Noua lege privind achitarea rovinietei a intrat în vigoare. Plata poate fi făcută și după o călătorie pe drumurile naționale, din 2026
0Legea care permite șoferilor să plătească rovinieta după efectuarea călătoriei a intrat în vigoare și se va aplica din 2026. În plus, actul normativ prevede modificări privind calcularea taxei de drum pentru camioane.

Potrivit legii din România, șoferii trebuie să plătească o taxă de drum când circulă pe un drum național, european, expres sau pe autostradă. Valoarea acesteia diferă în funcție de tipul vehiculului și de destinația acestuia. Taxa nu se aplică în cazul celor care folosesc drumurile locale sau județene.
Legea prevede că proprietarul unei mașini care circulă fără rovinietă valabilă, riscă să fie amendat contravențional. Amenda este cuprinsă între 250 și 500 de lei, dar poate ajunge și la 4.500 de lei, pentru camioanele de mare tonaj.
Începând cu anul acesta, a intrat în vigoare o nouă lege, care permite plata rovinietei după efectuarea călătoriei. Legea 275/2024 permite șoferilor care circulă cu mașina să achite taxa de drum până la ora 24 a zilei următoare.
Noua măsură va fi aplicată din anul 2026, potrivit Promotor.
La începutul lunii noiembrie, a fost promulgată legea potrivit căreia șoferii au posibilitatea să plătească rovinieta şi în termen de cel mult 24 de ore de la data de început a valabilităţii acesteia.
În prezent, șoferii sunt obligați, în continuare, să-și ia rovinietă înainte de a pleca la drum. CNAIR a anunțat că permite celor care nu au plătit taxa de drum să o achite până la miezul nopții.
Noul act normativ va fi valabil numai în cazul vehiculelor de până la 3.5 tone. De asemenea, taxa de drum se va calcula în funcție de categoria mașinii, clasa de poluare a acesteia și durata de folosire a drumurilor publice.
Va fi introdus și un nou concept pentru vehiculele grele, TollRo. Astfel, vehiculele grele vor plăti rovinietă prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu valoarea unitară a TollRo.