Noradrenalină, moarte și antreprenori români. Apelul unui cunoscut om de afaceri după scandalul Sf Pantelimon
0„Viaţa ta, cariera ta şi succesul tău ca om de afaceri sunt suma pulsurilor de adrenalină şi noradrenalină din tine”, susține cel mai cunoscut CEO din industria pharma din România, Dragoș Damian. El subliniază că e momentul ca sistemul sanitar să fie schimbat cu implicarea oamenilor de afaceri.
Scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon, unde două doctorițe ATI sunt acuzate că au omorât mai mulți pacienți prin scăderea bruscă a dozei de noradrenalină, a adus în atenția publicului din România medicamentul destinat creșterii rapide a tensiunii arteriale în urgențe.
Noradrenalina a ajuns un medicament despre care s-a scris și s-a citit foarte mult în ultimele zile.
„(...) invităm publicul să nu aibă nicio opinie” a mai transmis Federaţia Sanitas într-un reflex de castă, menit să sublinieze încă o dată că pacienții trebuie să facă și să asculte de medici, că știu ei mai bine.
Dragoș Damian, CEO-ul fabricii de medicamente Terapia din Cluj, nesocotește sfatul sindicaliștilor de la Sanitas și vine cu o opinie care are legătură cu scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon, văzut ca un simptom al bolii în care se află sistemul de sănătate din România.
CEO-ul face o paralelă între noradrenalina care a devenit aproape o armă a presupusei crime și noradrenalina și adrenalina ca elemente esențiale răspunzătoare a deciziilor pe care le iau oamenii și, în speță, oamenii de afaceri.
„Adrenalina şi noradrenalina. Viaţa ta, cariera ta şi succesul tău ca om de afaceri sunt suma pulsurilor de adrenalină şi noradrenalină din tine. Ele te-au ajutat să iei cea mai bună decizie, să lupţi sau să fugi”- își începe el comentariul din Ziarul Financiar.
„A fost prima dată când ai simţit kick-in-ul adrenalinei şi noradrenalinei”
Damian trece printr-o serie de decizii importante pe care le-au luat antreprenorii români de la Revoluție încoace:
„Când ai împrumutat banii de Dacia de la tatăl tău ca sa-ti deschizi o firma, pentru că era de bon-ton să fi patron. A fost prima data când, fără sa ştii, ai simţit kick-in-ul adrenalinei şi noradrenalinei.
Când ai fost prima dată la bancă - ei se uitau suspect la tine, tu te uitai suspect la ei - ca să-ti iei primul tău credit pe care-l gajai cu tot ce aveai în buzunare. Adrenalina şi noradrenalina pulsau în tine, te trimiteau înainte.
Când toţi prietenii iţi spuneau că trebuie să bagi bani la Caritas, la FNI, la Bancorex şi tu simţeai undeva înăuntru că ceva nu este în regulă, că mai bine te abţii. Adrenalina şi noradrenalina te-au tras de mânecă, te-au ajutat să iei decizia bună.”
„Adrenalina şi noradrenalina au fost partenerii tăi de afaceri”
Apoi, el trece în revistă cum sunt ajutați oamenii de afaceri de adrenalină și noradrenalină în deciziile pe care iau în evoluția: „la interviurile de angajare să alegi oamenii buni care au construit alături de tine”; „Adrenalina şi noradrenalina au făcut din tine în cele din urma cel mai bun elev la cursurile de afaceri”, în contextul crizelor economice, „aliaţii tăi adrenalina şi noradrenalina te-au ajutat să mergi mai departe”; „Când ţi-ai cumpărat primul sediu de firmă”, „Când tocmai ai deschis primul depozit sau prima linie de fabricaţie dar a venit pandemia”.
„În toate aceste crize din care ai ieşit cu bine, adrenalina şi noradrenalina au fost partenerii tăi de afaceri” – subliniază CEO-ul.
„Când vom decide ca oameni de afaceri că a venit momentul să intervenim ca să schimbăm sistemul sanitar”
Au trecut 30 de ani de business românesc în care adrenalina și noradrenalina și-au făcut partea lor în asigurarea succesului antreprenorilor:
„Astăzi - când te uiţi în urmă la cei 30 de ani care au trecut parcă dintr-o suflare, eşti mulţumit de viaţa ta, de cariera ta, de parcursul tău de om de afaceri – ar trebui să ştii că în toţi anii aceştia două substanţe chimice din corpul tău, adrenalina şi noradrenalina, au fost aliaţii tai, prietenii tăi, te-au ajutat să lupţi sau să fugi, te-au făcut cine eşti astăzi”.
Damian crede că e momentul ca adrenalina și noradrenalina, care mai mult ca niciodată au apărut în dezbaterea publică, să-i determine pe oamenii de afaceri să se îndrepte spre sistemul sanitar:
„Dar de sistemul sanitar eşti mulţumit? Întrebarea care a rămas, după 30 de ani de luptă sau fugă, este când vom decide ca oameni de afaceri că a venit momentul să intervenim ca să schimbăm sistemul sanitar” – a concluzionat el.