REZIDENŢIAT 2013 Concurenţă de 1,3 pe loc la examenul de rezidenţiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examenul durează patru ore şi reprezintă un test grilă cu 200 de întrebări           FOTO: Adevărul/Arhivă
Examenul durează patru ore şi reprezintă un test grilă cu 200 de întrebări           FOTO: Adevărul/Arhivă

Universităţile de medicină şi farmacie din şase centre din ţară vor organiza duminică, 17 noiembrie, examenul de rezidenţiat. Potrivit Ministerului Sănătăţii, peste 5.000 de tineri absolvenţi s-au înscris pentru cele 3.879 locuri şi posturi scoase la concurs, situaţie similară cu cea de anul trecut. În Bucureşti însă, concurenţa depăşeşte doi candidaţi pe loc.

Peste 5.100 de absolvenţi de medicină, stomatologie şi farmacie s-au înscris la examenul de rezidenţiat din acest an, care va avea loc duminică, 17 noiembrie, în cele şase centre universitare din ţară, potrivit anunţului publicat de Ministerul Sănătăţii.

Cei mai mulţ tineri, peste 3.800, s-au înscris pentru locurile şi posturile scoase la concurs în domeniul medicină, aproape 970 au optat pentru medicină dentară, iar peste 280 vor da examen pentru posturile de la farmacie.

O concurenţă acerbă este în centrul universitar din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Carol Davila” Bucureşti, unde 1.900 de candidaţi s-au înscris pe cele aproape 800 de locuri scoase la concurs.

La ora 8,30, candidaţii trebuie să fie prezenţi în sălile specificate în listele publicate, cu buletinul/cartea de identitate sau paşaportul asupra lor, documente ce trebuie să fie valabile.

Examenul va fi sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări şi va dura patru ore.

Pentru a promova, candidaţii trebuie să obţină un punctaj minim de 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Punctajul minim de promovare se calculează la nivelul fiecărui centru universitar în care se organizează concursul.

Ca şi până acum, concursul se va desfăşura, descentralizat, în şase centre universitare din ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Tg. Mureş, Timişoara şi Craiova, pentru toate domeniile, respectiv medicină, medicină dentară şi farmacie, pe baza tematicilor anunţate pe site-ul rezidentiat.ms.ro.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.

Anul trecut, la examenul de rezidenţiat au participat peste 5.300 de absolvenţi, care au concurat pe 3.778 de locuri şi posturi.


De ce fug medicii rezidenţi de sistemul românesc

Ministerul Sănătăţii a scos şi anul acesta mii de locuri şi posturi la examenul de rezidenţiat din 2013. Absolvenţii de Medicină aleg însă să-şi continue studiile în străinătate. Motivul: salariile mici şi birocraţia.

Peste 5.200 de absolvenţi de medicină, stomatologie şi farmacie s-au înscris la examenul de rezidenţiat din acest an

Peste 5.200 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină şi farmacie s-au înscris anul acesta la examenul naţional de rezidenţiat. Ministerul Sănătăţii a scos la concurs un număr de 3.026 de locuri pentru toate specializările în centrele universitare la care se adaugă şi câteva sute la posturi pentru rezidenţiat, în spitalele mici.

Povestea tinerei care a renunţat la România pentru a face medicină de vârf în Germania: rezidenţiatul este o luptă cu viaţa de pe azi pe mâine

Ioana Gogănău, în vârstă de 26 de ani, era în anul IV de facultate când şi-a dat seama că nu va face rezidenţiatul în România. Şi-a evaluat obiectiv opţiunile şi, de fiecare dată, câştigătoare au fost alte sisteme de sănătate şi nu cel românesc. Ioana este unul dintre cei peste 14.000 de medici tineri pe care i-a pierdut ţara noastră în decursul ultimilor şase ani.

UPDATE Sanitas cere demisia lui Eugen Nicolăescu. Din 28 noiembrie medicii vor asigura doar urgenţele

Sindicatul Sanitas solicită demisia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pe motiv că acesta nu a reuşit să vină cu soluţii concrete la revendicările angajaţilor din sistem. În plus, Marius Sepi, vicepreşedintele Sanitas, a anunţat că începând cu 28 noiembrie, vor fi asigurate strict urgenţele. Practic, spitalele vor asigura doar o treime din servicii. În replică, ministrul face apel la responsabilitate.

Salariile restante câştigate în 2014 în instanţă de bugetari, plătite tot în 5 ani. Profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi, singurii angajaţi cu lefuri mărite

Salariile restante care vor fi câştigate în 2014 în instanţă de către bugetari vor fi achitate tot eşalonat pe o perioadă de cinci ani, conform sistemului aplicat şi până în prezent, cu un cuantum al ratelor în creştere de la an la an. Guvernul va majora totuşi salariile profesorilor debutanţi cu până la 10% şi va acorda medicilor rezidenţi burse lunare de 670 de lei. Sindicatele contestă îngheţarea salariilor şi ameninţă că vor recurge la greve.

ADMITERE FACULTATE 2013. Ca înainte de 1989. La Medicină 4.500 de tineri s-au bătut pe 850 de locuri

Absolvenţii de liceu au luat cu asalt miercuri sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ (UMF) din Bucureşti, care a înregistrat cea mai mare concurenţă din 1989 încoace.  Peste 4.500 de tineri s-au bătut pe cele 850 de locuri fără taxă scoase la concurs.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite