FOTO REZIDENŢIAT 2013 Mulţi absolvenţi de Medicină au ales rezidenţiatul în Germania
0Examenul de rezidenţiat care a avut loc duminică a fost mai greu decât anul trecut, au apreciat cei mai mulţi absolvenţi de Medicină. Chiar şi cei care au obţinut punctaje mari, de 890 de puncte din maximum de 950, spun că grilele au fost mai dificile decât s-ar fi aşteptat.
Viitorii rezidenţi au avut de răspuns la 200 de întrebări într-un interval de patru ore şi au aflat punctajul obţinut la jumătate de oră după terminarea concursului, grilele fiind corectate în prezenţa lor.
Foarte mulţi dintre viitorii medici aleg totuşi să plece în străinătate, unii din timpul rezidenţiatului, alţii nici nu mai optează măcar pentru examenul de rezidenţiat în România, potrivit profesorului doctor Ruxandra Ionescu, prorector la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Capitală.
„Jumătate din colegi au plecat deja în afară“
„Foarte mulţi, cam jumătate din colegii mei de an, din Timişoara, unde am terminat, au plecat în afară să facă rezidenţiatul. Mai ales în Germania, unde nu se dă decât examen de limbă. Nouă, celor care am ales să rămânem să dăm examen aici, ne-au urat, ironic, baftă. Şi ei în Germania se duc pe salarii de cel puţin 3.000 de euro“, a explicat Iulia la ieşirea de la concursul de rezidenţiat. Iulia a obţinut 670 de puncte, relativ mic pentru specializarea pentru care a optat, pneumologia.
Dar ea a ales să rămână în ţară, deocamdată, spre deosebire de o altă viitoare rezidentă, Nicoleta, cu un punctaj de 868. „Dacă lucrurile se strică şi mai mult în ţară pe parcursul rezidenţiatului, atunci probabil că voi pleca, deşi îmi doresc să rămân în ţară“, spune tânăra. Ea ar vrea să urmeze Ginecologia şi se declară mulţumită de bursa lunară promisă de Guvern rezidenţilor, de 150 de euro, adică 670 de lei. „Sper să se întâmple, într-adevăr, şi să dureze mai mult timp, nu doar aşa, câteva luni, după care să se răzgândească“, precizează Nicoleta.
Concurenţă mai mare la stomatologie
Numărul de absolvenţi înscrişi la examenul de rezidenţiat anul acesta a fost mai mic decât anul trecut, 5.100 în 2013, faţă de peste 5.300 în 2012. Concurenţa pe ţară, adică în toate cele şase centre universitare în care s-a desfăşurat examenul de rezidenţiat, a fost de 1,3 absolvenţi pe un loc, doar în Bucureşti a fost ceva mai mare, de 2,4 pe loc. Iar în ceea ce priveşte domeniul, cei mai mulţi absolvenţi care au dat examen în Capitală s-au „luptat“ pentru un loc la medicină dentară, unde concurenţa a fost de aproape 5 pe un loc.
Deşi au primit punctajul pe loc, clasificarea finală a candidaţilor va fi publicată peste o săptămână. Tot atunci, ei vor putea alege locurile, posturile şi centrele de pregătire.
Citeşte şi:
Ioana Gogănău, în vârstă de 26 de ani, era în anul IV de facultate când şi-a dat seama că nu va face rezidenţiatul în România. Şi-a evaluat obiectiv opţiunile şi, de fiecare dată, câştigătoare au fost alte sisteme de sănătate şi nu cel românesc. Ioana este unul dintre cei peste 14.000 de medici tineri pe care i-a pierdut ţara noastră în decursul ultimilor şase ani.
Nicolăescu propune drept de liberă practică pentru rezidenţi la specialitatea pe care au absolvit-o
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, propune ca medicii rezidenţi să aibă drept de liberă practică atunci când termină un modul, pentru specialitatea pe care au absolvit-o şi să poată fi încadraţi temporar.