Lucruri despre care obișnuim să păstrăm tăcerea, dar despre care ar trebui să vorbim deschis. Ce spun psihologii
0Există lucruri pe care nu le discutăm, dar psihologii spun că dacă am vorbi deschis despre ele nu am avea decât de câștigat. De la o comandă înțeleasă greșit la restaurant, la problemele de job
Există lucruri în viață pe care, de obicei, încercăm să le ascundem, de cele mai multe ori în mod instinctiv. Începând de la o comandă la restaurant care nu a fost bine înțeleasă până la faptul că nu ne place locul de muncă sau suntem geloși pe partener, este bine să fim sinceri și deschiși și să discutăm aceste subiecte.
Chelnerul v-a adus altceva decât ați comandat, dar vă temeți să-i spuneți. O discuție pe un ton amical poate face să vă bucurați de masă, mai ales dacă felul de mâncare pe care l-ați primit nu vă este tocmai pe plac.
O problemă mult mai serioasă este atunci când nu vă place jobul. În ultima vreme, tot mai multă lume se laudă cât de bine este la muncă, dar locul de muncă rămâne, în cele din urmă, doar atât: un loc de muncă și aceasta nu este chiar atât de distractiv.
Putem să le spunem deschis prietenilor dacă nu avem chef să ieșim în oraș
Obișnuim să ieșim cu prietenii, dar, uneori, parcă nu avem chef și ne-am simți mai bine dacă am comanda mâncare pentru acasă și am petrece seara în fața televizorului. Este bine să nu ne ferim să le spunem celor din „gașcă” dacă nu avem chef să ieșim, vom petrece o seară așa cum ne dorim noi, nu ceilalți.
De asemenea, este bine să discutăm deschis despre rănile sufletești provocate de cei din anturajul apropiat, atunci când acestea sunt aduse în discuție. Întreruperea discuției nu ar face decât rău ambelor părți. Micile obiceiuri neplăcute pot constitui și ele motivul unei viitoare rupturi, dacă nu sunt discutate deschis.
E în regulă să nu știi întrebările la toate răspunsurile din lume! De asemenea, nu ai cum să fi citit toate cărțile, să fi văzut toate filmele și piesele de teatru sau toate meciurile. Să spui sincer că nu cunoști amănunte despre un subiect te poate ajuta să afli lucruri interesante și importante.
Spuneți dacă vă plictisește un subiect de discuție!
Dacă te plictisește un anumit subiect, spune-o! De ce să petreci timp plictisindu-te și să-l faci pe celălalt să se supere, atunci când își dă seama din mimică de lipsa ta de interes. Mai bine i-o spui politicos și discutați ceva de care sunteți interesați amândoi.
Gelozia poate deveni extrem de dăunătoare și poate duce chiar la acte necugetate. Dacă persoana care se simte geloasă discută de la început despre ce simte, totul poate fi reparat și se poate merge mai departe.
„Referitor la gelozie, aceasta e firească până la un punct. „Gelozia blândă”, aș numi-o, cea care dă valoare unei relații de orice fel, fie relație profesională sau personală. Aș traduce această gelozie prin „îmi pasă de noi”. Totul este să menținem relațiile ce le dezvoltăm în limitele normalității. Când avem impresia că cei de lângă noi nu ne înțeleg, atunci e bine să apelăm la o persoană specializată. Mai bine spus la un psiholog”, a spus psihologul brașovean Maria Teherciu.
Blocajele în trafic, scuză de evitat când întârziem
Specialista mai spune că, în cazul unei întârzieri nu este indicat să invocăm blocajele din trafic, ci este mai bine să facem planuri realistice despre ora la care putem ajunge. Un mare secret se păstrează asupra modului în care persoanele mai în vârstă au ajuns să cunoască succesul. Indicat este să le povestească tinerilor despre primii lor pași.
Maria Teherciu spune că de multe ori nu recunoaștem atunci când ceva ne deranjează sau chiar ne rănește. Psihologul spune că dezvăluirea duce la o relație sănătoasă în viitor, pe când păstrarea secretului conduce, adesea, la destrămarea relației.
„Toate acestea le-aș numi „frământări”. Da, este indicat să vorbim despre ele deoarece împărtășirea, verbalizarea acestora duce la eliberarea tensiunilor emoționale interioare. Noi, oamenii, suntem ființe sociale, avem nevoie să vorbim, să spunem, să destăinuim. Din orice unghi vreți să priviți lucrurile, toate duc la nevoia de a comunica”, a mai arătat Maria Teherciu.
Dați sfaturi prietenilor atunci când aceștia vi le cer!
Potrivit psihologului brașovean este bine să dai sfaturi prietenilor, chiar dacă acestea i-ar deranja la un moment dat, să îți dezvălui vârsta și să discuți în cuplu despre ciclu, mai ales în cazul femeilor care resimt puternic această perioadă, iar ciclul le-ar putea determina să nu se simtă confortabil în anumite activități.
Micile plăceri vinovate, banii sau starea de sănătate sunt și ele subiecte care ar trebui discutate deschis pentru o relație sănătoasă. De asemenea, Maria Teherciu spune că dacă ne-am înhămat la prea multe și simțim că nu putem duce și altceva, trebuie să spunem asta deschis. La muncă, de multe ori cei care au poziții inferioare descoperă greșeli, dar se tem să le dezvăluie din cauza rangului lor în firmă.
Este indicat să discute despre acestea în mod deschis. În schimb, când se ajunge la întrebări prea personale, este bine să anunțați că trebuie să rămâneți la chestiunile profesionale.