Epidemie de bolnavi închipuiți în România

0
Publicat:

Anii de pandemie au mărit considerabil atât numărul de concedii medicale, cât și durata lor. Aceasta este doar o parte de adevăr, susțin autoritățile, care lasă să se înțeleagă că nu puțini sunt cei care fraudează sistemul și-și fac vacanțe suplimentare pe bani publici.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Scandalul certificatelor pentru concedii medicale a pornit chiar de la premierul Marcel Ciolacu care a spus luni că anul trecut s-au „însumat vreo 140 de ani de nemuncă” și a cerut o analiză pentru a vede câți dintre angajații care au abuzat sunt de la stat și câți din privat. La rândul lui, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că „numărul concediilor medicale este mare” și că „fenomenul trebuie ținut sub control” pentru că „discutăm de foarte mulţi bani publici care se plătesc”.

În cifre, scandalul certificatelor medicale arată așa: numărul certificatelor pentru concediu medical acordat anul trecut depășește numărul salariaților din România, respectiv peste 8,3 milioane, în condițiile în care sunt întregistrați 5,7 milioane de salariați. Mai exact, 8.364.871 de concedii medicale.

Numărul este relativ egal cu cel din 2021, potrivit Raportului de activitate al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, când s-au înregistrat 8,4 milioane de certificate de concediu medical.

În număr de zile de prestații suportate din Fondul Național pentru Asigurări de Sănătate (FNUASS) în 2022, cifra a ajuns la peste 40 de milioane de zile, respectiv, 40.029.055 de zile, arată același raport, în timp ce în 2021 a fost atins un record absolut de 45.566.833 de zile.

În trimestrul I al anului 2023 s-a înregistrat un număr de 1.836.315 certificate de concediu medical, respectiv un număr de 8.411.667 de zile de concediu medical decontabile de casele de asigurări de sănătate, potrivit aceleiași surse. La 31 mai 2023, valoarea totală a indemnizațiilor de concediu medical decontabile de CNAS era de 1,93 miliarde de lei.

Șapte zile pentru fiecare salariat

Cifrele par mai puțin spectaculoase dacă raportăm numărul de zile la numărul de angajați. Presupunând că fiecare angajat și-a luat anul trecut câte un concediu medical, asta înseamnă cam 7 zile de căciulă. Foarte mulți însă nu și-au luat un concediu medical de ani, poate zeci de ani, ceea ce duce la o concluzie simplă: sunt angajați care abuzează sistemul și care vânează vacanțe suplimentare pe bani publici.

Că numerele sunt prea mari și sunt unii angajați care profită fără drept o spune chiar șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, CNAS, Adela Cojan: „Vrem să susţinem în continuare din punct de vedere financiar salariaţii care din motive de sănătate nu-şi pot desfăşura activitatea obişnuită, dar trebuie să fim fermi faţă de bolnavii închipuiţi, faţă de cei care fac un sejur în plus sau alte activităţi în folos propriu pe bani publici”, a spus aceasta, într-o postare pe pagina de Facebook a CNAS.

Nimeni nu poate face nimic 

CNAS nu are însă pârghii să verifice dacă aceste concedii medicale sunt sau nu acordate pentru motive reale. „Legea nu ne permite să verificăm în timp real. Și, de regulă, când verificăm retroactiv, la sesizarea unui angajator, noi putem să ne uităm doar pe înscrisurile de la angajator și medic. Practic, verificăm scriptic dacă s-a respectat un cod de boală, numărul de zile acordate, dacă a fost chemat pacientul la reevaluare înainte să i se prelungească concediul”, exemplifică Larisa Mezinu, purtător de cuvânt al CNAS, pentru „Adevărul“.  

Țări europene precum Franța și Germania, aflate în top la număr de concedii medicale, potrivit Eurostat, au redus nivelul de plată pentru anumite categorii de bolnavi. „Într-adevăr, concediile medicale pentru boli obișnuite – și aici intră durerea de spate, o infecție urinară, o viroză – sunt mult sub nivelul la care sunt plătite în România. Adică, ajung undeva la 55% din venitul pe care un angajat l-ar primi dacă ar merge la muncă. La noi, ele sunt la 85-90%”, explică Larisa Mezinu, unul dintre mecanismele care alimentează pofta unora de vacanțe suplimentare plătite.

Ba mai mult decât atât, la noi, venitul celui care-și ia concediu medical poate să nu scadă deloc pentru că, mai spune Larisa Mezinu, sunt și niște taxe și impozite care nu se percep pe acea perioadă de concediu medical. „Cea mai mică contravaloare la care se decontează concediul medical este de 75%, majoritatea care se acordă la medicul de familie în mod special este de 85-90%, și cele care sunt date de medicul specialist – și care sunt cele pentru maladii grave – de 100%”, mai spune oficialul.

Ce boli concentrează zilele de medical 

La fel de adevărat este însă că, în România, a crescut numărul bolnavilor cu boli grave și, odată cu ei, și numărul de zile de concediu medical pe care le poate lua un astfel de pacient. „Când vorbim de număr de zile, deși certificatele de concedii medicale sunt similare cu 2021 și 2022 ca număr, numărul de zile diferă. Pentru că, de exemplu, ca pacient oncologic poți să primești 365 de zile consecutive de concediu medical. La fel și pentru pacientul cu TBC, la fel și pentru marii arși. Pentru aceștia din urmă există și posibilitatea prescrierii de concediu medical chiar și pentru un an și jumătate. Și atunci, numărul de zile este mare aici, pentru bolile acestea grave, pentru că este permis legal să primești un număr mare de zile”, mai spune Larisa Mezinu.

Raportul CNAS mai sus-citat arată că suma decontată din fondul de sănătate pentru plata concediilor medicale a fost în 2022, de 5,9 miliarde de lei, în 2021, de 3,8 miliarde de lei, în 2020, de 3,6 miliarde, iar în 2019 – anul dinaintea pandemiei de COVID-19 – de 2,75 miliarde de lei.

Top concedii medicale 

Cele mai multe concedii medicale au fost acordate anul trecut pentru incapacitate temporară de muncă – 7.037.202 – însumând peste 26 de milioane de zile. Pe locul al doilea s-au situat concediile pentru prevenirea îmbolnăvirii – 418.857 de concedii – însumând aproape un milion și jumătate de zile, în timp ce pe locul al treilea s-au situat concediile de sarcină și lăuzie – 521.229 – însumând mai mult de 9 milioane de zile. Alte 226.429 de concedii medicale au fost acordate pentru îngrijirea copilului bolnav, însumând mai mult de un milion de zile, și concediile pentru risc maternal – 121.154 – însumând peste 2 milioane de zile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite