Micro-pensionarea, noua modă în rândul tinerilor angajați

0
Publicat:

Când ești tânăr și prea obosit de multiplele sarcini zilnice de la locul de muncă și știi că pauza binemeritată vine odată cu pensia, adică peste 40 de ani, gândul îți poate sări cu ușurință spre micro-pensie.

Un tânăr îți ține mâinile pe față, asaltat de șefi și colegi care-i dau sarcini de rezolvat
Micro-pensia este tot mai răspândită în rândul tinerilor. Foto arhivă

Conceptul de „micro-pensionare” a apărut pentru prima dată în 2007, dar a căpătat o nouă popularitate pe rețelele sociale.

Tendința prinde tot mai mult la tinerii din generația Z și pare să fie ușor diferită de noțiunea de an sabatic - care de multe ori este convenit cu angajatorul și ne ajută să ne bucurăm de călătorii, să dezvoltăm noi hobby-uri sau să ne completăm pregătirea necesară pentru progresul în carieră, uneori cu salariul plătit.

Micro-pensionarea ar putea fi diferită

Însă, când generația Z vorbește despre micro-pensie, nu se referă la aceleași aspecte ca în cazul unui an sabatic plătit, convenit de comun acord cu angajatorul. Practic, micropensionarea este o alegere voluntară de a-și înceta angajarea și de a-și susține existența prin economii personale sau sprijin guvernamental.

Și în cazul micropensionării și al anului sabatic angajatul încearcă să rezolve aceleași probleme: riscurile pentru sănătate și bunăstare asociate cu prea multă muncă și prea mult timp la job.

Cercetările Organizației Mondiale a Sănătății au stabilit că numărul deceselor cauzate de boli de inimă și accident vascular cerebral care ar putea fi atribuite orelor lungi de lucru a crescut cu 29% între 2000 și 2016.

Ca orice pauză prelungită, micro-pensionarea este o modalitate de a restabili energia epuizată. Cercetările referitoare la schema de întrerupere a carierei din Belgia au scos la iveală că angajații și-au îmbunătățit sănătatea fizică și mentală după o astfel de pauză.

Care sunt riscurile

Micro-pensionarea vine și cu o serie de riscuri: salariile viitoare ale unei persoane care încearcă să reintre pe piața muncii după o pauză în carieră pot fi mai mici decât dacă ar avea pentru o carieră neîntreruptă. Implicit, veniturile la pensie pot fi mai mici, din cauza salariilor mai mici obținute în timpul angajării, potrivit studyfinds.org.

Studiile arată că oamenii se pot încărca energetic și fără să ia un an sabatic sau să se micro-pensioneze, ajungând chiar să își crească productivitatea prin reproiectarea modului în care lucrează în fiecare zi.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite