Medicii români au format o coaliţie şi se pregătesc de proteste. Ce revendicări au pentru a nu ieşi în stradă
0Mult-anunţatele măsuri de protest ale medicilor încep să prindă contur. În primă fază, corpul medical s-a întâlnit pentru a se pune de acord asupra revendicărilor faţă de actuala putere. Totodată, aceştia au semnat şi un protocol de colaborare, prin care susţin că acţiunile vor fi unitare pentru mai multe categorii medicale din sfera medicală: medici, medici dentişti, farmacişti, biochimişti şi sindicate.
„Avem şase revendicări. În primul rând, ne dorim o rectificare bugetară pozitivă. De asemenea, avem nevoie de 30 de milioane de euro pentru salarizarea medicilor rezidenţi, precum şi ca în următorii trei ani să primim 6% pentru Sănătate. Ne dorim ca spitalele să rămână de utilitate publică, nu să fie transformate în SRL-uri”, a declarat medicul Dan Pereţianu, vicepreşedintele Camerei Federative a Medicilor.
O altă revendicare este creşterea salarizării celor din sistem, pentru care ar fi necesari 20 de milioane de euro. În plus, a mai spus Pereţianu, „trebuie să fim scoşi din categoria bugetarilor, dar să existe o grilă de salarizare minimală, la care să se adauge sporuri”.
Pe lângă revendicări, coaliţia a stabilit şi calendarul măsurilor de protest, anunţate în urmă cu câteva săptămâni.
„Am stabilit un calendar în ceea ce priveşte punerea sub presiune a Guvernului. Coaliţia va solicita o întâlnire la Fondul Monetar Internaţional pentru a discuta aspectele din sanatate. Guvernul trebuie să găsească 20 milioane de euro pentru cei 16.000 de rezidenţi care trăiesc în mizerie. Este o condiţie nenegociabilă pe care Guvernul şi-a însuşit-o”, a declarat profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
„În eventualitatea în care nu vor fi soluţionate cererile noastre, vom trece la acţiuni de protest. Practic, în septembrie vor avea loc mitinguri, întâlniri, pichetări la sediul Ministerului de Finanţe şi al prefecturilor”, a completat Pereţianu.
„Locul profesioniştilor din sănătate este în spitale, alături de pacienţi şi nu în stradă. Doar dacă revedendicările nu ne vor fi aprobate, vom fi nevoiţi să ieşim în stradă“, a mai spus prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Pe aceeaşi temă:
A fost stabilit calendarul protestelor în sistemul sanitar
Deşi începutul lunii iulie ar fi trebuit să coincidă cu o grevă în masă a personalului din sistemul de sănătate, organizaţiile profesionale nu au încheiat încă un protocol prin care să se coalizeze astfel încât să poată demara acţiunile de protest anunţate în urmă cu aproximativ două săptămâni.
Medicii din toată ţara intră în grevă. Eugen Nicolăescu: „Sunt surprins!”
Profesioniştii din sănătate vor demara la începutul lunii iulie acţiuni de protest. Aşa au anunţat, joi, reprezentanţii sistemului medical reuniţi la Bucureşti care ameninţă chiar şi cu demisiile în bloc. Acţiunile angajaţilor din sănătate - care reclamă, în primul rând, salariile mici, sunt susţinute de Colegiul Dentiştilor, Sindicatul Sanitas precum şi de organizaţiile de pacienţi.
Premierul Victor Ponta susţine că solicitările medicilor, care au anunţat ieri că în două săptămâni se vor coaliza pentru a demara o serie de acţiuni de protest faţă de situaţia actuală, sunt legitime. Mai mult, primul ministru încearcă să găsească soluţii pentru a evita un potenţial haos în sistem.