Diagnostic mai precis şi mai sigur al cancerului de sânge la Institutul Clinic Fundeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe şanse pentru tratarea adulţilor şi copiilor care suferă de cancer de sânge la Institutul Clinic Fundeni FOTO Dăruieşte Viaţă
Mai multe şanse pentru tratarea adulţilor şi copiilor care suferă de cancer de sânge la Institutul Clinic Fundeni FOTO Dăruieşte Viaţă

Copiii şi adulţii cu leucemii sau cu alte forme de cancer al sângelui vor putea fi mai bine diagnosticaţi în noul centru regional de diagnosticare în profunzime a cancerului de sânge din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Cu o investiţie de 375.000 de euro din partea GDF Suez Energy România, laboratoarele de diagnostic din cadrul Institutului Clinic Fundeni sunt mai bine dotate pentru depistarea din stadii incipiente şi cu o precizie mai mare a tuturor formelor de cancer sangvin la adulţi şi la copii. Este vorba despre un sistem de cariotipare automată şi un analizor automat de citometrie în flux.

„Oncologia este programul cu cel mai mare impact bugetar, psihologic şi social. Chiar dacă am reuşit în acest an să alocăm cea mai mare sumă pentru acest Program din 1990, chiar dacă am crescut numărul de pacienţi cu aprobarea Casei Naţionale la 7.500, şi, practic, nu mai avem pacienţi pe lista de aşteptare, situaţia este departe de a fi satisfăcătoare. Nevoile sunt, în continuare, extrem de mari. Din păcate, un număr tot mai mare de români aleg să se trateze sau să-şi trateze copiii în străinătate, în baza formularului E 112 sau S2, cum se numeşte acum. E obligatoriu ca în anul 2014 să demarăm crearea Registrului Oncologic, dacă proiectul pe care l-am depus pe fonduri europene ne va fi aprobat“, a precizat dr. Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 

„În contextul în care în fiecare an în Centrul de Hematologie şi Transplant Medular Fundeni se internează peste 200 de cazuri noi de leucemie acută la adulţi şi copii, noile aparate vor fi esenţiale pentru un diagnostic corect, mai precis, în stadii incipiente, pentru încadrarea în grupe de risc, pentru identificarea cazurilor agresive de leucemie, care necesită transplant medular de urgenţă, precum şi pentru stabilirea celui mai bun tratament al cancerului de sânge. În plus, analizele realizate la noile dispozitive permit urmărirea evoluţiei bolii după tratament şi identificarea celulelor leucemice care pot rămâne şi care cresc riscul de recăderi“, a explicat conf. dr. Daniel Coriu, şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni. 

Mai multe analize anuale la Fundeni

laborator sange fundeni

De asemenea, datorită acestei noi investiţii, va creşte numărul analizelor realizate în laboratoarele de Citogenetică şi Imunofenotipare ale Institutului. „Dacă în prezent sunt efectuate în medie anual 700 de analize, cele două echipamente în plus vor face posibilă realizarea anuală a aproximativ 2.500 de analize“, a completat conf. dr. Daniel Coriu.

Deşi la ora actuală nu există un registru naţional al bolnavilor de cancer, specialiştii estimează că în România sunt 5.000 de copii care suferă de leucemie sau alte cancere de sânge, anual înregistrându-se alte 500 de cazuri noi.

„Demararea acestui proiect reprezintă una dintre realizările anului 2013 ale Institutului Clinic Fundeni. Investiţia este una extrem de importantă şi va contribui major în viitor la managementul afecţiunilor hemato-oncologice în cadrul institutului, totul în beneficiul pacienţilor care se confruntă cu astfel de probleme”, a declarat medicul Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni din Capitală.

De asemenea, Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, a explicat că la ora actuală, lipsa facilităţilor pentru un diagnostic şi un tratament corect face ca şansa la viaţă a pacienţilor cu leucemie şi alte tipuri de cancer de sânge să fie scăzută.

Pe aceeaşi temă:

INTERVIU Dr. Cristian Scurtu: „Sunt ani în care apar foarte multe cazuri de cancer la copiii

În oncologie sunt multe neajunsuri, dar poate cel mai acut este că nu există un cadru organizat de specializare a medicilor pediatri, spune doctorul Cristian Scurtu.

Rata deceselor cauzate de cancer în România este peste media europeană

Rata deceselor cauzate de cancer în România este de 388 de cazuri la suta de mii de locuitori, peste media europeană de 352 de cazuri, conform Jurnalului European de Cancer, asta în condiţiile în care zeci de medicamente oncologice de ultimă generaţie nu sunt disponibile încă pacienţilor din România.

La Institutul Oncologic va fi deschis primul centru de transplant medular pediatric din Moldova

Începând de anul viitor, copiii bolnavi de leucemie din Republica Moldova vor putea fi supuşi intervenţiilor chirurgicale de transplant medular, în cadrul Institutului Oncologic din Capitală.

Când trebuie să te îngrijoreze nodulii la sân

Apariţia nodulilor la sâni este motiv de impacientare pentru orice femeie. Medicii ne spun că, în cele mai multe cazuri, aceştia nu sunt de natură canceroasă. Totuşi, este nevoie de supravegherea lor atentă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite