INTERVIU Efectele candidaturii Kamalei Harris asupra României: „Este pe aceeași linie geopolitică cu Joe Biden. Trump ne va vulnerabiliza”
0Candidatura Kamalei Harris la președinția SUA nu ar aduce, în cazul unei victorii, modificări strategiei geopolitice a lui Joe Biden, spune profesorul Sergiu Mișcoiu. El crede că revenirea lui Trump la Casa Albă, „posibilă și chiar probabilă”, va aduce schimbări majore pentru România.
Sergiu Mișcoiu, profesor la Universitatea Paris-Est Marne-la-Vallée și UBB Cluj, decorat de statul francez cu medalia de Ofițer al Laurilor Academici pentru activitatea sa academică, a analizat pentru „Adevărul” care sunt posibilele efecte ale candidaturii Kamalei Harris la președinția SUA.
Adevărul: Va reuși Kamala Harris să mobilizeze electoratul astfel încât să-l poată învinge pe Trump?
Sergiu Mișcoiu: Kamala Harris va face scoruri mai bune în rândurile electoratului de culoare, în rândul electoratelor minoritare în general, poate mai puțin în cazul latino-americanilor unde nu va fi o diferență sensibilă și oricum acest electorat este foarte scindat și votează în majoritate datorită cubanezilor în special cu republicanii.
Probabil că va obține rezultate mai bune în rândul electoratului feminin.
Însă toate aceste electorate pot crea impresia că sunt majoritare în votul popular și există posibilitatea ca ele să fie majoritare în votul popular, însă ele nu modifică deloc raporturile în interiorul așa-numitelor „swing states”, state decisive în economia alegerilor. Miza mai importantă în aceste state este electoratul popular, în special alb, clasa de jos și clasa medie formată în special din muncitori și agricultori albi. Am simplificat aici pentru a desemna o categorie generică, pentru că desigur, este mult mai pestriță această clasă. În rândurile acestui electorat, se pare că Harris face ceva mai puține voturi decât ar face Biden.
Deci șansele Kamalei Harris de a schimba trendul în statele care ar putea să genereze o schimbare în raportul de forțe între numărul de mari electori ai democraților și ai republicanilor, sunt cu totul scăzute.
Efectele candidaturii Kamalei Harris asupra României
Ce efecte are asupra României renunțarea la candidatură a lui Joe Biden și intrarea în cursă a Kamalei Harris?
Schimbarea candidatului democrat la președinția SUA nu poate avea un mare efect asupra României. Ar putea avea efecte importante doar dacă viitorul candidat ar avea o politică sensibil diferită de cea a lui Joe Biden. Ori vedem că în actuala configurație, în afara unor nuanțe în privința politicii față de conflictul israelo-palestinian, Kamala Harris este exact pe aceeași linie geopolitică internațională ca și cea a lui Joe Biden. Și atunci schimbările nu ar fi foarte importante.
Schimbarea importantă va veni cu siguranță, cu posibila și chiar probabila câștigare a alegerilor de către Donald Trump, care are o viziune sensibil diferită față de cea a democraților în ceea ce privește mai multe dosare internaționale cu efect direct sau indirect asupra României.
O femeie la Casa Albă?
Faptul că vorbim despre o femeie care candidează la funcția de președinte al SUA credeți că îi ajută pe democrați?
Ajută în rândul mai ales a electoratului feminin, în rândul unui electorat democrat demobilizat de Biden, care îl consideră pe Biden poate prea moale și prea puțin orientat către zona aceasta de progresism social. Deci, în aceste categorii, sigur că doamna Harris, va puncta mai bine. Însă masa importantă de alegători nu se găsește în aceste categorii. Și în orice caz, aceste categorii erau relativ mobilizabile. Ele se mobilizau în orice scenariu împotriva lui Donald Trump, chiar dacă nu îl iubeau pe Biden. Deci nu va fi o diferență sensibilă care să schimbe raportul de forțe.
Venirea lui Trump la Casa Albă, veste proastă pentru România
Spuneți-ne, pe scurt, câteva efecte asupra România în cazul în care Trump va reveni la Casa Albă?
Donald Trump este imprevizibil în ceea ce privește politica externă și ne putem aștepta să avem o linie conductoare poate în primele săptămâni sau chiar în primele luni după eventuala sa alegere. Putem avea inclusiv surpriza ca Donald Trump, de exemplu, să dorească să arate că este capabil să-l învingă pe Putin mai mult decât a fost Biden, pe care l-a calificat de deja ca fiind un președinte slab, „unul dintre cei mai slabi președinți pe care i-au avut America”.
S-ar putea să asistăm la surpriza ca Donald Trump să fie chiar mai agresiv împotriva Rusiei în Ucraina. Însă acest scenariu rămâne totuși mai puțin probabil decât cel bazat pe ceea ce ne-a comunicat până acum.
Trump a susținut, în campania și pre-campania sa electorală, că va încerca să continue programul MAGA(Make America Great Again) și acest lucru va consta în primă fază într-o orientare către politica internă a Statelor Unite și o desistare a Statelor Unite din acele conflicte deschise sau mocnite în care, după părerea lui Trump și a unei majorități a republicanilor, nu ar trebui să fie implicate.
Deci acest lucru va însemna că în mod logic și consecvent ar trebui să reducă sprijinul pentru Ucraina și să caute precipitarea unui tratat de pace cu Rusia, punând Ucraina în situația de inferioritate în care se află deja, în condițiile în care o bună parte a teritoriului său este invadat de armatele rusești, care continuă lent, dar în mod clar, progresul teritorial în acest război.
Consecințele pentru Europa Centrală și de Est ar fi că aceasta se va trezi relativ rapid într-o situație de vulnerabilitate și mai crescută față de cea de acum, întrucât Rusia, odată ce se va considera în mod implicit, dar destul de legitim, învingătoare în Ucraina prin viitoarea pace care va fi încheiată, va considera că există motive pentru a-și regla conturile în continuare cu acele state care, iată, de-acum, nu mai beneficiază de sprijinul necondiționat al Statelor Unite ale Americii. Și în acest sens, sigur că gradul nostru de expunere ar fi mult mai mare decât cel pe care îl avem acum.
Efectele candidaturii Kamalei Harris asupra României, în caz că va câștiga alegerile, nu sunt, așadar importante. Cu Trump, situația este diferită și acesta pare cel mai probabil scenariu.