Nebuni în libertate. Motivele pentru care pacienţii cu boli psihice fug din spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Poliţiştii craioveni au folosit armamentul din dotare pentru a prinde un bolnav de schizofrenie foarte violent. Specialiştii sunt contrariaţi de varianta găsită de oamenii legii şi spun că lipsa de personal şi tratamentul învechit sunt principalele motive pentru care sistemul de psihiatrie funcţionează la avarie.

Hibele sistemului de psihiatrie din România au ieşit din nou la iveală după ce un bărbat de 30 de ani din Craiova bolnav de schizofrenie a fugit de la Spitalul de Neuropsihiatrie din localitate, unde fusese internat, şi a atacat mai multe persoane cu un cuţit. Tânărul, din ce în ce mai violent, a fost capturat abia după ce poliţiştii l-au împuşcat de mai multe ori în picioare.

Psihiatrii susţin că soluţia la care au apelat oamenii legii nu a fost cea mai fericită şi consideră că lipsa de personal este principalul motiv pentru care persoanele cu probleme de sănătate mintală internate în spitalele de profil ajung să pună în pericol siguranţa oamenilor de pe stradă şi, în acelaşi timp, viaţa lor.

Împuşcat pentru a fi capturat

Florin Ghiţulescu a fost internat la Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova, în noaptea de luni spre marţi, la solicitarea tatălui său. În aceeaşi noapte a reuşit să fugă, fiind recuperat de poliţişti în localitatea doljeană Sadova şi transportat înapoi la spital.

Ulterior, marţi după-amiază, acesta a fugit din nou din spital şi a mers la locuinţa tatălui său, unde a izbucnit un conflict între cei doi, bărbatul lovindu-şi tatăl şi plecând cu un cuţit de bucătărie.

Pe stradă, bărbatul a mai lovit un vecin, apoi a fugit într-un parc din Craiova, unde a agresat mai multe femei care stăteau pe o bancă şi a ameninţat cu cuţitul oamenii.

Speriaţi, cei aflaţi în parc au sunat la 112. La faţa locului au ajuns mai multe echipaje de poliţie care au încercat timp de câteva zeci de minute să-l captureze pe bărbatul bolnav care la vederea oamenilor legii a devenit şi mai violent.

Agenţii au folosit spray lacrimogen, însă nu au reuşit să-l prindă pe tânăr. Au tras apoi mai multe focuri în plan vertical, dar tot fără succes. Bărbatul continua să fie violent şi să-i atace, drept urmare poliţiştii l-au împuşcat cu mai multe focuri de armă în picioare.

Ulterior, agresorul a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la Spitalul de Urgenţă din Craiova, unde a fost adus şi bărbatul atacat de acesta pe stradă.

„Are multiple plăgi împuşcate la picioare, printre care cel puţin una este cu retenţie de corp străin. Este în cursul explorărilor şi cel mai probabil va intra în sala de operaţii pentru extragerea proiectilelor”, declara ieri-dimineaţă Luciana Rotaru, medic-şef Urgenţe de la Spitalul din Criaova.

Subfinanţarea e la ordinea zilei

Specialiştii în psihiatrie susţin însă că soluţia la care au apelat oamenii legii nu a fost cea mai fericită. Ei acuză lipsa de interes a autorităţilor pentru această categorie de pacienţi vulnerabili, care sunt trataţi cu medicamente ineficiente.

„Fondurile alocate sănătăţii mintale evident că nu sunt suficiente, mai ales când vorbim de pacienţii periculoşi şi agresivi. Este nevoie de mai mult personal, însă în continuare posturile sunt blocate. E imposibil să supraveghezi 20 sau 40 de bolnavi, aşa cum se întâmplă în spitalele din ţara asta. Cazul tânărului Florin Ghiţulescu arată că avem nevoie în România de spitale de maximă siguranţă, în care să poată fi îngrijiţi în condiţii decente”, a explicat profesorul Florin Tudose, medic psihiatru.

Tratamente vechi şi ineficiente

Concret, 1% din populaţia României suferă de schizofrenie, rata de pacienţi fiind una fixă, subliniază specialistul. O altă problemă adusă în discuţie de medici este tratamentul inadecvat de care beneficiază bolnavii români. Deşi cercetările în domeniul sănătăţii mintale au evoluat şi au apărut pe piaţă noi terapii, persoanele cu probleme de sănătate mintală de la noi din ţară sunt tratate cu „ce se găseşte”.

„La noi diferă modul în care sunt îngrijiţi aceşti bolnavi. Spitalele nu pot rezolva decât episodic crizele care apar în cazul schizofrenicilor. Într-un an, un bolnav este internat de 2-3 ori în spital, iar odată externat nimeni nu îi urmăreşte evoluţia.

Spitalul este doar o verigă într-un lanţ de servicii pentru care alte ţări acordă o mare importanţă”, a declarat şi doctorul Alexandru Paziuc, preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială. ;

„Anihilatorul din familie“ a ucis tot ce i-a ieşit în cale

Schizofrenia netratată îl transformă pe bolnav într-o fiară. O femeie din Arad a fost supranumită de procurori „anihilatorul din familie”, după ce şi-a ucis fosta soacră şi două animale din curte, un miel şi un câine. Anchetatorii spun că femeia suferă de schizofrenie şi  cel mai probabil nu şi-a mai luat medicamentele şi a suferit o criză. Din spusele anchetatorilor, soacra i-ar fi reproşat că nu şi-a crescut „cum trebuie” cele două fete. De furie, femeia a omorât un miel şi i-a dat foc. Ulterior, a înjunghiat-o pe bătrâna de 78 de ani şi a decapitat câinele din curte.

Femeia a fost diagnosticată cu schizofrenie în urmă cu aproape 40 de ani.  Un alt caz care a pus pe jar autorităţile a fost cel de anul trecut când un tânăr diagnosticat cu schizofrenie a încercat să detoneze o bombă artizanală într-o sală de curs a Universităţii Politehnice din Iaşi şi ar fi putut face sute de victime. Anchetatorii au descoperit că bărbatul nu-şi mai luase medicamentele de peste un an iar mama sa le-a declarat că nu mai avea cum să-l stăpânească.

Reabilitarea: psihoeducaţie şi reinserţie socială

Specialiştii susţin că România ar trebui să dezvolte sectorul comunitar, iar terapia şi recuperarea pacienţilor cu probleme de sănătate mintală să fie făcută în echipă multidisciplinară - psihiatru, psiholog, asistent comunitar, asistent social. Acest deziderat este departe de a exista, astfel că singurul centru de profil din România a beneficiat de o finanţare de 3 euro pe zi la nivelul anului 2013, în condiţiile în care incidenţa bolilor psihice este în creştere.

„Legislaţia noastră este una făcută după criterii europene, doar că nimeni nu o aplică. De vină este întreg sistemul: vorbim de lipsă de personal, de medicaţie care este foarte scumpă, lipsa unor posibilităţi reale de angajare pentru aceşti pacienţi odată ce ies din spital şi fac terapie. O reabilitare reală nu presupune doar medicamente, ci şi psihoeducaţie şi reinserţie socială”, a completat doctorul Paziuc.

Medic: „La agresivitate se răspunde cu agresivitate“

În plus, familia pacientului trăieşte de multe ori cu teama că acesta va redeveni agresiv. Or, subliniază medicul, un pacient cu schizofrenie sau tulburări bipolare are mai multe recăderi pe an. În alte ţări, schizofrenicul poate fi adoptat de altă familie.

„Schizofrenia este o inversiune afectivă, bolnavii se întorc împotriva celor care au grijă de ei şi în aceste condiţii este normal să îl duci într-o reşedinţă socială. La agresivitate se răspunde cu agresivitate”, a spus medicul, adăugând că în cazul tânărului Florin Ghiţulescu, împuşcat în picioare de poliţiştii craioveni, s-a mers prea departe. „În alte părţi, poliţiştii şi persoanele care asigură paza unor astfel de persoane sunt pregătiţi să gestioneze situaţiile neprevăzute. S-a ajuns la o situaţie extremă, ceea ce nu e normal”, a completat Alexandru Paziuc.

Drepturile pacienţilor cu probleme de sănătate mintală

Georgiana Iorgulescu, directorul Centrului pentru Resurse Juridice, organizaţie neguvernamentală ce activează în sfera drepturilor omului, spune că siguranţa populaţiei depinde în primul rând de siguranţa pacienţilor internaţi în spitalele cu profil psihiatric.

„Dacă o persoană este agresivă înseamnă că nu primeşte un tratament adecvat, că nu este supravegheată corespunzător, iar cauza trebuie căutată în acel spital. Tratamentul înseamnă să aplici metode prin care acea persoană să nu ajungă ca o legumă, ci să fie demnă. Poliţia putea folosi altă alternativă şi nu să îl împuşte în picior”, a punctat Iorgulescu.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite