Kamala Harris, „invizibilă” în Europa. Oficial BCE: „Nu va câștiga niciodată alegerile, este fără speranță”
0Kamala Harris, candidata Partidului Democrat pentru preşedinţie în SUA după retragerea lui Joe Biden din cursa electorală, nu prea i-a convins pe mulţi dintre liderii europeni că are şanse să câştige în faţa lui Donald Trump.
Isabel Schnabel, membru al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene, ar fi fost auzită la un microfon, despre care credea că este închis, spunând că vicepreședinta SUA Kamala Harris a fost aproape „invizibilă” cât timp partidul din care face parte s-a aflat la guvernare și prezicând că nu va câștiga niciodată în faţa contracandidatului Donald Trump. Mai mult, ea ar fi caracterizat procesul de selecție al Partidului Democrat drept „un eșec”, relatează Politico.
„Kamala Harris nu va câștiga niciodată alegerile, vreau să spun că este fără speranță”, ar fi spus Isabel Schnabel într-o conversație privată înainte de un eveniment în februarie, neștiind că remarcile sale erau transmise în direct. Următorul ei comentariu a fost la fel de tăios: „Nici măcar nu o cunosc, pentru că a fost aproape invizibilă”.
Luni, oficiali ai Băncii Centrale Europene au calificat citatele apărute în presă drept „înșelătoare”, afirmând că Isabel Schnabel „nu comentează niciodată în public evenimente politice”.
Ea nu este, însă, singurul oficial european care nu crede în şansele Kamalei Harris. În discuţii informale, şi alţi oficiali familiarizaţi cu stilul diplomatic al vicepreşedintelui SUA i-au criticat discursurile, amintindu-și că ea obişnuieşte să citească dintr-un text pregătit într-o manieră stilată.
Doi oficiali care s-au întâlnit cu Kamala Harris la Conferința de Securitate de la Munchen, la începutul acestui an, au declarat pentru POLITICO că, în ciuda faptului că intervențiile sale publice au fost foarte bine programate, ea nu reuşeşte să se conecteze cu publicul.
Un alt exemplu în acest sens este apariția sa, în 2023, la o conferință privind inteligența artificială din Regatul Unit. Kamala Harris a urcat pe scenă târziu, pe muzică prezidențială, și a ținut un discurs despre care participanţi la eveniment au declarat că a fost „banal”, care a întrerupt cursivitatea conferinţei.
Guvernul britanic, condus atunci de Rishi Sunak, a calificat implicarea vicepreședintelui ca fiind pozitivă, dar, în particular, nu a fost impresionat de faptul că a fost eclipsat la propriul eveniment și și-a făcut cunoscute sentimentele oficialilor de la Casa Albă.
Un alt oficial european a subliniat că Bruxellesul a fost foarte mulțumit de relaţiile dezvoltate de Uniunea Europeană cu SUA în timpul mandatului lui Joe Biden, mai ales după invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022, când Washingtonul și Bruxellesul au colaborat mult în ceea ce priveşte eforturile de respingere a lui Vladimir Putin.
„Există un argument conform căruia UE ar fi trebuit să depună mai multe eforturi pentru a cultiva relațiile cu Kamala Harris, având în vedere vârsta lui Biden. Dar, pe de altă parte, ea nu a făcut nimic să uşureze aceste contacte. Nu a fost ușor să găsești ocazii de a te întâlni cu Harris”, a spus şi un alt înalt oficial UE, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
„Se va lucra mult pentru a stabili cum va arăta o președinție a Kamalei, ce crede și care este perspectiva ei asupra temelor comune și care vor fi relaţiile cu ea și cu echipa sa”, a declarat un oficial britanic.
La rândul său, Ursula von der Leyen, care recent a fost realeasă pentru încă un mandat de cinci ani Preşedinţia Comisiei Europene, deşi s-au intersectat la mai multe evenimente internaţionale, nu a avut decât o singură întâlnire bilaterală cu Kamala Harris, în cadrul Conferinței de securitate de la München din 2022.
Acesta este încă un argument care îi face pe analişti să aprecieze că noul candidat al democraţilor americani nu se bucură de prea multă apreciere din partea liderilor de la Bruxelles.
„Îi doresc toate cele bune Kamalei Harris, este o femeie puternică; îi doresc toate cele bune”, a declarat ministrul de Externe al Belgiei, Hadja Lahbib, reporterilor înaintea unei reuniuni a miniștrilor de Externe care a avut loc luni la Bruxelles.
„Am văzut-o pe vicepreședintele Harris la fiecare dintre aparițiile sale la Conferința de Securitate de la Munchen și am constatat că este o femeie foarte carismatică, inteligentă și plină de umor, care s-a angajat în mod clar față de convingerile sale transatlantice”, a declarat Roderich Kiesewetter, un important deputat creștin-democrat din Comisia pentru afaceri externe din Berlin.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis i-a adus un omagiu președintelui Joe Biden într-un interviu acordat POLITICO când încă era în discuţie nominalizarea Kamalei Harris drept nou candidat al democraţilor.
„Presupunând că ea va fi nominalizată, cred că ar fi nepotrivit ca noi, europenii, să intervenim în alegerile din SUA. Dar este cu siguranță oportun să ne pregătim pentru toate eventualitățile”, a spus Kyriakos Mitsotakis, sugerând că este foate posibil ca Donald Trump să câştige alegerile în aceste circumstanţe.