Mancarea care seduce
0Cine nu are in fata ochilor, macar din filme, imaginea unei farfurii cochete, in mijlocul careia se intrezareste un fel discret de mancare, alaturi de o sticla de Chateaubriand? Pate de Foie Gras,
Cine nu are in fata ochilor, macar din filme, imaginea unei farfurii cochete, in mijlocul careia se intrezareste un fel discret de mancare, alaturi de o sticla de Chateaubriand? Pate de Foie Gras, Beaujolais, Chateaubriand a l'Or Blanc, Crepes Suzette sau Creme Brulee Tarahon, toate aceste delicatesuri fac parte din "nouvelle cuisine" - un concept inventat de renumitii bucatari francezi si care nu lipseste astazi din nici un restaurant cu pretentii din lume. "In urma cu doua decenii, bucataria frantuzeasca era cu totul diferita. In primul rand era mult mai grasa", spune Joseph Hadad - seful bucatar de la Casa Vernescu. Astazi, "French cuisine" e cunoscuta ca fiind una dintre cele mai alese bucatarii, iar preparatele frantuzesti au devenit, in timp, un simbol desavarsit al gastronomiei. "Totul se gateste foarte natural, de la peste pana la legume. Preparatele nu sunt facute doar pentru a fi mancate, ci si admirate. Trebuie sa te seduca o portie de mancare, sa arate sofisticat. Francezii au fost primii care au stiut asta si toata lumea a invatat de la ei. Acum, noi, toti ceilalti, studiem si suntem atenti la totul, pana la cele mai mici amanunte, de la design si combinatii, pana la gust, care, in ultima instanta, e cel mai important, mai adauga Joseph, bucatar cu o experienta de 25 de ani, mare parte din ea castigata chiar in Franta, acolo unde, alaturi de cei mai priceputi bucatari din lume, merge la specializari de cel putin doua ori pe an. "Francezii au inventat practic gastronomia. Cel mai bine se mananca in Franta. Cele mai mari restaurante din lume au bucatari-sefi de origine franceza sau, daca nu, macar sunt scoliti in Franta. Totul are legatura cu aceasta tara, in ceea ce priveste arta culinara. E un talent nativ. Francezii aproape ca nici nu au invatat sa gateasca. Ei sunt cei care au transformat, practic, gatitul in arta. Bucatarii francezi sunt tot timpul preocupati sa mai inventeze o noua reteta, nimeni nu le-o poate lua inainte" crede Joseph. In meniul propus de el, 90 la suta din preparate sunt specifice bucatariei frantuzesti, iar din '96, de cand gateste pentru romani, cel mai mult ii place sa se laude cu faptul ca toti cei care i-au trecut pragul au deprins cu brio arta de a manca... frantuzeste.