Meseria de bonă, la un pas de a fi recunoscută oficial. Proiectul de lege a trecut de Senat. Cum poţi deveni dădacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meseria de bonă, reglementată prin lege FOTO Adevărul
Meseria de bonă, reglementată prin lege FOTO Adevărul

Senatul a adoptat, marţi, în plen, o iniţiativă legislativă privind exercitarea profesiei de bonă. Practic, sunt stabilite situaţiile în care o persoană poate fi angajată ca dădacă. Potrivit actului normativ, familia este obligată să încheie un contract de muncă pentru aceasta. Senatul a fost prima Cameră sesizată, urmând ca decizia finală să fie luată de deputaţi.

Senatul a votat raportul de admitere la propunerea legislativă privind reglementarea profesiei de bonă, cu amendamente, cu 87 de voturi „pentru”. În schimb, propunerea legislativă a fost adoptată cu 89 de voturi „pentru” şi două abţineri.

Proiectul a fost semnat de mai mulţi parlamentari PSD, PNL, PDL, PPDD, PC, reglementează exercitarea profesiei de bonă, în scopul serviciilor specializate de îngrijire şi supraveghere a copilului. Serviciile furnizate de bonă sunt servicii pentru armonizarea vieţii de familie cu viaţa profesională, aşa cum sunt reglementate de legea 292/2011 a asistenţei sociale.

Comisia de învăţământ din Senat a adoptat mai multe amendamente la propunerea legislativă, adoptând un raport de admitere în acest sens.

Cele mai multe bone nu au contract de muncă

În timpul dezbaterilor, iniţiatorii au arătat că propunerea legislativă reglementează profesia de bonă, arătând că situaţia din România invocă o astfel de lege, ţinând cont de lipsa de locuri din creşe şi grădiniţe şi de nevoia părinţilor de a se întoarce la muncă. De cele mai multe ori, aceste bone nu au contract de muncă înregistrat la instituţiile competente, iar în acest fel se perpetuează munca la negru.

Potrivit actului normativ, poate fi bonă orice cetăţean român sau străin, cu domiciliul sau reşedinţa legală în aceeaşi localitate cu domiciliul/reşedinţa părinţilor şi orice persoană străină cu drept de muncă în România sau dacă posedă diplomă recunoscută sau echivalată pentru domeniul de activitate.

Persoanele cu antecedente penale nu pot avea această meserie

Persoanele care vor exercita această profesie trebuie să fie apte din punct de vedere medical şi psihologic, această condiţie urmând a se dovedi cu un raport eliberat în condiţiile legii şi sunt obligate să nu aibă antecedente penale dovedite prin certificat de cazier judiciar.

Concret, prin titlul oficial de calificare a bonelor se înţelege certificatul de calificare, diploma sau un alt titlu de bonă recunoscute sau echivalate, documentele care atestă îndepinirea acestei profesii urmând a fi actualizate anual.

Iniţiativa menţionează şi condiţiile în care o persoană nu poate fi bonă, şi anume persoana care a fost condamnată definitiv pentru o faptă penală, persoana care, în exercitarea profesiei de bonă, a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturi fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească definitivă, dar şi persoana care locuieşte cu alte persoane condamnate definitiv pentru fapte penale sau persoana decăzută din drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească.

Nu poate fi bonă nici persoana care suferă de boli cronice transmisibile, persoana care este dependentă de alcool, droguri sau alte substanţe psihotrope sau persoana căreia i s-a retras atestatul de asistent maternal.

Bona poate avea în grijă cel mult patru copii

Potrivit proiectului, bona poate oferi simultan servicii de îngrijire şi supraveghere pentru cel mult patru copii, cu vârste între 3 luni şi 4 ani. Pentru copiii de peste 4 ani, bona poate oferi, simultan, servicii de supraveghere pentru cel mult 6 copii.

În desfăşurarea activităţii, bona îndeplineşte cel puţin următoarele atribuţii: îngrijirea şi supravegherea copilului, hrănirea copilului, acordarea primului ajutor, în caz de îmbolnăvire/accidentare a copilului, informarea reprezentanţilor legali cu privire la evoluţia copilului precum şi informarea de urgenţă a angajatorului cu privire la apariţia unor situaţii deosebite în privinţa copilului, însoţirea copilului la activităţi recreative, culturale, artistice, sportive şi şcolare proprii vârstei.

Exercitarea acestor atribuţii se face în baza unui plan de activităţi, stabilit de comun acord cu părinţii, în funcţie de nevoile copilului şi ale familiei acestuia. Senatul este prima cameră sesizată.

1.300 de românce au certificat de babysitter

Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) a arătat că aproape 1.300 de femei fără ocupaţie au fost pregătite la Şcoala Bonelor şi au primit certificat de calificare în meseria de babysitter, recunoscut în toate statele UE, în cadrul unui proiect european demarat în 2010 de fundaţie în parteneriat cu Ministerul Muncii.

„Acest proiect de pionierat a deschis drumul profesionalizării serviciilor de babysitting si a recunoaşterii domeniului îngrijirii copiilor la domiciliu pe timpul zilei pe ca un domeniu respectat, ce trebuie să devină, şi în România, parte integrantă a sistemului naţional de protecţie a copilului”, a spus Silvia Asandi, manager de proiect şi Director General al Fundaţiei Romanian Angel Appeal.

Tiana Perfect, managerul companiei de recrutare de personal „Perfect Liaison” pe care a fondat-o în 2011, spune că salariul unei bone rareori se situează sub 1.000 de lei. Şi asta în condiţiile în care nu este angajată full-time.


Pe aceeaşi temă:

Bone pentru toţi copiii cu bani de la Primărie

În curând, toţi copiii indiferent de statutul social al familiilor din care aceştia provin ar putea beneficia de serviciile unor bone, datorită unui proiect de lege ce va fi iniţiat până la sfârşitul lunii. În plus, proiectul legislativ vrea să reglementeze meseriile de bone şi babysitter, care, potrivit specialiştilor, sunt diferite.

Aproape 1.300 de femei şomere au primit certificat de bonă recunoscut în UE

Aproape 1.300 de femei fără ocupaţie au fost pregătite la Şcoala Bonelor şi au primit certificat de calificare în meseria de babysitter, recunoscut în toate statele UE, în cadrul unui proiect european demarat în 2010 de Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) şi Ministerul Muncii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite