N-ai carte, n-ai parte! Cine refuză să studieze pentru un job rămâne fără ajutorul social

0
Publicat:

Un proiect de ordonanță de urgență aflat în discuție la Cameră – for decizional în acest caz - prevede că tineril care nu au studii pentru a putea ocupa un loc de muncă, dar primesc ajutor social de la stat, le va fi sistat ajutorul dacă nu se vor înscrie în programul educațional „A doua șansă”.

Tinerii care nu se pot angaja că nu au studii pot intra în programul ”A doua șansă” Foto: Arhivă
Tinerii care nu se pot angaja că nu au studii pot intra în programul ”A doua șansă” Foto: Arhivă

În expunerea de motive se arată că tinerii apți de muncă se vor înscrie în programul de continuare a studiilor la recomandarea agențiilor de ocupare, pe baza locurilor disponibile comunicate de inspectoratele școlare.

Propunerea de act normativ mai prevede că, lunar, inspectoratele școlare comunică agențiilor locale locurile disponibile din programul ”A doua șansă” și, dacă este cazul, aprobă suplimentarea acestora.

Refuzul de a participa la cursurile școlare antrenează sistarea ajutorului social, ca și în cazul refuzului unui loc de muncă, se mai arată în proiectul de act normativ.

Segmentul de vârstă, extins la 30 de ani

Propunerea de act normativ extinde limita de vârstă a tinerilor NEET de la 25 de ani, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, pentru o mai mare cuprindere a acestora în programele de pregătire.

Astfel, propunerea de act normativ definește tânărul NEET ca fiind ”persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 30 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională”.

Cei care urmează cursurile de tip „A doua șansă” vor beneficia de decontarea transportului, dacă distanța este mai mare de 5 kilometri față de locuință. Suma limită decontată este de 1.000 de lei de persoană pe an școlar, bani suportați din bugetul Ministerului Muncii prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială.

Proiectul de OUG mai prevede că în situația încadrării în muncă a persoanei beneficiară de ajutor social, ajutorul social se menține vreme de 6 luni dacă contractul de muncă încheiat are o durată mai mare de 2 ani.

Beneficiarii de ajutor social vor avea obligația să se prezinte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din 6 în 6 luni sau ori de câte ori sunt solicitaţi de aceasta, pentru stimularea angajării. Neprezentarea se va asimila refuzului unui loc de muncă şi va conduce la încetarea ajutorului social, cu posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni.

Potrivit datelor Eurostat, România se numără printre țările cu o pondere înaltă a tinerilor cu vârsta între 15 și 29 de ani care nu au nici loc de muncă și nici nu urmează vreo formă de învățământ.

Astfel, ponderea era în 2020 de 16,6% din totalul tinerilor față de 5,7% în Olanda și 9,2%, în Slovenia. Doar patru țări ale UE - Italia, Grecia, Spania și Bulgaria – aveau o pondere mai mare decât cea a României.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite