Delta Dunării, locul de întâlnire al tinerilor români care au învins cancerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii care au învins cancerul vor discuta despre boală cu ocazia taberei de vară Temerarii FOTO galasocietatiicivile.ro
Tinerii care au învins cancerul vor discuta despre boală cu ocazia taberei de vară Temerarii FOTO galasocietatiicivile.ro

Peste 160 de tineri care au fost bolnavi de cancer vor participa în perioada 14-19 august 2013 la cea de-a VI-a ediţie a Tabarei de Vară Temerarii, destinată adolescenţilor care au supravieţuit în lupta cu boala. La eveniment vor lua parte şi tineri din Republica Moldova, Cehia şi Polonia.

Mai precis, pacienţii vor participa la o serie de întâlniri şi workshop-uri care vor facilita interactiunea şi dialogul cu participanţi care provin din diferite culturi, cu scopul de a le dezvolta abilităţile creative, sentimentul de solidaritate şi respect, lucru în echipă, de a-i ajuta să deprindă noţiuni de advocacy şi leadership utile in campanii de lobby create în folosul pacienţilor actuali, totul într-un mediu multicutural, alături de tineri care au trecut prin experienţe similare.

Printre altele, participanţii vor lua parte la Adunarea Generală a Membrilor Temerarii, organizată anual, în care tinerii decid să organizeze campanii de strângere de fonduri, să identifice noi strategii şi nevoi stringente ale copiilor şi adolescenţilor bolnavi de cancer şi să sprijine prin intermediul unui fond de urgenţă fiecare Temerar care a recidivat.

40.000 de euro pentru copiii bolnavi de cancer

Asociaţia Little People România, organizatorul taberei, este marele câştigător al Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială, reuşind să obţină un premiu de 40.000 de euro pentru proiectul „Nu mi-e frică!”, ce oferă sprijin psiho-social copiilor şi tinerilor bolnavi de cancer cu ajutorul tehnicilor de terapie prin joc.

Programul „Nu îmi este frică!” este desfăşurat în şapte secţii de oncopediatrie din ţară. De curând, organizaţia a început să lucreze şi cu copiii din Republica Moldova.
 
„Proiectul îi ajută pe copii să poată primi mai bine terapie sau să colaboreze mai bine cu personalul medical. În zilele noastre, cancerul nu ar trebui să fie o sentinţă la moarte, este important să fie depistat în timp, dar poate fi şi învins. Mai ales copiii se pot vindeca de această boală, iar programul nostru îi ajută pe copii să înţeleagă prin ce trec şi să se acomodeze cu spitalizarea şi procedurile medicale”, a declarat Katie Rizvi, vicepreşedintele Asociaţiei Little People.
 
Organizaţia are o relaţie strânsă cu Societatea Română de Oncologie Medicală, având participări la diverse congrese medicale. O problemă, susţine vicepreşedintele asociaţiei, e faptul că registrul naţional de cancer la copil nu este funcţional în România.

Prin urmare, statisticile cu privire la rata de supravieţuire a tinerilor depistaţi cu această boală nu sunt cunoscute cu exactitate. Totuşi, afirmă ONG-ista, situaţia citostaticelor s-a îmbunătăţit în spitale, faţă de anul trecut, când medicamentele foarte ieftine nu erau accesibile personalului medical.

80% dintre copiii bolnavi de cancer nu sunt diagnosticaţi din timp

Conform ultimelor statistici ale Confederaţiei Internaţionale a Organizaţiilor Părinţilor cu Copii Bolnavi de Cancer (ICCCPO) din luna februarie 2011, 250.000 de copii sunt diagnosticaţi de cancer în fiecare an, la nivel mondial. Aceleaşi statistici arată că peste 80% dintre copiii bolnavi de cancer nu sunt diagnosticaţi din timp şi nu beneficiază de medicamentele necesare tratamentului.

Acelaşi studiu al ICCCPO preconizează că ar fi anual 500 de cazuri noi şi un total de 5000 de pacienţi cu boala în evoluţie sau în remisiune. In România, rata medie de vindecare a acestor copii bolnavi este cuprinsă între 30 - 60%, în functie de specificul bolii.

Pe aceeaşi temă:

40.000 de euro pentru copiii români cu cancer. România, marele câştigător al Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Inovare Socială

Asociaţia Little People România este marele câştigător al Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială, reuşind să obţină un premiu de 40.000 de euro pentru proiectul „Nu mi-e frică!”, ce oferă sprijin psiho-social copiilor şi tinerilor bolnavi de cancer cu ajutorul tehnicilor de terapie prin joc. Totodată, alte două ONG-uri de la noi au primit premii de onoare, fiecare în valoare de 16.000 de euro.

Ce spune o austriacă după patru ani de voluntariat în România: „Bucureştiul s-a schimbat foarte mult în bine”

Austriaca Annunziata Schmidt-Chiari (38 de ani) a venit în România în februarie 1996, din pură întâmplare, pentru a face câteva fotografii, după ce absolvise o şcoală de profil. Deşi vizita ar fi trebuit să dureze o săptămână, tânăra a rămas patru ani în Bucureşti, timp în care a făcut voluntariat în cadrul unei organizaţii care se ocupa cu reinserţia socială a copiilor străzii.

„Premiul Fundaţiei ERSTE este o scenă pentru ONG-uri“

O dată la doi ani, Fundaţia grupului bancar austriac ERSTE premiază proiecte sociale inovative şi durabile, care produc schimbări semnificative, din 13 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite