Gabriel Diaconu, psihiatru, despre COVID-19:  ”Toamna lui 2021 este valul tuturor valurilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Gabriel Diaconu deplânge vieţile care ar fi putut fi salvate
Medicul Gabriel Diaconu deplânge vieţile care ar fi putut fi salvate

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu atrage atenţia asupra faptului că un număr mare de persoane infectate cu noul coronavirus înseamnă automat mai multe cazuri grave la ATI, în condiţiile în care instalaţiile electrice ale spitalelor sunt vechi.

Redăm mai jos întreag postare de pe reţeaua de socializare

Cu multe screamăte şi sacrificii, cu sunat la sentiment şi mutat aparatură de colo colo, România a putut demonstra că poate acomoda un maxim de 1700 - 1800 de cazuri grave de COVID-19 în ATI în aprilie 2021. 

În jurul acestei cifre s-au întâmplat mai multe incidente în care instalaţiile electrice ale spitalelor au cedat. 

Am avut două incendii soldate cu victime. 

Am avut un incident într-o unitate mobilă a SMURD soldat cu victime. 

Care este ritmul de umplere ATI cu cazuri COVID, la acest moment, privind la cifrele zilnice anunţate de autorităţi? 

Accelerat. Acest ritm accelerat spune că, de la momentul critic al apexului, mortalitatea în terapie intensivă creşte, bolnavii rămân în triaj/ UPU cu aparate de oxigen care nu pot urca mai mult de 20-30 l/min (ventilaţia invazivă în ATI urcă şi la 60 - 90 l/ min), iar şansele de supravieţuire ale unui infectat se apropie de cele date de selecţia naturală. 

Vor muri oameni care, într-o răspândire controlată, ar fi avut şanse rezonabile, cu tratament, să trăiască. 

Nu mai vorbesc aici de protecţia vaccinului anti-COVID care scade de 1000 de ori riscul de fatalitate dat de o eventuală infecţie. 

Toamna lui 2021 este valul tuturor valurilor. O ştiu din discuţiile cu toţi prietenii mei experţi în boli infecţioase, şi mi-o spune judecata mea internă de doctor, dator măcar să avertizeze asupra acestui deznodământ nefast. 

Avem puţine soluţii funcţionale la îndemână, unele morale altele mai puţin, sau deloc, morale, dar care în cele din urmă vor proteja sanctitatea vieţii umane, lucru pe care uneori democraţia nu-l poate îndeplini. 

1. Vaccinarea obligatorie a vulnerabililor, unor categorii esenţiale respectiv cruciale în funcţionarea statului. Eu sunt pentru această măsură. Kelemen Hunor a spus-o mai bine decât mine, prefer să fim înjuraţi că am făcut-o decât că n-am făcut-o.

2. Accelerarea la maxim la transmiterii bolii la acele categorii de vârstă cu imunitate robustă şi risc minim de complicaţii/ deces. Este o soluţie nu doar imorală, dar la şi ilegală, inumană şi lipsită de sens. Pe de altă parte ar avea avantajul, pe hârtie, că ar scurta durata valului. Ar pica securea o dată, după care lucrurile s-ar linişti. Ar fi victime omeneşti, dar am salva astfel şi vieţi. E o ruletă rusească. Soluţia este ne-aplicabilă fără o voinţă politică deliberată, oameni care să realizeze - cu ocazia asta - că-şi termină carierele şi-şi riscă inclusiv libertatea. Deci nu se va întâmpla. Politica e o colonie de şobolani.

3. Acordeonul carantinal. E o soluţie pe care am mai prezentat-o, pe care România a experimentat-o în primul an de pandemie. Lista de criterii a fost discutată la începutul lui 2021, ea ar trebui re-adusă urgent pe tapet, privind momentul la care un oraş, o zonă, intră în carantină. Propunerea mea a fost 75% ocupare paturi ATI, rată pozitivare 5% sau mai mult teste, şi incidenţa cumulată la 14 zile de 5 cazuri la mia de locuitori. Scorul de risc ar trebui să dea pondere maximă gradului de ocupare a paturilor ATI, apoi pozitivare şi abia la urmă incidenţa la 14 zile. 

Ca să funcţioneze acordeonul carantinal e nevoie de ordine şi disciplină pe care numai armata le poate asigura. 

Metoda de tip constricţie-relaxare trebuie pusă pe un calendar care să intre în armonie cu nevoile economice ale arealului respectiv. E o altă măsură aproape de ne-aplicat în România, unde totul se face cu creionul pe hârtie şi cu degetul umezit cât să-ţi dai seama de unde bate vântul.

   

4. Lărgirea la maxim a capacităţii de acomodare de cazuri în terapie intensivă. 

Aici avem o limită dincolo de care nu putem trece. Avem 4000 de paturi ATI în total pentru orice se întâmplă, oricând, din orice cauză în România. Cu tot cu locurile din UPU, dacă pui la dispoziţie tot ce poţi să arunci în luptă, ajungi la 5000, ultima strigare. 

Ştim că timpul mediu de şedere al unei persoane în ATI este de 8 - 10 zile.

 Mai ştim că din totalul celor infectaţi, cam 5% vor ajunge în ATI. Un calcul matematic simplu spune că jocul pandemic, dpdv sanitar, se încheie la momentul la care înregistrezi 20 - 25 de mii de infectări pe parcursul a 5 zile calendaristice. La momentul respectiv ţi se umple tot spaţiul disponibil în următoarea săptămână. 

Cam acolo suntem astăzi. 

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri