EXCLUSIV Culisele noului atac al lui Băsescu la Rege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu în studiourile B1 TV
Preşedintele Traian Băsescu în studiourile B1 TV

Jurnalistul Ion Cristoiu, în emisiunile căruia Traian Băsescu l-a numit pe Regele Mihai "slugă la ruşi”, ori "biet ex-rege”, a dezvăluit pentru “Adevărul” că afirmaţiile incisive ale şefului statului fac parte dintr-un calcul foarte precis.

"Cea mai mare greşeală este să spui că pe Băsescu l-a luat gura pe dinainte în privinţa Regelui, ori în remarcele despre Duda. Nu, el a venit montat, pregătit, a vrut să spună asta. Eu am văzut că avea totul trecut pe notiţe, tot ce trebuia să zică", a declarat Cristoiu pentru "Adevărul".

El a adăugat că subiectul Regele Mihai nu figura în cererea pentru interviu pe care a trimis-o către Cotroceni.

"Deci Băsescu a venit montat să spună anumite lucruri. După emisiune îi părea rău că s-a terminat, ar mai fi spus câteva lucruri. Voia să spună mai multe. Intuiţia mea îmi spune că Traian Băsescu ştie mai multe decât spune. Eu cred că el ştie, sau are anumite informaţii, cum că Regele este implicat într-o strategie mai mare, dar nu poate să spună aceste lucruri, aşa că dă semnalele astea.

A spus la un moment dat că Regele Mihai este implicat într-un joc politic. Dar referirea la Dan Voiculescu este...hai să fim serioşi...Eu asta cred, că sunt unele strategii realizate în diverse laboratoare, despre  care preşedintele are anumite informaţii. Altfel nu îmi pot explica, de exemplu, de ce l-a atacat pe Duda. Ce putea să aibă preşedintele cu un cetăţean român? Dacă aţi observat, Băsescu a făcut referire şi la Constituţie. A spus că pentru Duda, Constituția este o bazaconie. Poate Băsescu ştie ceva despre modificarea Constituţiei."

Greşeala Casei Regale

Ion Cristoiu a declarat că, în opinia sa, Casa Regală a făcut o "greşeală majoră" când a acceptat invitaţia Regelui în Parlament.

"Există un anumit segment de populaţie, mai mare sau mai mic, care îl urăşte pe Rege. Strict pe el, nu monarhia. Sunt Antonescienii, FSN-iştii, Iliescienii şi chiar şi o parte a monarhiştilor. Discursul Regelui va alimenta aceste antipatii. Eu cred că Traian Băsescu o să ştie să profite foarte bine, are nas pentru asta, este un burete electoral care ştie să speculeze, foarte bine, fiecare oportunitate".

Băsescu e superstiţios

Întrebat de ce Traian Băsescu face declaraţii mai incisive în emisiunile sale, Ion Cristoiu a spus:



"Eu cred că preşedintele Traian Băsescu se simte bine la emisiunile mele pentru că nu-s rău voitor. Asta în primul rând. Dânsul ştie că nu am intenţii rele, aşa că nu vine pornit să mă atace. Doi: preşedintelui îi plac întrebările încuietoare. Îi place să fie provocat. D-asta nu-i fac bine interviurile de la TVR, pentru că interlocutorii pe care îi are la postul public nu se ridică la standardele preşedintelui".

„Eu am avut trei dialoguri, în direct, cu preşedintele Traian Băsescu. Primul a fost în 2004, înainte turului doi al alegerilor prezidenţiale, în emisiunea lui Radu Moraru de la B1TV. A doua întâlnire televizată a fost în 2009, tot la Radu Moraru în emisiune, în primul tur al alegerilor. A treia întâlnire a fost cea de joi seară. Să ştiţi că preşedintele este foarte superstiţios. Ştiţi ce mi s-a întâmplat? M-au sunat consilierii lui, în 2009, să îmi spună să ne întâlnim într-o emisiune, pentru că i-am purtat noroc în 2004", a povestit jurnalistul.

Cristoi a mai spus că "preşedintele Traian Băsescu are foarte mult umor. Spre deosebire de majoritatea politicienilor români care nu permit depăşirea unui anumit prag, cu Traian Băsescu se poate discuta altcumva. Eu nu cred, totuşi, că pe Traian Băsescu îl ia gura pe dinainte, are prea multă experienţă".

Şeful statului a declarat, joi seară, la emisiunea „Ultimul Cuvânt" de la postul de televiziune B1TV, că n-o să participe la şedinţa "bietului ex-rege", explicând că el a jurat să apere Constituţia şi, din moment ce nu este nici ziarist, nici "politician de duzină", e obligat să aibă să aibă "responsabilitatea termenilor". "România nu are un rege", a spus Băsescu, "România are un ex-rege şi eu trebuie să respect Constituţia". Şeful statului a spus că-şi menţine opinia pe care a enunţat-o la 22 iunie, tot la B1TV, anume că decizia regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", iar fostul suveran a fost "slugă la ruşi".

Regele Mihai I al României se va adresa naţiunii, la 25 octombrie, într-o şedinţă solemnă în plenul reunit al Parlamentului. Evenimentul e contestat de marea majoritate a PDL-iştilor, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu. În paralel, românii sunt chemaţi în stradă pentru Rege. Fostul jurnalist Marius Ghilezan a lansat pe Facebook o invitaţie la miting, chiar în ziua în care regele Mihai va susţine discursul în Parlament. Până ieri, 370 de oameni confirmaseră participarea.

Ion Cristoiu
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite