Departamentul american pentru Drepturile Omului: Statul român, campion la corupţie, discriminare, acceptarea violenţei şi închisori supraaglomerate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corupţia din România, hărţuirea deţinuţilor şi condiţiile din închisori, violenţele împotriva femeilor şi a copiilor în cadrul familiei, precum şi discrimnarea continuă a romilor şi minorităţilor sexuale sunt criticate de Departamentul american pentru Drepturile Omului, în raportul pe 2016.

Corupţia rămâne una dintre principalele probleme, iar mita este la ordinea zilei în sectorul public, arată raportul pe 2016 al Departamentului pentru Drepturile Omului din America. Potrivit acestuia, legile nu sunt implementate eficient, iar oficiali, inclusiv judecători, uneori se angajează în practici corupte. Totodată, imunitatea parlamentarilor a fost folosită deseori pentru a bloca investivaţiile. 

Poliţia şi jandarmii ar abuza prizonierii, romii, dar şi alte persoane vulnerabile, inclusiv femeile şi oamenii fără adăpost, prin uzul forţei şi bătăi.

Abuzul femeilor şi al copiilor

Deşi fiecare cameră a Parlamentului are o comisie pentru drepturile omului, membrii acestora îşi exprimă de obicei viziunea partidelor politice din care fac parte decât săprivească impaţial problema.

Viziunea asupra violului rămâne îngrijorătoare, pentru că, potrivit unor sondaje, românii consideră în continuare sexul nonconsensual ca fiind justificat în anumite circumstanţe, inclusiv violul între soţi, deşi este ilegal. 

Violenţa împotriva femeilor continuă să fie o problemă serioasă pentru România întrucât instanţele au judecă destule dintre plângerile de violenţă domestică pe cate plângeri sunt, doar 2 la sută dintre plângeri transformându-se în cazuri criminale. Cele mai multe dosare se ncheie prin reconcilierea părţilor sau retragerea plângerii. 

Totodată, şi rata abuzlui şi neglijării copiilor este mare.

„Potrivit unui studiu la nivel naţional condus de Salvaţi Copiii în rOMÂNIA, 63 la sută din copii sunt pălmuiţi de către prăinţi, în timp ce 18 la sută au fost loviţi cu un băţ, şi 13 la sută cu cureaua”, subliniază documentul.

Discrimnarea romilor

Discriminarea sistematică socială a romilor a afectat accesul acestora la educaţie corespunzătoare, locuinţe, servicii medicale şi ocuparea forţelor de muncă.

Grupurile rome s-au plâns de hărţuire şi brutalitatea poeliţiei, inclusiv bătăi, care reprezintă o rutină. Romilor li se neagă accesul în multe locuri publice, dar şi la serviciile publice şi oportunităţile de angajare, servicii de sănătate adecvate. 

Supraaglomerarea închisorilor

Documentul subliniază problema supraaglomerării închisorilor şi faptul că în anumite penitenciare nu s-ar respecta standardul de metri pătraţi pentru fiecare prizonier, trasat de către Comitetul pentru prevenţia torturii din cadrul Consiliului Europei.

„Condiţiile din închisori au rămas dure şi nu respectă standardele internaţionale. Abuzul prizonierilor de către autorităţi şi între prizonieri este raportat în continuare ca o problemă”, arată raportul aducând aminte de protestele prizonierilor din iulie faţă de condiţiile din penitenciare. 

De asemenea, raportul vizează şi imixtiunea politică în presă, mulţi politicieni şi grupuri politice deţinând sau controlând indirect trusturi de presă la nivel naţional şi local. Potrivit acestuia, au fost cazuri în care politicienii au insultat jurnaliştii ş au primit ameninţări. 

Persoanele LGBT sunt abuzate de poliţie şi discriminate de societate prin atitudini ostile, iar bullying-ul pe baza orientării sexuale rămâne o problemă majoră în şcoli, în timp ce programele educaţionale despre educaţia sexuală lipseşte din curriculum.

Persoanele seropozitive continuă să fie subiectul discriminărilor şi hărţuirilor, iar persoanele cu dizabilităţi nu au parte de asistentenţă adecvată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite