Marş pentru susţinerea DNA, duminică: „Vrem depolitizarea CCR”
0Mai multe marşuri au fost anunţate pe Facebook, pentru duminică, în Capitală, dar şi în Braşov şi în Cluj, sub sloganul „Susţinem DNA, vrem depolitizarea CCR”, după ce luni Curtea Constituţională a decis existenţa unui conflict de natură juridică între DNA şi Guvern, ca urmare a anchetei procurorilor privind modeul în care a fost adoptată Ordonanţa 13.
Potrivit paginii evenimentului, manifestaţiile programate, duminică, de la 18.00, în Capitală, reprezintă un marş pentru instituţii independente.
„Dacă DNA nu ar fi cercetat maniera în care OUG 13 a fost adoptată, nu am fi aflat astăzi că ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul oferise în primă fază un aviz negativ proiectului de modificare a codurilor penale, motiv pentru care şedinţa a fost amânată până la ora 21.00, pentru a fi redactat un nou aviz, de această dată pozitiv. Azi am aflat că DNA a trecut peste limite în anchetarea acestui dosar. Dar dacă nu era de competenţa acestei instituţii, cine ar trebui să scoată la iveală aceste nereguli şi de ce nu a făcut-o?”, arată pagina Marşul de duminică: Sustinem DNA, vrem depolitizarea CCR.
Manifestaţii similare sunt anunţate şi la Braşov, dar şi la Cluj.
Curtea Constituţională (CCR) a decis luni, 27 februarie, la sesizarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între DNA şi Guvern, urmare a anchetei procurorilor privind modul în care a fost adoptată celebra ordonanţă 13. Potrivit preşedintelui instituţiei, Valer Dorneanu, DNA „a perturbat buna activitate a Guvernului”.
„DNA a început o acţiune care s-a remarcat prin descinderi la Ministerul Justiţiei, audieri de la cel mai mic la cel mai mare în legătură cu felul în care s-a adoptat un act normativ. DNA s-a apucat să vadă în ce măsură s-au îndeplinit condiţiile unei OUG, dacă s-au primit toate avizele, lucruri care exced competenţelor DNA“, a motivat preşedintele CCR Valer Dorneanu, deşi procuorii DNA nu au anchetat decizia politică de adoptare a OUG 13, ci dacă s-au respectat condiţiile de legalitate pentru adoptarea unei ordonanţe. „Prin acesta, considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului şi s-au perturbat şi relaţiile care trebuie să existe între autorităţi“, a spus preşedintele CCR.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a scris, luni, în urma deciziei Curţii Constituţionale, că şefa DNA trebuia îşi dea demisia, pentru că aceasta „a acţionat în logica instituţiilor opresive din statul comunist“, subliniind totodată că trebuie să înceapă o curăţare a acestor „instituţii nedemocratice”
În orice stat de drept, o decizie ca aceea a CCR ar fi fost urmată de demisia şefului instituţiei care a încălcat un principiu fundamental al democraţiei: separaţia puterilor în stat. Refuzul de a demisiona este încă o dovadă a ceea ce aş numi: corupţia de putere. Am spus şi repet: puterea absolută corupe absolut. Din păcate, DNA a acţionat în logica instituţiilor opresive din statul comunist, convinse că au toată puterea şi că nimeni nu le poate sta în cale”, a scris Călin Popescu-Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.