Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer lansează programul de testare gratuită pentru bolile oncologice de piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România lansează a patra ediţie a campaniei "Un viitor fără pată”, printr-un program gratuit de screening pentru depistarea precoce a bolilor oncologice de piele.

În cadrul acţiunii care are loc în Parcul Tineretului (intrarea dinspre Liceul Şincai), bucureştenii îşi pot testa gratuit aluniţele, în fiecare zi, în până pe 27 iunie, între orele 10.00 şi 19.00. Testările se desfăşoară într-o Unitate Mobilă de Dermatoscopie, o mini-clinică de dermatologie dotată cu un dermatoscop de ultimă generaţie, care va rămâne în parc pe toată durata săptămânii de testare.

Campania de screening are loc în contextul în care comportamentul românilor faţă de expunerea la soare este îngrijorător: deşi peste 50 la sută dintre aceştia sunt conştienţi de faptul că aluniţele pot reprezenta un pericol pentru sănătate, nouă din 10 români au declarat că nu au fost la un control dermatologic, în ultimul an, potrivit unui studiu efectuat la comanda FABC, în anul 2015.

Un procent semnificativ de tineri între 18 şi 30 de ani participanţi la studiu au declarat că nu obişnuiesc să îşi verifice aluniţele de pe corp, iar un procent la fel de ridicat - 73 la sută - a fost înregistrat şi la categoria de vârstă de peste 30 de ani.

"Datele oficiale privind incidenţa melanomului arată că, în lipsa unor programe naţionale ample şi constante de prevenţie şi screening, frecvenţa bolii creşte. Anul acesta, mesajul nostru principal către populaţie este: mergeţi şi verificaţi-vă aluniţele! Pentru a facilita accesul la screening şi testare, am venit mai aproape de populaţie, într-un cadru prietenos, în parc. Melanomul este o boală extrem de agresivă, dar care, depistată la timp şi tratată atunci când este în stadii incipiente, poate fi vindecată. Câteva minute dedicate screeningului chiar vă pot salva viaţa”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite