Mii de viroze în toată ţara. Vaccinul antigripal nu a ajuns încă la medicii de familie
0Deşi au început să apară tot mai multe infecţii respiratorii, campania naţională de vaccinare antigripală va debuta abia la finalul lunii. Deja nouă cazuri de gripă clinică s-au înregistrat la nivel naţiona, arată Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Momentan, doar 19.000 de doze au fost trimise către direcţiile de sănătate publică din ţară, astfel încât ele să intre în posesia medicilor care se ocupă de vaccinare.
Concret, în săptămâna 2 - 8 octombrie morbiditatea prin infecţii respiratorii acute încadrându-se în intervalul aşteptat în această săptămână.
Totuşi, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute, a fost de 80.000, cu 11% mai mare decât perioada similară de anul trecut. De asemenea, au fost înregistrate la nivel naţional nouă cazuri de gripă clinică comparativ cu zero înregistrate în perioada similară din 2016.
„Am demarat şi am finalizat procedura pentru achiziţia unei cantităţi mai mici de vaccin antigripal, decât este necesară pe tot anul. Această procedură este în curs de finalizare şi primele doze de vaccin vor veni în teritoriu, în aşa fel încât la sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie să putem începe vaccinarea celor care sunt la risc”, a dat asigurări ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.
Potrivit acestuia, se va achiziţiona o cantitate cât mai mare de vaccin antigripal pentru populaţia din grupele de risc şi pentru a avea o acoperire vaccinală cât mai mare.
Ce persoane la risc vor fi imunizate
În ceea ce priveşte persoanele care vor fi imunizate prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, acestea vor fi în special cele aflate la risc, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.
„Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit”, arată Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa.