Gripa aviară se întoarce în Europa. OMS cere „atenţie sporită”. Victor Olsavszky: „Momentan, suntem cu ochii pe China, unde au murit peste 170 de oameni!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe păsări bolnave au fost depistate la ferme din ţările europene FOTO Adevărul
Mai multe păsări bolnave au fost depistate la ferme din ţările europene FOTO Adevărul

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un apel la Geneva, solicitând atenţie sporită după depistarea unor cazuri de gripă aviară la unele ferme de păsări din Europa. Instituţia a arătat însă că până acum nu au fost cazuri de transmitere la om în Europa şi a asigurat că şansele de răspândire a bolii sunt reduse. Cu toate acestea, virusul a pus autorităţile pe jar, tulpina fiind una mai agresivă.

UPDATE Ca urmare a evoluţiei a unor focare de influenţă aviară în Germania, Olanda şi Marea Britanie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)  a dispus, în scop preventiv, intensificarea la nivel naţional a monitorizării stării de sănătate a efectivelor de păsări şi a controalelor privind aplicare cerinţelor de biosecuritate în fermele de păsări, potrivit unui comunicat emis miercuri.

Totodată, se vor dispune măsuri pentru limitarea circulaţiei păsărilor de curte în perimetrele exploataţiilor.

În acelaşi timp, vor fi organizate mai multe întâlniri şi instruiri cu fermieri, medici veterinari de liberă practică, vânători şi paznici ai fondurilor de vânătoare, privind semnele clinice ale influenţei aviare şi ale bolii de Newcastle (pseudopesta aviară) şi despre necesitatea notificării, în regim de urgenţă, către direcţiile judeţene, a oricăror suspiciuni de boală.

Ddirecţiile judeţene ale ANSVSA care au în raza de competenţă graniţă cu state terţe vor încheia protocoale de colaborare la nivel local cu inspectoratele judeţene ale poliţiei de frontieră, pentru ca acestea să le notifice orice caz de găsire a păsărilor bolnave sau cadavre de păsări în zona de patrulare.

Reprezentanţii ANSVASA precizează că, de la începutul anului şi până în prezent, au fost făcute 58 de transporturi de păsări din Germania, ultimul fiind în 13 noiembrie. Dintre acestea, 38 transporturi au fost cu găini, iar 20 transporturi cu pui de curcă. Din Olanda, au fost importate 120.060 de găini, cu un singur transport din data de 16 iulie 2014, iar din Anglia au fost transportate 7.904 de găini în data de 1 aprilie.

Comerţul intracomunitar cu păsări vii provenite din ţările membre ale Uniunii Europene în care evoluează sporadic gripa aviară, de înaltă sau joasă patogenitate, se poate derula, mai precizează ANSVSA.

Peste 480 de cazuri confirmate până pe 18 noiembrie

„Până pe 18 noiembrie au fost confirmate, în total, peste 480 de cazuri de îmboolnăvire cu virusul gripei aviare. Dintre acestea, 177 au fost decese la oameni, însă, din punctul nostru de vedere un singur caz a fost mai aproape de graniţa cu Europa. În Germania şi Olanda au fost semnalate strict cazuri de îmbolnăvire la animale, deci nu avem de ce să ne îngrijorăm”, a declarat pentru adevarul.ro medicul Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.

Medicul a precizat că virusul H5N8, depistat la fermele din Olanda şi Germania, a fost adus din Asia de S-E. „Acest virus încă nu a fost izolat în Europa, nu se ştie exact cum a fost introdus în spaţiul european, dar se bănuieşte că a fost adus de păsările migratoare. Spre exemplu, în Germania a fost depistat la curcani, iar în Olanda a fost depistat într-o fermă de peste 150.000 de găini”, a spus Olsavszky.

Trei tipuri de păsări domestice, afectate

În prezent, virusul a fost semnalat în Olanda, Marea Britanie şi Germania, unde zeci de mii de păsări au fost deja sacrificate, iar livrările de carne au fost suspendate temporar, măsură luată pentru moment doar de nemţi.

„Au fost afectate trei tipuri diferite de păsări domestice — raţe, gâşte şi pui — şi, prin urmare, ar fi foarte straniu ca toate acestea să se infecteze în acelaşi timp, dacă virusul ar fi fost adus pe calea comerţului”, a declarat Elisabeth Mumford de la OMS.

Tulpina, mai agresivă decât cea din 2005

Pe de altă parte, specialiştii din Olanda susţin că virusul se poate răspândi, în condiţiile în care tulpina este una extrem de agresivă. „Cu siguranţă se poate răspândi, este o tulpină extrem de agresivă, iar scopul anchetei noastre şi a motivul pentru care o tratăm atât de agresiv este acela de a opri răspândirea”, spune Nigel Gibbens, medic veterinar, citat în presa internaţională.

Nici Marea Britanie nu a rămas indiferentă în faţa anunţului făcut de autorităţi. Experţii de acolo susţin că sunt necesare analize. „Îngrijorarea este însă maximă în rândul autorităţilor europene după ce specialiştii au atras atenţia că noua tulpină a virusului, H5N8, poate infecta şi persoanele care intră în contact cu păsările bolnave”, susţine OMS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite