Investiție uriașă la o universitate din România. Profesor de la Harvard: „Intră într-un club select!”

0
Publicat:

Platforma de 22 de milioane de euro de la UBB, unde se va studia creierul după ultimele tendințe internaționale, duce România într-un club select, spune Ovidiu Andronesi, de la Harvard. Comisarul european pentru Cercetare, Iliana Ivanovna, susține că proiectul va aduce slujbe bune și dezvoltare regională.

Ministrul Cercetării, rectorul UBB și reprezentantul Harvard semnează un protocol de colaborare. UBB
Ministrul Cercetării, rectorul UBB și reprezentantul Harvard semnează un protocol de colaborare. UBB

Universitatea Babeș-Bolyai inaugurează săptămâna aceasta (20-25 mai) una dintre cele mai performante platforme de imagistică din lume, realizată cu o investiție europeană de peste 20 de milioane de euro.

Platforma INSPIRE va fi un element cheie pentru dezvoltarea capacității de cercetare și inovare în Europa de Est”, a transmis, luni, Comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret – Iliana Ivanova.

Pe lângă comisarul Iliana Ivanova, care a transmis un mesaj video, la conferința de inaugurare, care a avut loc luni, a participat ministrul Cercetării și Inovării – Bogdan Ivan.

„Este un pas uriaș pentru ceea ce înseamnă cercetarea de vârf pentru ecosistemul din România. Este un proiect unic care, din punct de vedere al capacităților tehnice, nu se întâlnește nicăieri între Polonia și China”, a susținut ministrul.

„Pe noi ne interesează să înțelegem mecanismele de funcționare creierului pentru a îmbunătăți tratamentul tulburărilor psihice pentru a îmbunătăți tratamentul tulburărilor legate de îmbătrânire și foarte important să ne conectăm în viitor cu dezvoltările care au loc pe zona neuro-implanturilor cerebrale, care ajută iarăși probleme clinice foarte serioase”, a precizat rectorul Universității babeș-Bolyai, Daniel David.

El a susținut că investiția se ridică la 20-22 de milioane de euro și, deocamdată, numărul angajaților și colaboratorilor care activează în cadrul platformei INSPIRE este de circa 100 de persoane.

La inaugurare au fost prezenți și președintele Academiei Române (partener strategic) – dr. Ioan Aurel Pop, profesorul Ovidiu Andronesi, de la Universitatea Harvard și reprezentanți ai partenerilor de la Universitatea Medicală din Viena, Institutul Karlolinska din Suedia, Universitatea Oxford etc.

Comisar european: „un bun exemplu despre cum pot fi menținute talentele în Europa”

Platforma Inspire, dezvoltată în cadrul programului strategic UBBMed, este probabil cea mai avansată platformă de cercetare în InfoBioNano4Health&Biomedical Imaging din spațiul cuprins între Vestul Europei și China și una dintre cele mai avansate structuri academice și de cercetare la nivel internațional în domeniul sănătății, susțin reprezentanții UBB.

„Platforma INSPIRE va fi un element cheie pentru dezvoltarea capacității de cercetarea și inovarea în Europa de Est. Este crucial să menținem Europa în prima linie în ceea ce privește dezvoltarea unor astfel de infrastructuri de cercetare, astfel încât cercetătorii noștri să fie echipați cu cele mai avansate instrumente și servicii care să facă posibile descoperirile științifice și inovațiile tehnologice”, a transmis comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret – Iliana Ivanova.

Comisarul a mai susținut că proiectul UBB este un bun exemplu despre cum pot fi atrase și menținute talentele în Europa.

„Asemenea platforme de cercetare sunt, de asemenea, și catalizatoare ale dezvoltării regionale creând slujbe de calitate și încurajând dezvoltarea afacerilor”, a mai arătat Iliana Ivanovna.

Comisarul a mai spus că cercetătorii români au atras până acum 200 de milioane de euro din Horizon Europe, programul de finanțare a cercetării și inovării lansat în 2021 de Comisia Europeană. Este o îmbunătățire importantă, având în vedere că în întregul proiect Horizon 2020, România a atras 300 de milioane de euro. Horizon Europe pune la dispoziția cercetătorilor europeni 95 de miliarde de euro până în 2027.

Ministrul Cercetării ministrul Cercetării și Inovării – Bogdan Ivan a precizat că un astfel de proiect „poate să coalizeze comunitatea științifică atât națională, cât și cea internațională, formată din foarte mulți români de geniu. Am văzut și astăzi la prezentarea partenerilor strategici foarte mulți români de la Harward, Oxford, de peste tot din centrele de vârf de cercetare din lume”.

Proiectul aduce, mai spune ministrul, o șansă pentru fiecare tânăr care studiază la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca de a face parte dintr-o rețea internațională de calibru ridicat.

Ministrul Ivan și-a asumat că, în perioada din mandat pe care o mai are, va sprijini proiectele cercetătorilor români care vor folosi în studiile lor Platforma Inspire.

Unul dintre aparatele de imagistică cu care este dottă Platforma INSPIRE. FOTO: UBB
Unul dintre aparatele de imagistică cu care este dottă Platforma INSPIRE. FOTO: UBB

Profesor Harvard: „Clujul intră într-o elită a institutelor de cercetare”

Platforma Inspire deține mai multe scanere care pot investiga toate tipurile de organe, accentul fiind pe creier. Una dintre dotările de top ale platformei este un aparat de imagistică cu 7 Tesla, care costă circa 8 milioane de euro. În lume sunt doar câteva zeci de astfel de aparate, iar între Polonia și China, este singurul scanner de acest gen.

„Adevărul” a vorbit cu Ovidiu Andronesi, profesor asociat la Universitatea Harvard, instituție cu care UBB a semnat, luni, un parteneriat strategic de colaborare.

„Clujul intră într-o elită a institutelor de cercetare. Sunt destul de puține în momentul de față institutele care au instrumente de nivelul acesta, în special în ceea ce privește aparatul de 7 Tesla. E un club select care deschide multe oportunități. Poate să catalizeze crearea unui hub de cercetare fundamentală și aplicativă, printr-o combinație a mai multor domenii precum fizică, matematică, chimie, biologie, partea de inginerie și partea de medicină, psihologie și se deschide spre industrie” – a susținut el.

Andronesi a explicat că platforma este ca un I Phone la care poți folosi o infinitate de aplicații. „Ei vor folosi aici aplicațiile pe care noi le creăm la Harvard sau chiar noi la Harvard vom putea folosi aplicațiile făcute aici”, a spus cercetătorul.

Profesorul susține că zonele de cercetare în care se investesc sume mare de bani la nivel internațional și în care se va putea folosi infrastructura INSPIRE de la UBB sunt mai ales cancerul de creier și bolile psihiatrice.

„Alzheimerul va fi probabil următoarea pandemie a lumii având în vedere îmbătrânirea populației. Toată lumea vorbește de zecile, sutele de miliarde de dolari care se vor investi în acest domeniu, pentru că până acum 10-20 de ani nu exista niciun tratament care să modifice cursul bolii”, a precizat cercetătorul.

Prin parteneriatul dintre UBB și Harvard, cercetătorii din România vor fi instruiți la cel mai înalt nivel. „Îi vom ajuta pe colegii din România să să instruiască, să intre în domeniul acesta, să se formeze, să se trăinuiască pentru a putea derula proiecte de cercetare la cel mai înalt nivel”, a mai spus el.

Platforma INSPIRE este în top 10 astfel de platforme de cercetare. FOTO: UBB
Platforma INSPIRE este în top 10 astfel de platforme de cercetare. FOTO: UBB

David: „urmărim să avem impact în zona tulburărilor psihice, îmbătrânire, optimizarea minții”

„Pe noi ne interesează să înțelegem mecanismele de funcționare a creierului pentru a îmbunătăți tratamentul tulburărilor psihice, pentru a îmbunătăți tratamentul tulburărilor legate de îmbătrânire și, foarte important, să ne conectăm în viitor cu dezvoltările care au loc pe zona neuro-implanturilor cerebrale, care ajută iarăși probleme clinice foarte serioase”, a susținut rectorul Daniel David.

Proiectul va avea o componentă clinică, dar și una care prevede studiului oamenilor sănătoși, în proiecte privind optimizarea funcționării minții, a mai precizat el.

Acestea sunt elementele pe care le așteptăm în viitor ca impact practic. Sigur, ca etapă intermediară așteptăm granturi și publicații. În final, și granturile, și publicațiile trebuie să aibă acest impact foarte clar în zona de sănătate și boală”, a detaliat David.

Rectorul a subliniat că infrastructura de top nu ajunge pentru a face cercetare de top.

În acest moment, infrastructura pe care o avem este una de top. Probabil că între Europa de Vest și China, luând în calcul toate dotările pe care le avem, este cea mai complexă platformă de bio-imagistică medicală, dedicată mai ales studiului creierului și mecanismelor creierului. Dar, cum spuneam, de fiecare dată, acesta este primul pas, este o condiție. Contează foarte multă resursă umană, că degeaba ai dotări de top, dacă n-ai oameni care să le folosească, după cum și invers este adevărat.

Rectorul UBB a menționat sprijinul primit de la Ministerul Cercetării. „Noi am venit cu oamenii, iar ei au venit cu banii pentru infrastructură și ne-am întâlnit în a crea una dintre cele mai importante infrastructuri academice, așa cum a remarcat și comisarul european”.

El a subliniat că deja există mai multe proiecte de cercetare din țară și din străinătate care prevăd folosirea platformei UBB.

Ovidiu Andronesi, profesor asociat de Radiologie la Universitatea Harvard. FOTO: UBB
Ovidiu Andronesi, profesor asociat de Radiologie la Universitatea Harvard. FOTO: UBB

Investiție de circa 22 de milioane de euro

În acest moment, Platforma Inspire are câteva zeci de angajați, dar dacă sunt incluși și cei care desfășoară proiecte de cercetare și doctoranzii, numărul total se ridică la 100.

„În acest moment sunt câteva zeci de angajați care vin din domenii diferite, psihologie, științe cognitive, medicină, fizică medicală, inginerie și încercăm să avem și o abordare, așa cum este normal multi și trans-disciplinară”, a precizat rectorul.

În următoarele, 6-7 luni, clădirea care găzduiește platforma va fi finisată în proporție de 100%, urmând ca investiția să se ridice la circa 22 de milioane de euro.

N-am vrut să mai stăm șase-șapte luni cu o infrastructură de top, care, repet, între Europa de Vest și China nu mai există. Să stăm și să nu facem nimic. Și atunci am ales această etapă intermediară. Mesajul nostru este avem o infrastructură, să începem să o folosim și să atragem resurse umane, naționale și internaționale, care să lucreze pe platformă”, e explicat rectorul.

El a arătat că platforma este deschiză tuturor cercetătorilor din țară și din străinătate.

Nu trebuie să facă parte din UBB. Noi suntem o instituție publică, eu nu țin ca această infrastructură să fie folosită doar de colaboratori sau de membri care fac parte din universitatea noastră. Trebuie să fie folosită de orice om deștept care poate să genereze cunoaștere cu impact social și care sigur are și resursele vocale pentru a ne acoperi cheltuielile pentru derularea acelor proiecte”, a concluizonat David.

Directorul Proiectului Inspire, profesorul Simion Simon. FOTO: UBB
Directorul Proiectului Inspire, profesorul Simion Simon. FOTO: UBB

Proiect de trei ani, realizat în doi: „Așa am dobândit trei stenturi”

Directorul Proiectului Inspire, profesorul Simion Simon a vorbit despre dificultățile proiectului, la care lucrează de circa 7 ani.

„Proiectul a fost gândit să se realizeze în 3 ani de zile și la urmă am fost obligați să-l facem în 2 ani și patru luni. Deci, pe lângă dificultatea intrinsecă a unei asemenea abordări, a apărut și această scurtare a timpului. (...) N-are rost să vă spun că în această perioadă eu am dobândit trei stenturi, ca să fiu toată lumea medicală. Pe de altă parte, trebuie să mulțumesc proiectului că m-a ținut în priză și nu m-a lăsat să mă gândesc prea profund la tot ce înseamnă sănătatea”, a declarat Simon.

El și-a imaginat un astfel de proiect încă din 1993.

„Am reușit treptat. Da, totuși sunt 20 de ani de activitate în care am pus cărămidă pe cărămidă și asta aproape că pot să spun că e cireașa de pe tort. Eu parcă n-am îndrăznit un proiect de asemenea anvergură, pe care nu puteam să-l facem noi ca fizicieni, în niciun fel. Dacă nu era componenta medicală implicată prin acest colectiv al profesorului de psihologie clinică Daniel David, n-aveam nicio șansă. Ei s-a întâmplat. Dotarea pe care o avem ne aduce în top 10 institute din lume în domeniu”, a concluzionat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite