Metroul din Cluj motiv de dispută între primarul Boc și un dezvoltator imobiliar: „Răspunsul este degeaba”

0
Publicat:

Dezvoltatorul imobiliar Dorin Bob a declarat recent că metroul Clujului ar fi un proiect eșuat deoarece populația nu crește. Primarul Emil Boc i-a dat o replică aprigă arătând că în această logică, Primăria nu ar fi trebuit să-i aprobe acestuia ultima clădire de apartamente.

Metroul clujean arată bine în simulările 3 D. FOTO: Primăria Cluj-Napoca
Metroul clujean arată bine în simulările 3 D. FOTO: Primăria Cluj-Napoca

„Întrebarea este de ce fac turcii metroul la Cluj? Răspunsul este degeaba. Adică chiar îl fac degeaba”, a declarat dezvoltatorul imobiliar Dorin Bob, recent, la un eveniment. El a analizat cerința din studiul de fezabilitate care prevedea că pentru ca investiția să fie sustenabilă, cu metroul ar trebui să circule zilnic 200.000 de persoane, un număr nerealist în condițiile în care populația din Cluj nu crește.

Emil Boc i-a dat replica omului de afaceri, la o emisiune radio, arătând că dacă nu crește populația, atunci n-ar fi trebuit ca Primăria să-i aprobe acestuia ansamblului imobiliar Wings, care cuprinde două blocuri în formă de aripi.

„Dacă s-ar lua în calcul logica invocată de Bob, atunci nici lui nu ar fi trebuit ca Primăria să îi aprobe ultima clădire de apartamente, ansamblul Wings. Clujul nu a pierdut populație. După logică domnului Bob, noi nu ar fi trebuit să îi aprobăm proiectul Wings, unul de mare calitate. Să spunem că populația nu a crescut și că nu ne mai trebuie locuințe. Dar logică noastră nu a fost așa, noi avem nevoie de locuire de calitate, care să atragă forță de muncă bine pregătită la Cluj, că să atragă investiții de calitate. Nu înțeleg, pe de o parte zici ”de ce facem metrou”, dar tu construiești într-un oraș în care nu crește populația. Nu înțeleg logica domniei sale în ecuația asta”, a declarat Emil Boc în emisiunea Ziua Live, citată de Clujenii.

„Întrebarea este de ce fac turcii metroul Cluj? Răspunsul este degeaba”

Amintim că, milionarul clujean, Dorin Bob, a declarat recent că metroul Clujului ar fi un proiect eșuat de la bun început:

„Întrebarea este de ce fac turcii metroul Cluj? Răspunsul este degeaba. Adică chiar îl fac degeaba. Discutăm despre un studiu de fezabilitate care ne spune că metroul din Cluj poate să funcționeze dacă are 200.000 de vizitatori pe zi. 200.000 de vizitatori pe zi era pragul minimal de rentabilitate. Astăzi Clujul are 500.000 cu toate comunele-minune din jurul nostru. 300 și ceva de mii în oraș, 60.000 în Florești, vreo 40.000 înspre Baciu. Pe logica asta, tot al 2,5- lea clujean trebuie să meargă cu metroul începând cu anul 2030. Uitați-vă la masă, acolo sunt 7 persoane, deci voi 3 în fiecare zi trebuie să mergeți cu metroul”.

Omul de afaceri s-a întrebat cum îi convingi pe oameni, pe cei trei, să meargă cu metroul când stațiile sunt aliniate pe linia Văii Someșului. „Iar distanța ca s-o faci pe jos sau cu mașina, de pe deal pe vale, îți ia mult mai mult timp decât să mergi cu metroul 2-3 stații. Asta apropo de ce fac turcii metroul.”

Dorin Bob a susținut că a doua explicație este istorică. „Pe orizontul anului 2050, iar anul 2050 e mâine, două state vor domina tot estul Europei, Turcia și Polonia. Sunt state puternice, Turcia cu o demografie extraordinară, un spirit puternic. Am văzut în Istanbul șantiere conduse și lucrate de turci. Oamenii ăia stăteau dezbrăcați și puneau fier-beton cât trei fierari de-ai noștri pe temperaturi de 40 de grade, au o energie vitală. Deci ei vor domina zona asta a Balcanilor în următorii 25 de ani, cam pe toate studiile istorice”, a transmis Dorin Bob, la Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, întrebat despre motivul pentru care o companie turcă construiește metroul.

Contractul pentru proiectarea și execuția Magistralei de Metrou M1 de la Cluj-Napoca a fost semnat în luna mai, contractul cu Asocierea Gulermak (Turcia) – Alstom – Arkada fiind cel mai mare contract din Transporturi de până acum.

Contractul pentru prima linie de metrou din afara Bucureștiului are o lungime de 19 kilometri, 19 stații, o valoare de 9 miliarde lei, iar termenul de realizare este de 8 ani, cu 12 luni pentru proiectare și 7 ani pentru execuție. Linia de metrou se va construi la o adâncime de 8 metri. Reprezentantul Gulermak a promis finalizarea lucrărilor conform graficului, în 2030.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite