Magistraţii au respins cererea lui Mario Iorgulescu de a fi expertizat medical în Italia. Cum au motivat decizia
0Mario Iorgulescu, rejudecat pentru ucidere din culpă şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi drogurilor, nu va fi expertizat în Italia, aşa cum solicitaseră avocaţii săi.
Marţi, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea avocaţilor lui Mario Iorgulescu ca fiul preşedintelui LPF să fie supus unei expertize medico-legale în Italia, în legătură cu accidentul auto provocat de acesta în anul 2019, soldat cu moartea unui bărbat, informează Agerpres.
La termenul anterior al procesului, avocaţii au depus în instanţă mai multe cereri, printre care şi cea ca procesul să fie suspendat şi să se facă o expertiză medico-legală pentru a se stabili dacă atunci când a produs accidentul Mario Iorgulescu era în deplinătatea facultăţilor mintale. Ei au solicitat, de asemenea, ca echipa de la INML să îl examineze pe fiul lui Gino Iorgulescu în Italia, la clinica unde este internat, urmând ca toate cheltuielile legate de deplasare să fie suportate de clientul lor.
Instanţa a respins, însă, marţi această cerere, precizând că expertiza medicală poate fi efectuată pe teritoriul altui stat doar în situaţii excepţionale, respectiv dacă inculpatul se află în imposibilitatea de a se deplasa în România, ca urmare a stării fizice în care se află sau a faptului că autorităţile judiciare ale statului străin nu-i permit să părăsească ţara, prin instituirea unei măsuri privative sau restrictive de libertate.
Or, au motivat judecătorii, în acest caz nu există niciun motiv întemeiat care să justifice deplasarea comisiei de la INML în Italia.
„Astfel, din niciunul din înscrisurile medicale depuse la dosarul cauzei nu reiese că inculpatul s-ar afla într-o imposibilitate fizică de a se deplasa în România sau că o astfel de deplasare i-ar pune în pericol sănătatea sau viaţa. Curtea apreciază că afecţiunile de care inculpatul arată că suferă nu sunt de natură a-l împiedica să se deplaseze din Italia în România”, îşi motivează magistraţii români decizia.
Judecătorii au respins, de asemenea, şi reaudierea tuturor martorilor, aşa cum au solicitat avocaţii lui Mario Iorgulescu, motivând că martorii menţionaţi au fost audiaţi de instanţa de fond şi părţile implicate în proces au avut posibilitatea de a le adresa întrebări.
Referitor la solicitarea de identificare a conducătorului autovehiculului de culoare neagră care l-at fi făcut pe Mario Iorgulescu să tragă de volan, Curtea de Apel Bucureşti constată că proba în discuţie este imposibil de obţinut, deoarece şoferul acelei maşini nu a putut fi identificat nici în baza declaraţiilor martorilor audiaţi pe parcursul urmăririi penale şi a judecăţii în primă instanţă, nici în baza înregistrărilor camerelor de supraveghere ridicate din zona producerii accidentului.
În ceea ce priveşte revocarea arestării preventive, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că mandatul de arestare preventivă în lipsă a încetat de drept în octombrie 2023, astfel că cererea a fost respinsă ca neavând obiect.
Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 8 noiembrie.
Procesul se află în faza de rejudecare, după ce iniţial Mario Iorgulescu a primit, la instanţa de fond (Tribunalul Bucureşti), în luna februarie 2023, o condamnare de 15 ani şi 8 luni, pedeapsă scăzută, în octombrie 2023, de Curtea de Apel Bucureşti, la 13 ani şi 8 luni de închisoare.
În iunie 2024, un complet de la Instanţa supremă a anulat condamnarea, în urma admiterii unui recurs în casaţie (o cale extraordinară de atac), iar dosarul a fost trimis spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti. În esenţă, Instanţa supremă susţine că Mario Iorgulescu nu trebuia judecat pentru omor, ci pentru ucidere din culpă, infracţiunea care are limite de pedeapsă mai mici.
Vă reamintim că, la 8 septembrie 2019, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice şi a cocainei, Mario Iordănescu a condus cu peste 140 km/h pe străzile din Capitală, în cele din urmă intrând frontal într-o maşină, al cărei şofer a decedat pe loc.
La câteva zile după accident, Mario Iorgulescu a fost transferat de către familie în Italia, cu un avion privat, şi internat într-o clinică. El nu a fost audiat de către procurori sau magistraţi în timpul urmăririi penale sau desfăşurării procesului în instanţă.