Mafia cărţilor de muncă, decapitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Falsurile unei reţele infracţionale care fabricau dosare de pensionare, în mai multe judeţe din România, au dus la trimiterea în judecată a 167 de persoane.

Procurorii DIICOT Alba Iulia şi poliţiştii de la Brigada Teritorială de Crimă Organizată au finalizat una dintre cele mai complexe cauze din ultimii ani. 167 de persoane au fost trimise, luni, în judecată la Tribunalul Alba într-un dosar legat de pensionări ilegale. Nouă inculpaţi formau un grup infracţional care falsifica acte de studii şi cărţi de muncă pe baza cărora se acordau pensii ilegale de până la 2.500 de lei lunar.

Prejudiciu de 2,4 milioane de lei

Gruparea a acţionat între 2009 şi 2011 în opt judeţe şi în Bucureşti, iar prejudiciul este de 2,4 milioane de lei (550.000 de euro), din care 2,2 milioane de lei este paguba creată Casei Judeţene de Pensii Alba. Până acum s-au recuperat 700.000 de lei, iar prejudicii mai mici, de 100.000 de lei, au fost identificate la Casele de Pensii din Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Teleorman şi la trei sectoare ale municipiului Bucureşti.

Grupul celor nouă, Constantin Toma (Turda), Marian Cosmin Toma (Bucureşti), Vasile Dacian Pop (Turda), Vasile Toma (Bucureşti), Sabin Coasian  (comuna Coaş, judeţul Maramureş), Ionel Toma (comuna Ţibucani, judeţul Neamţ), Alexandrina Marcela Pop (Turda), Gabriela Coman (Bucureşti) şi Viorica Călin (Alba Iulia) a fost arestat preventiv, doar Alexandrina Pop şi Gabriela Coman fiind eliberate. Cei nouă sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional, fals, uz de fals, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, pentru care riscă până la 20 de ani de închisoare.

Potrivit procurorilor, ei „au falsificat cărţi de muncă, adeverinţe şi alte acte folosite la întocmirea dosarelor de pensionare, pentru un număr de 138 de persoane, pentru ca acestea să poată beneficia în mod nelegal de pensie pentru vechime în muncă". Astfel, au fost prezentate Caselor Judeţene de Pensii 95 de dosare de pensie conţinând  înscrisuri  falsificate, 49 dintre acestea fiind introduse la plată. Beneficiarii de pensii ilegale (99%) sunt din Apuseni, din comunele Horea, Albac, Vadu Moţilor, Scărişoara, Gârda de Sus şi Arieşeni. Aceştia au plătit între 2.000 şi 7.000 de lei în schimbul cărţilor de muncă falsificate.

Falşii pensionari, moţi din Apuseni

Falsificatorii le-au „acordat" beneficiarilor chiar şi grupa I de muncă. Primii clienţi au fost identificaţi cu ajutorul funcţionarei Viorica Călin, de la Casa de Pensii Alba, care deţine o cabană la Arieşeni. Ulterior, potenţialii clienţi, care au auzit că se pot obţine bani în acest mod, au început să îi caute pe falsificatori. Liderii grupării organizau periodic întâlniri în comune, cu oamenii, pentru acte. Viorica Călin primea dosarele cu acte falsificate de Sabin Coasian, după care făcea demersuri pentru punerea în plată.

Cea mai mare pensie ilegală descoperită se ridică la 2.500 de lei şi a fost plătită timp de doi ani unei persoane care nu avea deloc vechime în muncă. Cea mai mare sumă care trebuie returnată de către o persoană care a beneficiat ilegal de pensie depăşeşte 100.000 de lei. De falsificarea carnetelor de muncă se ocupa Sabin Coasian, iar membrii familiei lui Constantin Toma falsificau diplome de studii, inclusiv de calificare profesională. 

Cum se purtau discuţiile

Convorbire telefonică înregistrată între funcţionara de la Casa de Pensii, Viorica Călin, şi Sabin Coasian în 2 iunie 2011:
„Viorica Călin: Te pup, dragă. Deranjez? Auzi, dragul meu, poate, nu ştiu sigur, am zis că vrem să venim de Rusalii, am vorbit cu Crăciun (unul dintre beneficiari) şi ne-o chemat să venim de Rusalii-n sus.
Sabin Coasian: Da, io cu Crăciun mă duc luni la Bucureşti. Să-i rezolv şi lui ceva... Da. No, păi atunci voi fi, că venim pă 7, pă 8. Pă 7 mergem, adică. Venim pân' la sfârşitu' săptămânii şi de Rusalii vom fi şi atunci ne întâlnim la Arieşeni, da? (...)
S. C.: Măi, dacă aveţi bani de drum, că în rest mă ocup eu de toate.
V. C.: Eşti dulce, ca-ntotdeauna. Îţi spun, chiar asta, mi-i şi jenă de tine. Tot aştept să mai îmi deie încă 20 de milioane de la CAR, să mă pot...
S. C.: Mă, cu băieţii ăstia încă n-o intrat. Aşa-i?
V. C.: Asta numa dacă mai verific, să ştii.
S. C.: No bun. No bine acuma, am doi sau trei. Să vedem care-i situaţia şi...
V. C.: Să ai pregătit număru' de înregistrare şi eu mi le scriu atuncia şi mă tot uit. O să tot..."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite