Ministerul Sănătăţii: „Farmacia nu trebuie să-i propună pacientului un medicament mai scump!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmaciile vor fi verificate până la sfârşitul acestei luni FOTO Adevărul
Farmaciile vor fi verificate până la sfârşitul acestei luni FOTO Adevărul

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a subliniat joi că farmaciile au obligaţia de a se aproviziona cu medicamente compensate în termen de 24 de ore pentru bolile acute şi de 48 de ore pentru cele cronice, în condiţiile în care există cerere iar produsele respective nu sunt pe stoc.

„În niciun caz farmacia nu trebuie să propună pacientului un medicament mai scump pentru care trebuie să plătească o coplată”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit unui comunicat de presă.

Oficialul a precizat că eliberarea unui medicament care necesită o plată mai mare din parte pacientului se poate realiza în condiţiile în care medicul a indicat în prescriptie denumirea comercială a medicamentului sau la solicitarea pacientului. În plus, farmaciile au obligaţia să-i informeze pe pacienţi cu privire la drepturile lor, mai subliniază Bănicioiu, adăugând că amplul control din farmacii, făcut în colaborare cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, se va derula timp de o lună.

Măsura a fost luată după ce oficialii au primit numeroase sesizări din partea pacienţilor cu boli cronice, care susţin că farmaciile fac afaceri pe spatele lor.

Ce prevede legea

Mai exact, deşi legea prevede că farmaciştii care eliberează reţete compensate trebuie să le dea bolnavilor cele mai ieftine medicamente, ei preferă să ofere medicamente mai scumpe, similare celor oferite pe reţetă, sub motivaţia că substanţa activă este aceeaşi. Astfel, pacientul este nevoit să scoată bani din buzunar pentru a achita diferenţa de preţ.

„Sunt situaţii în care farmaciştii, deşi au medicamentele de pe reţetă, preferă să nu le dea pe acelea şi să ofere varianta mai scumpă. Iar pacientul, care nu îşi cunoaşte drepturile, acceptă să dea bani în plus. Este ilegal ce fac cei din farmacii, pentru că în contractul cadru se arată că farmacistul este obligat să dea produsul pentru care nu trebuie achitată coplată”, a explicat Laurenţiu Mihai, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor Români de Medicamente Generice (APMGR).

Coplata – numerarul care aduce profit farmaciei

Potrivit acestuia, coplata pe care o achită pacientul atunci când îşi cumpără medicamente cu reţete compensate este, de fapt, numerarul care intră în bugetul farmaciilor aflate în relaţie contractuală cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Banii de la CNAS vin cu o întârziere de 120 de zile şi atunci, farmacistul este foarte interesat ca pacientul să plătească mult peste preţul medicamentului din reţetă. Aceşti bani intră în farmacie şi îi ajută să trăiască de la o lună la alta”, a completat Laurenţiu Mihai.

Concret, farmaciştii pot să apeleze la astfel de tertipuri din cauză că medicii prescriu pe reţetă denumirea comună internaţională a unui medicament, de exemplu acid acetilsalicilic, şi nu denumirea lui comercială, în cazul de faţă, aspirină. „Farmacistul decide ce eliberează. Dacă dă un produs de 10 lei, cum e cel de pe reţetă sau un produs de 100 de lei, care îi aduce profit”, a mai subliniat specialistul.

Ce riscă farmaciile cu nereguli

Aceste situaţii, întâlnite în mai toate farmaciile din ţară, indiferent că sunt individuale sau de lanţ, i-au determinat pe oficialii din Sănătate să demareze un control tematic împreună cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În funcţie de neregulile depistate în teren, farmaciile care încalcă legea riscă să primească fie amenzi contravenţionale, fie să rămână fără contractul cu CNAS.

„Este imposibil să controleze toate cele 8.000 de farmacii, câte există în România. Ideea este că în aceste controale trebuie să se ţină cont de faptul că sunt şi farmacii care au dificultăţi de aprovizionare, dar şi că produsele cele mai ieftine merg la export paralel. Sunt mai multe motive pentru care aceste medicamente nu se dau”, a explicat şi Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

„Nu e normal să facă profit pe spatele nostru!”

În schimb, Radu Gănescu, reprezentant al pacienţilor, spune că nu este firesc ca pacientul să scoată bani din buzunar pentru tratamentele care ar trebui să fie compensate de statul român.

„Până la urmă, este o afacere, dar nu este normal să facă profit pe spatele nostru. Din păcate, la noi se alege calea cea mai simplă – să îţi dea un medicament mai scump decât să facă o comandă şi să aducă produsul mai ieftin, în caz că nu-l au pe stoc. Este un cerc vicios”, a conchis Gănescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite