Meditaţii pe messenger pentru elevii internauţi
0Profesorul Tudor Stratulat (27 de ani) îşi rotunjeşte salariul de 700 de lei cu lecţii online. Tânărul profesor de matematică, dă meditaţii şi la fizică, chimie, engleză, franceză şi economie. El percepe o taxă de 30 de lei pentru două ore de pregătire pe internet.
82% din adolescenţii spanioli, conectaţi la reţelele sociale
Tudor Stratulat (27 de ani) este din Fălticeni, a terminat două facultăţi la Iaşi, Ştiinţe Economice şi Matematică, iar în prezent urmează masteratul de Matematică Financiară de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. De anul acesta este şi profesor de matematică şi ţine ore la clasă cu elevii de gimnaziu de la şcoala din comuna suceveană Dolheşti. Nici în timpul liber Tudor nu-şi iese din rol. El a găsit o modalitate de a îmbina navigatul pe internet şi învăţatul, la care se adaugă şi atragerea unui venit: meditaţiile pe messenger.
Caută clienţi la „mica publicitate"
Pentru ca orele de pregătire să nu-i fie disturbate, tânărul s-a gândit la toate programele care i-ar facilita legătura cu persoana de la celălalt monitor. „Folosesc o variantă în care poţi face desene, figuri geometrice, poţi scrie absolut orice. Ca să ne vedem pun webcam-ul şi ne auzim printr-un telefon pe internet. Este ca şi cum ne-am vedea faţă în faţă, numai că e mult mai confortabil", a explicat Tudor. El a luat în calcul chiar ca şedinţele de pregătire să le ţină în paralel pentru mai multe persoane. Pentru asta va folosi varianta „conferinţă", disponibilă în orice reţea de mesaje instant pe internet.
Tudor îşi caută clienţii la rubricile de mică publicitate din ziare. El oferă meditaţii pe messenger la matematică, fizică, chimie, engleză, franceză şi economie de la sfârşitul anului trecut, iar taxa este 30 de lei pentru două ore la oricare dintre materiile menţionate. „Sunt licenţiat în matematică şi fizică, dar stăpânesc foarte bine şi celelalte obiecte la care fac meditaţii", a precizat dascălul.
Primul client a fost o tânără de 17 ani din Iaşi, care acum se află în Marea Britanie. Ea a luat meditaţii la engleză şi la matematică. „Am făcut trei luni pregătire cu ea, iar la engleză chiar a dat randament", îşi aminteşte Tudor Stratulat. În cursul acestei luni, alte două persoane s-au abonat deja la meditaţiile oferite de profesor. „M-au contactat o educatoare din Iaşi şi o elevă din Slatina care vor să-şi pună la punct engleza", a mai spus tânărul.
Şi-a mai găsit un job
Tudor Stratulat consideră că tinerii petrec din ce în ce mai mult timp în faţa calculatorului şi este convins că pe viitor va avea foarte mulţi învăţăcei online. „Spre un astfel de sistem tindem. Primele semne se văd la bănci, unde operaţiunile bancare se fac tot mai mult prin intermediul internetului pentru a evita cozile interminabile de la casierii. Se tinde spre confort", a mai susţinut profesorul de matematică. Pe lângă salariul lunar primit la catedră, de 700 de lei, acum el îşi rotunjeşte veniturile cu meditaţiile pe messenger, dar şi cu comisioanele încasate pentru că încheie asigurări la o firmă de specialitate. Într-o lună bună strânge din toate cele trei activităţi peste 1.200 de lei.
Psihologul Mihaela Ghircoiaş consideră că o astfel de metodă de predare are avantaje şi dezavantaje. „Este o idee bună. Într-adevăr nu este bine să stai foarte mult în faţa calculatorului, dar spre asta se tinde. În ceea ce-i priveşte pe copii, sunt de părere că meditaţiile pe messenger reprezintă o modalitate facilă şi utilă de a se instrui", a declarat specialistul.
Alţi dascăli nu sunt însă deloc de acord cu metoda tânărului sucevean. „Nu mi se pare deloc un lucru bun. În meseria aceasta de pedagog contează foarte mult pentru elevi să te simtă aproape de ei. Meditaţiile pe messenger şi meditaţiile propriu-zise au aceleaşi diferenţe ca teatrul şi cinematograful. De pe messenger profesorul nu te poate ajuta în momentul în care te-ai împiedicat în raţionament", a declarat Seryl Talpalaru, profesor de fizică şi directorul Colegiului „Emil Racoviţă" din Iaşi.
Şi unii părinţi îi împărtăşesc opinia directorului. Doina Apostol, mamă a doi copii nu crede că este o modalitate eficientă pentru ca elevii să-şi îmbunătăţească cunoştinţele. „Şi aşa copiii din ziua de astăzi îşi petrec foarte mult timp în faţa calculatorului. Eu mereu îmi cert copiii când stau cu orele pe messenger. Nu cred că ar da randament acest tip de meditaţii", a conchis aceasta.
Banii îi ia înaintea orelor
Tudor şi-a luat toate măsurile de precauţie când vine vorba de bani. Plata se face mereu în avans, în contul său bancar. „Merg pe principiul de tarabă, întâi plăteşti şi apoi eşti servit. La fel se procedează în SUA şi Canada. Nu pot să ofer vreo garanţie că nu voi fi eu cel care nu se ţine de cuvânt, se merge pe încredere, dar şedinţele le ţin doar după ce văd extrasul de cont", spune profesorul.