FILME CELEBRE Regretul lui Liviu Ciulei: „Toate filmele pe care le-am propus după «Pădurea spânzuraților» mi-au fost refuzate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Ciulei
Liviu Ciulei

Regizorul Liviu Ciulei a avut o influență importantă asupra cinematografiei și teatrului românesc de-a lungul carierei sale de 50 de ani. Creaţiile regizorale semnate de Ciulei au devenit repere ale culturii teatrale româneşti din a doua jumătate a secolului XX.

În calitate de regizor, Liviu Ciulei a realizat patru filme: Erupția , Valurile Dunării, Pădurea Spânzuraților și O scrisoare pierdută.

Pentru filmul Valurile Dunări i a obținut consacrarea mondială și premiul I pentru regie la Festivalul Internațional al filmului de la Karlovy-Vary în 1961.

În acea perioadă, el a lucrat și la ecranizarea romanului lui Liviu Rebreanu, "Pădurea spânzuraților».

A abandonat cinematografia în 1965 , dupa obținerea la Cannes a premiului pentru regia filmului Pădurea Spânzuraților .

„Toate filmele pe care le-am propus după Pădurea mi-au fost refuzate"

După Pădurea Spânzuraţilor (al treilea său film după Erupţia şi Valurile Dunării), pentru Liviu Ciulei n-a mai urmat nimic în cinema. Motiv pentru care s-a concentrat pe teatru. Proiecte au fost, a explicat regizorul, însă n-au mai ajuns niciodată pe ecran. „Undeva am fost eu de vină. Toate filmele pe care le-am propus după Pădurea mi-au fost refuzate. Vroiam să fac Visul unei nopţi de vară, trebuia să joace şi Monica Vitti, era o combinaţie cu italienii care a căzut. După aceea am propus tot un Shakespeare, Regele Lear, am vrut să-l fac cu ţărani din Maramureş. Şi a fost refuzat. Iar ceea ce mi se oferea nu-mi plăcea. Mi s-a oferit Reconstituirea şi ştiam că o să aibă foarte multe necazuri, cum a şi avut. Şi i-am spus lui Pintilie, care voia neapărat să-l facă, «Fă-l tu, Pintilie».

„Am fost atât de tâmpit că am refuzat un scenariu extraordinar, care făcuse din Vitoria Lipan un fel de comeră italiană“

Liviu Ciulea regretă că nu a regizat și filmul "Baltagul".

„Apoi am propus Baltagul, după Sadoveanu, şi vedeta principală era Anna Magnani, văzuse filmul meu şi voia să joace. Iar eu am fost atât de tâmpit - nu mi-e ruşine să spun - că am refuzat un scenariu extraordinar, care făcuse din Vitoria Lipan un fel de comeră italiană, care vorbea tot timpul. Avea o trăsătură de geniu în filmul lui: ea îl descoperea pe Lipan, care nu se vedea în film, etapă cu etapă, şi se îndrăgostea de el. Ceea ce era o virtuozitate scenaristică. Eu am fost atât de prost, încât n-am vrut să plec de la statuara, taciturna Vitoria Lipan a lui Sadoveanu".

Regizorul Liviu Ciulei a descoperit și talente autentice, care au debutat în filmele sale sau în piese de teatru: Irina Petrescu și Lazar Vrabie (în filmul Valurile Dunării), Gina Patrichi, Ana Szeles și Mariana Mihuț (în Pădurea spânzuraților), cantăreața de muzică ușoară Margareta Pâslaru, actriță in spectacolul "Opera de trei parale".

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite