Lista bolilor care te pot lăsa fără dreptul de a conduce mașini
0Legislația rutieră a României conține o listă amplă de boli care impun anularea dreptului de a conduce.
Puțini șoferi știu că există posibilitatea ca sforăitul să îi lase fără permis auto, fiindcă acesta este simptomul unei afecțiuni periculoase.
În anul 2015, în legislația rutieră din România a fost actualizată. Printr-un ordin emis de Ministerul Sănătății, apneea moderată a fost introdusă pe lista bolilor incompatibile.
Astfel, șoferii care suferă de această afecțiune, nu pot conduce o mașină decât cu acordul unui medic specialist, scrie promotor.ro.
Apneea înseamnă oprirea respirației, atât pe nas cât și pe gură, timp de cel puțin 10 secunde. Acest fenomen se întâmplă în timpul somnului, iar când astfel de episoade sunt tot mai dese,
„Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv corespunde unui număr de episoade de apnee şi hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee) cuprins între 15 şi 29, iar sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minimum 30, ambele fiind asociate cu somnolenţă diurnă excesivă”, se precizează în Ordinul 1255/7.10.2015 al Ministerului Sănătății.
Conform legii, șoferii care suferă de apnee moderată sau severă au obligația de a urma un tratament. În caz contrar, nu vor mai avea dreptul de a conduce un autovehicul
„Permisele de conducere pot fi eliberate candidaţilor sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv şi care dovedesc că îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat şi că prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat”, se precizează în Ordinul emis de Ministerul Sănătății.
Ce boli te lasă fără permis în 2024
Conform legii, șoferii care suferă de epilepsie, vertij, boli de inimă sau diabet își pierd dreptul de a urca la volanul unei mașini.
De asemenea, majoritatea afecțiunilor neuromotorii duc la anularea permisului auto.
În plus, șoferii care au probleme de vedere trebuie să poarte ochelari de vedere sau lentile de corecție pentru a putea conduce un vehicul. Iar folosirea acestora e obligatorie în timpul condusului, altfel se consideră încălcare a legii.
De asemenea, în unele cazuri permisul de conducere poate fie eliberat sau reînnoit