40.000 de euro pentru copiii români cu cancer. România, marele câştigător al Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Inovare Socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Little People România este marele câştigător al Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială, reuşind să obţină un premiu de 40.000 de euro pentru proiectul „Nu mi-e frică!”, ce oferă sprijin psiho-social copiilor şi tinerilor bolnavi de cancer cu ajutorul tehnicilor de terapie prin joc. Totodată, alte două ONG-uri de la noi au primit premii de onoare, fiecare în valoare de 16.000 de euro.

Fundaţia ERSTE a premiat joi 35 de organizaţii ale căror eforturi sunt îndreptate către integrarea persoanelor marginalizate în ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est. Premiile au fost decernate în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Viena, în faţa a peste 700 de reprezentanţi ai societăţii civile, mediului de afaceri şi organizaţiilor mass-media din Austria şi Europa Centrală şi de Sud-Est.

„Nu mi-e frică!”, desfăşurat în secţiile de oncopediatrie 

Misiunea juriului de a selecta proiectul câştigător nu a fost una foarte dificilă, după cum a declarat Mona Nicoară. 

„Little People a fost ales destul de uşor din aproape prima sau a doua rundă de votare de aproape toţi membri juriului. E un proiect care are un impact foarte clar, o misiune foarte clară pe care şi-o realizează bine, este inovator. Pe de altă parte, m-am bucurat să văd o grămadă de proiecte care se ocupă de organizarea comunitară, multe dintre ele bazate pe voluntariat, o mare parte din ele fără vizibilitate, dar cu un impact enorm. N-aş putea spune că o problemă din România este mai gravă decât cealaltă, important este să nu scadă nivelul de activism”, a declarat aceasta. 

Programul „Nu îmi este frică!” este desfăşurat în şapte secţii de oncopediatrie din ţară. De curând, organizaţia a început să lucreze şi cu copiii din Republica Moldova. 

„Proiectul îi ajută pe copii să poată primi mai bine terapie sau să colaboreze mai bine cu personalul medical. În zilele noastre, cancerul nu ar trebui să fie o sentinţă la moarte, este important să fie depistat în timp, dar poate fi şi învins. Mai ales copiii se pot vindeca de această boală, iar programul nostru îi ajută pe copii să înţeleagă prin ce trec şi să se acomodeze cu spitalizarea şi procedurile medicale”, a declarat Katie Rizvi, vicepreşedintele Asociaţiei Little People. 

Organizaţia are o relaţie strânsă cu Societatea Română de Oncologie Medicală, având participări la diverse congrese medicale. O problemă, susţine vicepreşedintele asociaţiei, e faptul că registrul naţional de cancer la copil nu este funcţional în România. Prin urmare, statisticile cu privire la rata de supravieţuire a tinerilor depistaţi cu această boală nu sunt cunoscute cu exactitate. Totuşi, afirmă ONG-ista, situaţia citostaticelor s-a îmbunătăţit în spitale, faţă de anul trecut, când medicamentele foarte ieftine nu erau accesibile personalului medical. 

Tineri cu disabilităţi, angajaţi în agricultură 

Premiul de onoare, în valoare de 16.000 de euro, a fost câştigat de Fundaţia Fara, o fundaţie româno-engleză, care a pus bazele unei ferme în cadrul căreia oferă instruire în agricultură organică tinerilor. Aceştia primesc îngrijire în case de tip familial şi instruire în domeniul agriculturii şi tâmplăriei (cele mai căutate meserii din regiune). Până în 2009, 41 de persoane au fost instruite, iar în prezent 33 dintre ele sunt angajate şi au familii.

„Proiectul se desfăşoară la sud de orasul Fălticeni, unde avem o fermă organică de 25 de hectare, în care tinerii cu disabilităţi fac practică, şi anume cresc animale, cultivă fructe, lucrează într-un atelier de tâmplărie unde facem mobilă de lemn masiv. După ce facem acest training cu ei, încercăm să îi reintegrăm în societate şi să le găsim locuri de muncă în baza trainingului respectiv care poate dura chiar şi patru ani”, a declarat Ionuţ Păstrăv, project manager al fundaţiei. 

Potrivit acestuia, în prezent se lucrează cu 14 tineri cu disabilităţi, care în urma trainingului, ar putea fi angajaţi în agricultură sau tâmplărie. 

Romii antreprenori

Un al treilea proiect câştigător din partea României a fost „Romano ButiQ”, iniţiat de K Consulting Management and Coordination. 

„De când s-a lansat, „Romano ButiQ" a dezvoltat o reţea de 20 de întreprinderi sociale şi alte zece grupuri de iniţiativă, care transformă abilităţile a sute de meşteşugari romi în surse viabile de venit. Adaptându-se la piaţa actuală, cooperativele produc porţi din fier forjat, scrumiere din cupru şi bijuterii din argint. De asemenea, prin crearea unui muzeu mobil, vizitat de 15.000 de persoane, „Romano ButiQ” a conectat două lumi prin experienţe pozitive, multiplicând puterea de schimbare a acestui proiect”, a declarat Oana Ţoiu, manager de proiect.

Fundaţia ERSTE  a oferit premii în bani valorând 616.000 de euro celor 35 de organizaţii câştigătoare. Acestea vor mai beneficia de suport de comunicare şi relaţii publice în perioada 2013 – 2015, când va avea loc următoarea gală de decernare a premiilor pentru inovare socială. În plus, toţi finaliştii vor fi înscrişi în Academia Fundaţiei ERSTE pentru ONG-uri şi astfel vor lua parte la o serie de workshop-uri menite să le dezvolte capacităţile organizaţionale în următorii doi ani. 

„În pofida realizărilor şi devotamentului lor, situaţia multor ONG-uri este încă precară, în special în sectorul social. Criza economică, suprasolicitarea guvernamentală şi a structurilor administraţiei publice au contribuit la crearea unui climat de incertitudine în care lucrează şi trăiesc numeroşi actori ai societăţii civile”, a conchis Doraja Eberle, şefa Fundaţiei Erste.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite