La ce oră va ajunge în România Lumina Învierii de la Ierusalim, potrivit tradiţiei. Secretul bine păstrat din Sfântul Mormânt

0
Publicat:

Sâmbătă seara, Sfânta Lumină va fi adusă din Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, care va fi aşteptat la aeroport de reprezentanţii eparhiilor din toată ţara.

Lumina Sfântă de la Ierusalim ajunge sâmbătă seara în România. Foto arhivă
Lumina Sfântă de la Ierusalim ajunge sâmbătă seara în România. Foto arhivă

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”. Apoi, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor, a informat Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Tradiția, inițiată de Patriarhul Daniel în 2009, se menține și în Anul Centenar al Patriarhiei Române. Lumina va ajunge și în Republica Moldova, fiind dusă la Chișinău de un delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pentru a fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.

În jurul orei 19:00, Sfânta Lumină va fi întâmpinată la Catedrala Patriarhală din București de către Patriarhul Daniel. Potrivit Patriarhiei Române, aducerea Luminii de la Ierusalim este un simbol al unității Bisericii și al bucuriei pascale.

 „Aducerea şi oferirea Sfintei Lumini de la Ierusalim tuturor parohiilor din cuprinsul Patriarhiei Române constituie, aşadar, atât o mărturie a unităţii ecleziale, cât şi o manifestare a bucuriei pascale împărtăşite cu ocazia marelui praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos”, a transmis BOR.

Minunea Luminii Sfinte are loc anual în Sâmbăta Mare, între orele 12:30 și 14:30, în timpul slujbei de Vecernie de la Sfântul Mormânt din Ierusalim. Se crede că o flacără coboară din cer și aprinde vata aflată pe lespedea Mormântului, fără a fi fierbinte în primele minute.

Înainte de ceremonie, încăperea este atent inspectată de trei polițiști civili – un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel – care nu sunt creștini, pentru a exclude orice posibilitate ca înăuntru să existe o sursă de foc. Patriarhul Ierusalimului, controlat corporal înainte de a intra, pătrunde singur în Mormânt, însoțit până la Capela Îngerului doar de un musulman arab.

După rugăciune, lumina apare, uneori sub forma unui glob care se împrăștie în scântei. Patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, semnificând vârsta Mântuitorului, și iese pentru a împărți Lumina credincioșilor adunați.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite