Federația „Solidaritatea Sanitară” din România intră în grevă. Referendumul este în curs de desfășurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România desfăşoară în prezent un amplu referendum pe tema oportunităţii deciziei privind declanşarea grevei.

foto protest „Solidaritatea Sanitară”
Federația „Solidaritatea Sanitară” din România intră în grevă

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă, referendumul este în curs de desfăşurare pe platformele online ale organizaţiei, având ca subiecţi în special angajaţii care au semnat pentru grevă pe listele FSSR, dar şi ceilalţi angajaţi din sectorul public de sănătate. Astfel că, la final, toţi angajaţii sunt invitaţi să evalueze relevanţa şi impactul creşterii salariilor de bază asupra venitului salarial individual şi să decidă în privinţa declanşării grevei, respectiv participării la grevă.

Referendumul se desfăşoară înainte de întrunirea Consiliului de Coordonare al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, organul colectiv abilitat să ia o astfel de decizie, precizează sursa citată.

„Acest demers are caracter obligatoriu, având în vedere că între momentul declanşării protestelor şi cel al deciziei privind greva a fost publicată OUG 19/2024 privind creşterea salariilor de bază. Referendumul evaluează intenţia/dorinţa/disponibilitatea angajaţilor de a participa la grevă după aceste creşteri ale salariilor de bază. Deoarece dorim ca decizia fiecărui angajat să fie una informată (fiecare angajat să înţeleagă corect impactul creşterii salariilor de bază asupra veniturilor sale salariale), pentru desfăşurarea referendumului Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a construit şi utilizează calculatorul veniturilor salariale. Acesta este un instrument inovativ de evidenţiere a chipului pe care îl are realitatea veniturilor salariale la nivelul fiecărui profesionist din sănătate, permiţând înţelegerea şi decizia informată”, se arată în comunicatul citat.

Consiliul de Coordonare al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” se întruneşte luni.

Lunea trecută, în Piața Constituției a avut loc un protest al angajaților din sănătate, premergător al grevei generale discutate la acest moment. Pe 11 martie, cinci mii de angajați ai spitalelor și doctori au protestat în fața Parlamentului. Protestul a început în fața Guvernului, iar apoi oamenii s-au oprit și în fața Ministerului Muncii și a Ministerului Sănătății pentru a-și striga nemulțumirile, în drum spre Piața Constituției.

Salariul reprezintă principalul motiv de nemulțumire al angajaților din sănătate.

Până acum, greva generală nu a fost declanșată pentru că Federația „Solidaritatea Sindicală” nu avea suficiente semnături, deoarece cealaltă federație reprezentativă (Sanitas) „pare să fi renunțat la proteste”.

Protestatarii vor ca majorarea să fie de peste 26% pe anvelopa salariala, care include și sporurile și gărzile.

Protestul este îndreptat și împotriva formei ultimei Ordonanțe de Urgență privind unele creșteri salariale în sănătate, aceasta fiind o ordonanță a inechității și a nepriceperii emitenților. Avem în vedere faptul că prin această OUG se creează o serie de noi inechități salariale și se adâncesc câteva dintre cele pre-existente", transmit protestatarii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite