De ce persoanele care poartă mască şi fac COVID-19 au simptome mai uşoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Purtarea măştii ne protejează de infecţia COVID-19 Foto: Pixabay
Purtarea măştii ne protejează de infecţia COVID-19 Foto: Pixabay

Expertul în sănătate publică prof. dr. Răzvan Cherecheş, profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, anunţă că au apărut primele studii care explică de ce persoanele care poartă masca de protecţie în mod constant în spaţiile publice dezvoltă simptome mai uşoare decât cei care nu poartă mască.

”În caz de infecţie COVID-19, cei care poartă constant masca în spaţiile publice par să aibă simptome mai uşoare decât cei care nu poartă mască. Mecanismul se pare că este creşterea cantităţii de mucus protectiv din căile respiratorii, datorită temperaturii uşor mai ridicate a aerului inspirat (datorită purtării măştii). Purtarea măştii ne protejează de infecţia COVID-19 şi, în cazul în care suntem infectaţi, ne protejează de simptome mai severe”, a scris prof. dr. Cherecheş într-o postare, pe pagina sa de Facebook.

Profesorul face trimitere la rezultatele unui studiu apărut în revista Biophysical Journal, publicat de experţii Joseph M.Courtney şi Ad Bax, numit „Hidratarea căilor respiratorii: o explicaţie alternativă referitoare la cum masca contribuie la o severitate mai mică a COVID-19”.

„Măştile faciale sunt cel mai utilizat instrument pentru atenuarea răspândirii pandemiei COVID-19. Scăderea severităţii bolii de către purtător a fost, de asemenea, legată de utilizarea măştilor de pânză. Această constatare bine documentată este surprinzătoare având în vedere că astfel de măşti sunt slabe la filtrarea celor mai mici particule de aerosoli, care pot ajunge în tractul respirator inferior şi au fost asociate cu boli severe. Arătăm că măştile faciale cresc puternic umiditatea efectivă a aerului inhalat, favorizând astfel hidratarea epiteliului respirator, despre care se ştie că este benefic pentru sistemul imunitar. Umiditatea crescută a aerului inspirat ar putea fi o explicaţie alternativă pentru legătura bine stabilită între purtarea măştii şi severitatea inferioară a bolii”, potrivit studiului citat. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite