Deputaţii au retrimis la comisie legea care le asigura şomerilor bonusuri de angajare de până la 3.500 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şomerii care îşi găsesc joburi vor primi bani de încadrare FOTO Shutterstock
Şomerii care îşi găsesc joburi vor primi bani de încadrare FOTO Shutterstock

Deputaţii au votat astăzi retrimiterea la comisie a unui proiect de lege ce prevede printre altele acordarea unei prime de încadrare de 1.000 de lei şomerilor, dar şi a unei prime de mobilitate de 3.500 de lei persoanelor care îşi găsesc de lucru într-o altă localitate decât cea în care au domiciliul.

Legea primise deja avizul comisiilor parlamentare de specialitate şi votul senatorilor. În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional.

Prevederile proiectului  modifică Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă şi Legea 116/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizării.

Modificările, parte din strategia Guvernului de creştere economică bazată pe ocuparea forţei de muncă

Proiectul, aprobat de Guvern la jumătatea lunii decembrie, are ca scop stimularea ocupării forţei de muncă, dar şi prevenirea şi combaterea marginalizării sociale. Acesta prevede evaluarea gratuită a competenţelor dobândite de candidaţi pe alte căi decât cea formală, dar şi acordarea unor prime de încadrare şi mobilitate persoanelor care se încadrează pe piaţa muncii. Astfel, şomerii (inclusiv cei care nu au mai fost angajaţi de un an) vor primi 1.000 de lei din partea statului în momentul în care se angajează. Cei care hotărăsc să îşi caute de lucru într-o altă localitate decât cea în care îşi au domiciliul vor primi 3.500 de lei primă de mobilitate la angajare.

De asemenea, proiectul de lege prevede îndulcirea regulilor şi pentru angajatori. Potrivit legislaţiei în vigoare, aceştia erau obligaţi să menţină în serviciu trei ani absolvenţii şomeri de studii superioare pe care i-au angajat şi timp de doi ani şomerii angajaţi care au peste 45 de ani sau care sunt unici susţinători ai unei familii monoparentale. Dacă deputaţii vor aproba proiectul de lege, agajatorii vor fi obligaţi să menţină raporturile de muncă cu aceste categorii de persoane doar timp de un an şi jumătate.

Totodată, anagajatorii care încadrează în muncă  şomeri ce mai au cinci ani până să iasă la pensie (fie pensie anticipată parţială, fie pensia pentru limită de vârstă) vor primi lunar 500 de lei până la ieşirea respectivilor şomeri. Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii urmau să primească această sumă doar în primii trei ani.

Bani pentru companiile ce angajează tineri marginalizaţi

Proiectul de lege prevede ca angajatorii care integrează pe piaţa muncii tineri cu risc de marginalizare socială să primească lunar, la cerere, o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tânărului, însă nu în cuantum mai mare de 100 de lei, pe o durată de până la trei ani, dar nu mai puţin de un an.

„De asemenea, aceşti angajatori de inserţie mai pot beneficia pentru o perioadă de maximum doi ani de acordarea unei sume lunare în cuantum de 50% din indemnizaţia de şomaj convenită conform legii, pe care tânărul ar fi primit-o dacă ar fi fost disponibilizat la data expirării contractului individual de muncă dacă după această dată încheie cu angajatorul un contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege iniţiat de Guvern.

„Garanţia pentru tineri”, lupta Guvernului împotriva şomajului în rândul tinerilor

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, s-a întâlnit ieri  cu Laszlo Andor, comsiarul european pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune şi cu ministrul Educaţiei Remus Pricopie pentru a finaliza detaliile programului „Garanţii pentru tineri”, recomandare a Uniunii Europene,  ce urmează să fie discutată în şedinţa de Guvern de miercuri. Programul prevede ca în termen de patru luni după ce un tânăr termină o formă de învăţământ, să i se acorde acestuia fie un loc de muncă, fie  un stagiu de pregătire, unul de ucenicie sau continuarea studiilor. Banii pentru implementarea acestui proiect vor veni de la Uniunea Europeană.

„Sper ca până la şedinţa de miercuri să introduc un memorandum în Guvern pentru două proiecte-pilot adresate tinerilor, proiecte în valoare de 10 milioane de euro, care să conducă la formarea şi angajarea tinerilor din judeţele care vor participa la acest proiect”, a spus ministrul Muncii.

Câmpeanu a mai subliniat şi cu alte ocazii creşterea dramatică a ratei şomajului în rândul tinerilor, care este de patru ori mai mare decât cea din rândul populaţiei adulte.

„În 2008 aveam 18,6% şomaj în rândul tinerilor între 15 şi 24 de ani, în 2011 a urcat la 23,7% şi tot în jur de 23% va fi şi în 2012. Rata şomajului în rândul tinerilor este de patru ori mai mare decât şomajul populaţiei adulte, care a fost în aceeaşi perioadă în jur de 6%.O mare problemă o reprezintă riscul ca aceşti tineri să devină ulterior abonaţii sistemului de asistenţă socială. Cu cât trece timpul fără să fie încadrat în câmpul muncii, cu atât unui tânăr îi va fi mai greu”, a spus ministrul Câmpeanu într-un interviu acordat Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite