Noii sfinți din calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Arsenie Boca și pǎrintele Cleopa, printre ei
0Canonizarea a 16 cuvioși și preoți mărturisitori din secolul XX a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române anul trecut. Săptămâna viitoare va avea loc proclamarea publică a noilor sfinți pe care îi regăsim de acum în calendar.

Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la dobândirea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie, anul 2025 fiind declarat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al 20-lea. Proclamarea publică a canonizării celor 16 cuvioși și preoți mărturisitori face parte din programul Anului centenar.
Luni, 3 februarie 2025, la ora 17,00, la Catedrala Patriarhală, după încheierea Vecerniei, se va săvârși ultima slujbă de pomenire pentru cei 16 sfinți români canonizați. A doua zi, marți, 4 februarie 2025, de la ora 12.00, va avea loc proclamarea publică a canonizării celor 16 sfinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea de către Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod.
Regăsiți mai jos lista celor 16 cuvioși canonizați și datele de prăznuire:
Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim (16 septembrie);
Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae (4 octombrie);
Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu (23 octombrie);
Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop (28 noiembrie);
Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu (22 iulie);
Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria (2 decembrie);
Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie);
Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț (6 iulie);
Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus (20 decembrie);
Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (8 martie);
Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (26 decembrie);
Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici (10 noiembrie);
Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (10 mai);
Preot Mucenic Ilarion Felea (18 septembrie);
Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia (3 august);
Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia (8 august).
Cum se decide canonizarea
Inițiativa privind canonizarea este cea a eparhiilor în care persoana propusă și-a încheiat viața pământească. Aici sunt strânse documente și mărturii, acestea fiind transmise spre evaluare Sinodului Mitropolitan. Dacă la nivel mitropolitan este aprobată inițiativa de canonizare, dosarul este înaintat Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
După aprobarea de către Sfântul Sinod, format din toți ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, canonizarea este proclamată public într-o ceremonie în cadrul căreia credincioșii se familiarizează cu decizia Sfântului Sinod, cu titulatura și data de prăznuire a sfântului, precum și cu troparul și icoana lui, arată basilica.ro.
„Acești sfinți mărturisitori sunt icoane vii ale Bisericii noastre, care ne învață că iubirea jertfelnică pentru Hristos este cea mai înaltă chemare a fiecărui creștin”, a spus patriarhul Bisericii ortodoxe Române, PF Daniel.
Proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinți desfășurată la București va fi urmată de ceremonii locale de proclamare, în eparhiile care au înaintat arrgumentele pentru canonizarea lor.
Ceremoniile de proclamare locală a canonizării celor cinci sfinți din Mitropolia Munteniei și Dobrogei vor avea loc, cu o singură excepție, în zilele lor de prăznuire, conform basilica.ro
În 13 iulie, de Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou la București, la Catedrala Patriarhală va avea loc proclamarea locală a canonizării Sf. Pr. Mărturisitor Ilie Lăcătușu, a cărui zi de pomenire este 22 iulie.
Celelalte proclamări locale vor avea lor în datele de cinstire a sfinților respectivi: 16 septembrie pentru Sf. Cuv. Sofian de la Antim; 4 octombrie pentru Sf. Pr. Mărturisitor Dumitru Stăniloae; 23 octombrie pentru Sf. Pr. Mucenic Constantin Sârbu; și 28 noiembrie pentru Sf. Cuv. Mărturisitor Arsenie de la Prislop.
Canonizarea Sfinților Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria va fi proclamată în Mitropolia Moldovei și Bucovinei în data de 7 august, la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț.
Proclamarea locală a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction va avea loc la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca în 25 martie, odată cu Hramul Mitropoliei Clujului.
În Mitropolia Olteniei, proclamările locale vor avea loc în aceeași dată cu ziua de prăznuire a acestora: în 10 noiembrie va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Mucenic Visarion de la Lainici, iar în 26 decembrie cea a Sf. Cuv. Mucenic Gherasim de la Tismana.
Canonizarea Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova, din Mitropolia Banatului, va fi proclamată local la Mănăstirea Vasiova din județul Caraș-Severin în 20 iulie. Canonizarea celuilalt sfânt din mitropolie, Sf. Pr. Mucenic Ilarion Felea, va fi proclamată în 5 octombrie la Catedrala „Sf. Treime” din Arad.
Celor 16 sfinți canonizați de Sinodul BOR li s-ar putea adăuga alți patru părinți athoniți de origine română a căror proclamare ar putea avea loc și la noi dacă Patriarhia Ecumenică îi canonizează anul acesta: Cuviosul Nectarie Protopsaltul (supranumit și Privighetoarea Sfântului Munte), Cuviosul Nifon (întemeietorul Schitului Românesc Prodromu), arhimandritul Petroniu Tănase, fost stareț al aceluiași schit, și Ieroschim Dionisie Ignat de la Chilia Colciu, la a cărui înmormântare a participat actualul Rege Charles al III-lea al Marii Britanii.
BOR a prezentat și noua icoană, Soborul Sfinților Români, reprezentativă pentru anul jubiliar. În partea de sus a icoanei este reprezentată Maica Domnului pe tron cu Pruncul Hristos, cu îngeri în jur reprezentați în slavă și cu Biserica în fundal, ca simbol. În centrul registrului de jos este pictat Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României, înconjurat de cete de sfinți români în ordine ierarhică, după erminia picturii bizantine: sfinți ierarhi, mucenici, cuvioși. Între ei se numără și cei 16 sfinți contemporani canonizați de Biserica Ortodoxă Română în contextul aniversării Centenarului Patriarhal, conform basilica.ro.