimente şi dispozitive medicale - în special cele promovate de farmacii;

* Stabilirea unor cerinţe clare privind autoreglementarea, dreptul la replică, accesibilitate şi protecţia demnităţii umane;

* Difuzarea mesajelor educative şi sociale în cadrul calupurilor publicitare, menite să încurajeze comportamente informate şi responsabile (ex. prevenirea violenţei, protejarea sănătăţii, combaterea dependenţelor);

* Obligaţii clare pentru accesibilizarea programelor pentru persoanele cu dizabilităţi - de la 10% în 2025 la minimum 35% până în 2028.

Totodată, noul Cod de Reglementare al Conţinutului Audiovizual introduce noi mesaje de interes public, concepute pentru a contribui la educaţia publicului, promovarea sănătăţii, siguranţei şi a valorilor democratice.

Cele 12 mesaje sunt:

„Șansele recuperării copilului cu autism cresc în primii trei ani de viață. Consultă medicul de familie pentru aplicarea screeningului în autism.”

„Crește-ți copilul cu dragoste, fără violență! Bătaia nu este o metodă de disciplinare.”

„Vaccinarea previne apariția unor boli grave. Vaccinarea este esențială pentru sănătatea copilului tău.”

„Pentru susținerea economiei locale, cumpărați în mod conștient produse și servicii autohtone.”

„Consumul de droguri și jocurile de noroc dau dependență. Alege să nu îți distrugi viața, cere ajutor!”

„Suplimentele alimentare nu vindecă și nu pot înlocui tratamentele prescrise de medic.”

„Drepturile și libertățile fundamentale ale omului sunt garantate doar în democrație și sunt baza valorilor europene.”

„Comercializarea către minori a alcoolului, a țigărilor și a băuturilor energizante este interzisă prin lege!”

„Pentru a fi pregătiți în situații de urgență, consultați site-ul www.fiipregatit.ro!”

„Fraudele online îți amenință siguranța financiară. Accesați site-ul www.dnsc.ro!”

„Mai multă mișcare, mai puțin stres! Sportul îți îmbunătățește echilibrul fizic și mental!”

„Și unei cărți îi poți da follow, like sau share. Intră în rețea: citește!”

Codul se aplică tuturor furnizorilor de servicii media audiovizuale, inclusiv celor din online (video-on-demand, platforme de partajare video), creând pentru prima dată un cadru unitar şi echitabil.

Intrarea în vigoare este stabilită la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, cu excepţia unor dispoziţii speciale (jocuri de noroc şi suplimente alimentare), pentru care a fost acordată o perioadă de tranziţie de 90 de zile.

Consiliul Naţional al Audiovizualului reafirmă angajamentul său pentru susţinerea unei pieţe media sustenabile, echilibrate şi conforme cu cele mai avansate standarde europene de reglementare.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite