Guvernul a aprobat noile reguli de acordare a ajutoarelor pentru încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri normele metodologice de acordare a ajutoarelor pentru încălzire, norme ce aduc schimbări substanţiale.

Începând cu iarna aceasta vor fi verificate în mod obligatoriu 60% din dosarele de ajutoare pentru încălzire, spre deosebire de numai 3%, cum era până acum.

Anchetele sociale vor fi efectuate acasă ori la reşedinţa familiei care a cerut ajutorul şi prin ele se va verifica dacă un beneficiar deţine cumva bunuri şi proprietăţi trecute pe lista neagră, adică a proprietăţilor din cauza cărora nu se acordă ajutorul de încălzire.

Lista face parte din norme, fiind publicată într-o anexă a reglementării.


Dacă ai în proprietate, în concesiune, închiriere sau orice altă formă de deţinere un bun  de pe listă, nu e cazul să mai faceţi vreo cerere la primărie. Nu sunteţi eligibil!

Dacă aveţi depozite bancare de peste 3.000 de lei, pierdeţi şansa de a lua ajutoare.

Mai sunt excluşi cei care deţin, în afara locuinţei de domiciliu, clădiri sau spaţii de locuit, case de vacanţă, piscine şi saune,  indiferent că ele sunt proprietate personală, sunt închiriate, în concesiune sau comodat.
 
Dacă terenul intravilan sau extravilan pe care se află casa, plus alte terenuri arabile sau pe care se poate construi depăşesc 1.000 de metri pătraţi în zonele urbane, respectiv 2.000 de mp la sat, nu veţi primi ajutor de încălzire.

O familie cu cel puţin trei membri va putea beneficia de ajutoare dacă nu are fâneţe şi păduri mai mari de trei hectare, sau livezi, vii, grădini de legume şi de flori cu o suprafaţă de peste 1,5 hectare. Asta, în zona de şes. La munte, nu ai drept la ajutoare dacă viile şi livezile însumează peste două hectare sau dacă ai peste cinci hectare de păşuni sau fâneţe.

Fără scuter sau drujbă
Nu beneficiază de ajutoare cei care au motorete, scutere, motociclete sau autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia motorizatelor pentru persoane cu dizabilităţi. Vă mai anulează dreptul la ajutoare deţinerea unei autoutilitare, a autocamioanelor, remorcilor, rulotelor, autobuzelor şi microbuzelor. Se presupune că ele vă pot aduce venituri.

Proprietarii de şalupe, iahturi, scutere de apă sau bărci cu motor primesc ajutoare doar dacă locuiesc în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi dacă acestea sunt strict pentru uzul personal, nu pentru a-i transporta pe turişti.

La utilaje agricole sau de prelucrat lemnul, pe lista neagră se află tractoarele, presa de ulei, moara de cereale, combina agricolă, drujba şi gaterul.

Nu puteţi accesa ajutoare de încălzire nici dacă aveţi peste trei bovine sau mai mult de cinci porci,  de 20 de oi/capre, sau peste 15 familii de albine.

Reamintim că ministerul a crescut plafonul de venit al beneficiarilor de ajutoare de încălzire. Anul trecut, statul a acordat subvenţii între 100% şi 10% celor cu venituri de până la 615 lei pe membru de familie. Din iarna 2011 - 2012, plafonul de venit pe membru de familie a crescut la 786 de lei (unde se acordă o subvenţie de 5%), iar pentru persoanele singure, la 1.082 de lei. Estimativ, numărul beneficiarilor va creşte de la 200.810, la 331.296.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite